Οι New York Times οδηγούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα δικαστήρια για την αποτυχία του εκτελεστικού οργάνου να δημοσιοποιήσει μηνύματα κειμένου μεταξύ της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.
Η εφημερίδα θα αντιμετωπίσει τους δικηγόρους της ΕΕ στο ανώτατο δικαστήριο του μπλοκ, υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν αντιμετωπίζει νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιέχουν πληροφορίες για τις συμφωνίες του μπλοκ για την αγορά δόσεων COVID-19 αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η μήνυση κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου και δημοσιεύτηκε στο δημόσιο μητρώο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τη Δευτέρα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομερείς πληροφορίες. Δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα επιβεβαίωσαν τις λεπτομέρειες στο POLITICO.
Οι New York Times αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο, όπως και η ΕΕ.
Η μήνυση ακολουθεί έρευνα του Ιανουαρίου 2022 από την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Έμιλι Ο’ Ράιλι, η οποία εντόπισε κακοδιαχείριση στις προσπάθειες της Επιτροπής να ανακτήσει αρχικά τα γραπτά μηνύματα. Η έρευνα του Διαμεσολαβητή διαπίστωσε ότι η Επιτροπή δεν ζήτησε ρητά από το προσωπικό γραφείο του Προέδρου να αναζητήσει μηνύματα κειμένου.
Το χρονικό της υπόθεσης
Τον Απρίλιο του 2021, οι The New York Times αποκάλυψαν ότι η Φον ντερ Λάιεν και ο Μπουρλά αντάλλασσαν μηνύματα και κλήσεις σχετικά με τις προμήθειες εμβολίων για τα κράτη-μέλη.
Δημοσιογράφος ζήτησε στη συνέχεια από την Κομισιόν πρόσβαση σε γραπτά μηνύματα και άλλα έγγραφα, αλλά η Επιτροπή δεν παρείχε κανένα από τα μηνύματα.
Σύμφωνα με την έρευνα της Διαμεσολαβήτριας η Κομισιόν δεν έψαξε τα γραπτά μηνύματα της προέδρου, κάτι που «δεν ανταποκρίνεται στις εύλογες προσδοκίες για διαφάνεια στην Επιτροπή. Οταν πρόκειται για το δικαίωμα δημόσιας πρόσβασης στα έγγραφα της ΕΕ, σημασία έχει το περιεχόμενο και όχι η συσκευή ή η μορφή. Εάν τα μηνύματα αφορούν πολιτικές και αποφάσεις της ΕΕ, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως έγγραφά της».
Η Ο'Ράιλι ζήτησε μάλιστα από το γραφείο της Φον ντερ Λάιεν «περισσότερο εις βάθος έρευνα» για να ανευρεθούν τα μηνύματα αυτά και να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενό τους, σύμφωνα με τους κανόνες διαφάνειας που εφαρμόζονται στα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ενωσης