Οι Ορθόδοξοι Επίσκοποι της Γαλλίας αντιδρούν στην ευθανασία: Τι ισχύει στην Ε.Ε

 
Οι Ορθόδοξοι Επίσκοποι της Γαλλίας αντιδρούν στην ευθανασία: Τι ισχύει στην Ε.Ε

Πηγή Φωτογραφίας: iStock

Ενημερώθηκε: 29/11/23 - 16:44

Η «υποβοηθούμενη αυτοκτονία» ( ευθανασία) προκαλεί έντονες αντιδράσεις στη Γαλλία με πρώτους τους ορθόδοξους επισκόπους να αντιδρούν σε ι οποιαδήποτε νομοθετική αλλαγή. Οι επίσκοποι δραστηριοποιούνται κατά της ευθανασίας καθώς σε λίγες μέρες ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να συγκαλέσει Υπουργικό Συμβούλιο για να συζητηθεί το μελλοντικό νομοσχέδιο για την «υποβοηθούμενη αυτοκτονία».

«Η άρση της θεμελιώδους διάκρισης μεταξύ του «laisser-mourir» (αφήνω κάποιον να πεθάνει) και του «faire-mourir» (πρόκληση θανάτου) θα θέσει υπό αμφισβήτηση τον πυρήνα των αξιών των πιστών. Εκτός από τους πιστούς, υπάρχουν και φωνές που θεωρούν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν μία πολιτισμική ρήξη», αναφέρουν .

Ενώ , υπογραμμίζουν μία τέτοια αλλαγή θα διαταράξει τις ιατρο- ηθικές ισορροπίες των υπαρχόντων νόμων. Εκφράζουν ακόμη τη βαθιά τους ανησυχία για τη διάσταση που έχει λάβει και τα επιχειρήματα που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της χώρας για το ζήτημα της «υποβοηθούμενης αυτοκτονίας», και τονίζουν ότι νομικά και κοινωνικά η χώρα αποσπάται όλο και περισσότερο από όλες τις θεμελιώδεις αξίες.

Η ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία δεν επιτρέπονται από τη γαλλική νομοθεσία. Ωστόσο, από το 2005, ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ζωής τους αλλά και άτομα με αναπηρία, επιτρέπεται να αρνηθούν να δεχθούν θεραπεία.

Το ζήτημα της επανεξέτασης της ευθανασίας στη Γαλλία, προέκυψε με τη δημοσίευση γνωμάτευσης της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Δεοντολογίας (CCNE), που εκδόθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2022. Σύμφωνα με την Επιτροπή, «είναι δυνατή η νομιμοποίηση της ενεργητικής ευθανασίας υπό «αυστηρές» συνθήκες».

Ευθανασία στην ΕΕ: Τι ισχύει σε κάθε χώρα

Ελλάδα:απαγορεύεται η ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Αντιμετωπίζεται δε, από την πλειονότητα της κοινωνίας και την Εκκλησία, ως έγκλημα και αμαρτία.

Αυστρία : Η ενεργητική ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία απαγορεύονται. Η παθητική ευθανασία επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση απαίτησης του ασθενούς που πάσχει από ανίατη νόσο.

Βέλγιο :Από το 2002 έχει νομιμοποιηθεί η ευθανασία, η οποία πραγματοποιείται από άλλο άτομο, εκτός από τον ενδιαφερόμενο, κατόπιν απαίτησης του τελευταίου.

Βουλγαρία:Απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή ευθανασίας, θεωρούμενη έγκλημα ανθρωποκτονίας.

Γαλλία : Η ενεργητική ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία απαγορεύονται, ενώ η παθητική ευθανασία επιτρέπεται από το 2005.

Γερμανία Η ενεργητική ευθανασία απαγορεύεται, ενώ η παθητική ευθανασία επιτρέπεται, με την αποδοχή του πρόωρου θανάτου μέσω ιατρικής θεραπείας που αποσκοπεί στην ανακούφιση του πόνου. Από το 2015 επιτρέπεται η υποβοηθούμενη αυτοκτονία σε μεμονωμένους ασθενείς, με αλτρουιστικά κίνητρα.

Δανία : Η ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία απαγορεύονται, ενώ η παθητική ευθανασία επιτρέπεται, όταν ο ασθενής δηλώσει ότι δεν θέλει να ταλαιπωρείται .

Εσθονία: Η ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία απαγορεύονται. Αναγνωρίζεται όμως το δικαίωμα στην άρνηση της θεραπείας από ασθενείς τελικού σταδίου.

Αγγλία: Η ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία αποτελούν εγκλήματα ανθρωποκτονίας, ενώ η παθητική ευθανασία επιτρέπεται σε ορισμένες περιπτώσεις. Ιρλανδία:αγορεύεται η ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, ωστόσο αναγνωρίζεται το δικαίωμα του ασθενούς στην άρνηση της θεραπείας.

Ισπανία : Δεν διαθέτει ειδική νομοθεσία σχετικά με την ευθανασία και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Ο ισπανικός ποινικός κώδικας ποινικοποιεί την ευθανασία και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, καθώς και οι δύο περιπτώσεις θεωρούνται ως εγκλήματα κατά της ζωής, με ελαφρυντικά. Η παθητική ευθανασία δεν απαγορεύεται .

Ιταλία: Η ενεργητική ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία απαγορεύονται από τον ιταλικό ποινικό και αστικό κώδικα.

Ολλανδία: Η ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία επιτρέπονται σε άτομα άνω των δεκαοκτώ ετών από το 2002, ενώ το 2014 επετράπη και σε παιδιά άνω των 12 ετών. Κροατία: Η ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία απαγορεύονται. Ωστόσο, αναγνωρίζεται το δικαίωμα του ασθενούς στην άρνηση της θεραπείας, κατόπιν υπογραφής από τον ίδιο τον ασθενή.

Κύπρος: Η ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία απαγορεύονται, όπως και η παθητική ευθανασία

Λετονία : Δεν υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο για ευθανασία ή υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Το ποινικό δίκαιο τις αντιμετωπίζει ως εγκλήματα κατά της ζωής, ωστόσο αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην άρνηση της θεραπείας σε ασθενείς με ανίατη νόσο.

Λιθου6ανία:Ααγορεύεται οποιαδήποτε μορφή ευθανασίας. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τονίζονται διαρκώς στις συζητήσεις σχετικών νομοσχεδίων, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Λουξεμβούργο: Τόσο η ευθανασία όσο και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία επιτρέπονται από το 2009 σε άτομα με ανίατη ασθένεια.

Μάλτα : Η ενεργητική ευθανασία, καθώς και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία απαγορεύονται από το νόμο. Αντιθέτως επιτρέπεται η παθητική ευθανασία,.

Ουγγαρία: Η ενεργητική ευθανασία, καθώς και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία απαγορεύονται από το νόμο. Αντιθέτως επιτρέπεται η παθητική ευθανασία.

Πολωνία: Όλες οι μορφές ευθανασίας και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι παράνομες. Πορτογαλία: Η ενεργητική ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία απαγορεύονται από το νόμο, ενώ επιτρέπεται η παθητική ευθανασία.

Ρουμανία: : Απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή ευθανασίας και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Σλοβακία: Απαγορεύεται η ενεργητική ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία Σλιβενία:Απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή ευθανασίας και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Σουηδία: Η παθητική ευθανασία επιτρέπεται, έτσι οποιοσδήποτε ασθενής επιθυμεί να διακόψει τη θεραπεία του, έχει δικαίωμα να το πράξει

Τσεχια: Απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή ευθανασίας και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία..

Φανλανδία: Η ευθανασία είναι παράνομη, ενώ η παθητική ευθανασία αποτελεί συνήθη πρακτική από τους γιατρούς,

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ