Σάλο έχει προκαλέσει ανά τον κόσμο η νέα πολιτική που εφαρμόζει ο δισεκατομμυριούχος CEΟ της Τesla Ελον Μασκ στο Twitter καθώς προχώρησε σε μαζικές απολύσεις, με το μέλλον της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης να μην προδιαγράφεται ευοίωνο. Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ κάλεσε, με τη σειρά του τον νέο ιδιοκτήτη του Twitter να διασφαλίσει ότι αυτά τα δικαιώματα γίνονται σεβαστά στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο.
«Σας καλώ να φροντίσετε ώστε τα ανθρώπινα δικαιώματα να βρίσκονται στο κέντρο της διαχείρισης του Twitter υπό τη διεύθυνσή σας», έγραψε ο Τουρκ.
Οι μαζικές απολυσει την Παρασκευή έπληξαν τις ομάδες που ήταν κατά κύριο λόγο υπεύθυνες για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης που επιχειρούν λογαριασμοί να δημοσιεύσουν στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Ελον Μασκ επέλεξε να απολύσει την ομάδα επιμελητών διατήρηση της πλατφόρμας από παραπληροφόρηση, τέσσερις μόλις ημέρες πριν της ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου.
Δύο πρώην υπάλληλοι του Twitter και ένας νυν υπάλληλος προειδοποίησαν ότι οι απολύσεις θα μπορούσαν να επιφέρουν χάος γύρω από τις εκλογές, καθώς πλήττουν ιδιαίτερα τις ομάδες που είναι υπεύθυνες για την επιμέλεια των trending θεμάτων και για τη μηχανική πλευρά της «υγείας των χρηστών», η οποία λειτουργεί με την εποπτεία περιεχομένου και την ακεραιότητα του ιστότοπου.
Οι περικοπές φάνηκε να επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους των οποίων η δουλειά ήταν να εμποδίζουν το Twitter να κατακλύζεται από απαγορευμένο περιεχόμενο, όπως συμπεριφορά μίσους και στοχευμένη παρενόχληση, ανέφεραν οι επτά πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Μεταξύ άλλων έχει απολυθεί ολόκληρη η ομάδα για το curation, ένα είδος συντακτών που συγκέντρωναν tweet που αφορούν ένα συγκεκριμένο μεγάλο ζήτημα, όπως μια φυσική καταστροφή ή μια τραγωδία. Στόχος τους ήταν να δώσουν «βάθος» στον χρήστη και την ικανότητα να παρακολουθήσει καλύτερα τι συμβαίνει.
Μια ομάδα κρίσιμης σημασίας που επίσης επηρεάστηκε από τις περικοπές, με πολλές απολύσεις, ήταν αυτή για τις συμβατές με την ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (ML Ethics, Transparency & Accountability). Η ομάδα διασφάλιζε ότι οι αλγόριθμοι δεν θα εισάγουν διακρίσεις σε βάρος μειονοτικών ομάδων, όπως των μαύρων.
Η απόφαση του Έλον Μασκ να απολύσει το μισό εργατικό δυναμικό του Twitter την Παρασκευή οφείλεται στα άσχημα οικονομικά της εταιρείας – με την πλέον ιδιωτική εταιρεία να κινδυνεύει να χάσει 700 εκατομμύρια δολάρια το 2023 αν δεν μειώσει το κόστος, σύμφωνα με τους New York Post.
Συγκεκριμένα, το Twitter θα αναγκαστεί να πληρώσει τόκους σχεδόν 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα νέα δάνειά του που θα ανέρχονται σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αυτό είναι περισσότερο από την τυπική ετήσια απόδοση του Twitter των 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κέρδη προ τόκων, φόρων ή EBITDA - ένα βασικό μέτρο κερδοφορίας που χρησιμοποιείται από τη Wall Street. (EBITDA-Earnings Before Interest, Tax, Depreciation, and Amortization, δηλαδή τα κέρδη μίας επιχείρησης πριν αφαιρεθούν τόκοι, φόροι και απόσβεση)
«Το κόστος των τόκων είναι υψηλότερο από το EBITDA και γι’ αυτό απολύει ανθρώπους», δήλωσε ένας τραπεζίτης που βρίσκεται κοντά στη συμφωνία.
Εκτός από τις πληρωμές τόκων, το Twitter ξόδεψε συνήθως περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιουχικές δαπάνες. Αφαιρέστε τους τόκους και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες από το EBITDA του Twitter και η εταιρεία είναι στο κόκκινο για 700 εκατομμύρια δολάρια.
Την ίδια ώρα μεγάλοι διαφημιστές εγκατέλειψαν την εφαρμογή εν μέσω των ενεργειών του Μασκ, Η General Motors, η Audi, η General Mills και αρκετές άλλες εταιρείες έχουν σταματήσει τις διαφημίσεις στο Twitter τις τελευταίες εβδομάδες.
«Το Twitter είχε τεράστια πτώση στα έσοδα, λόγω των ομάδων ακτιβιστών που πιέζουν τους διαφημιστές, παρόλο που τίποτα δεν άλλαξε με τη συγκράτηση του περιεχομένου και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να κατευνάσουμε τους ακτιβιστές», έγραψε ο Μασκ στο Twitter την Παρασκευή. «Εξαιρετικά μπερδεμένο! Προσπαθούν να καταστρέψουν την ελευθερία του λόγου στην Αμερική».
Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες που βοήθησαν στη χρηματοδότηση της συμφωνίας εξαγοράς του Μασκ προετοιμάζονται για μεγάλες απώλειες καθώς αγωνίζονται να πουλήσουν δάνεια.