Οι κουρασμένοι Λιβανέζοι προετοιμάζονται για πόλεμο μετά τις νέες απειλές της Χεζμπολάχ

 
λι

Ενημερώθηκε: 20/06/24 - 23:10

Η Λιβανέζα σχεδιάστρια προϊόντων, Tara Tabet, δεν θέλει να δει τη χώρα της να σύρεται σε πόλεμο πλήρους κλίμακας με το Ισραήλ, αλλά, όπως πολλοί συμπατριώτες της, προετοιμάζεται για πιθανή σύγκρουση μετά από νέες απειλές της ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ και της Κύπρου, Reuters Αναφορές.

Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, εξέπληξε πολλούς την Τετάρτη όταν είπε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να παρασυρθεί στη σύγκρουση της ομάδας με το Ισραήλ, που μαίνεται παράλληλα με τον πόλεμο της Γάζας. Η Κύπρος έχει αρνηθεί ότι παίρνει μέρος σε οποιονδήποτε πόλεμο.

Η προειδοποίηση του Νασράλα, ο οποίος απείλησε επίσης το Ισραήλ με εκτεταμένα χτυπήματα ακριβείας, άφησε πολλούς Λιβανέζους να παραιτηθούν από την προετοιμασία μιας πιθανής κλιμάκωσης.

«Φυσικά δεν θέλουμε να μπούμε σε πόλεμο μαζί τους – αλλά αν αυτό είναι σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους ανθρώπους στη Γάζα, τότε ας είναι», είπε ο Ταμπέτ, 32 ετών, στο Reuters στη Βηρυτό την Πέμπτη.

Ερωτηθείσα εάν η απειλή για την Κύπρο την είχε ανησυχήσει, ο Ταμπέτ είπε ότι θα μπορούσε να εκτροχιάσει τα σχέδιά της για πολιτικό γάμο. Στον Λίβανο, οι νόμοι περί προσωπικής κατάστασης διέπονται από τα δικαστήρια κάθε θρησκείας – ωθώντας πολλά ζευγάρια από διαφορετικό θρησκευτικό υπόβαθρο να ταξιδέψουν 40 λεπτά με το αεροπλάνο στην Κύπρο για να παντρευτούν στο δικαστήριο.

Είπε ότι ήταν «αγχωτικό» να ζεις με τόση αβεβαιότητα, αλλά ότι προσπαθούσε να συνεχίσει «σαν να μην υπάρχει τίποτα – όλη η Βηρυτό είναι έτσι».

Πολλοί Λιβανέζοι βλέπουν την οκτάμηνη σύγκρουση της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ ως το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά από πρόσφατες αποτυχίες – από τα lockdown του COVID-19 έως την έκρηξη της Βηρυτού το 2020 και μια οικονομική κρίση που συνέτριψε την τοπική λίρα και εξαφάνισε τις τραπεζικές αποταμιεύσεις.

Έτοιμα διαβατήρια και αποθέματα τροφίμων
Ο Sami Masri, ένας 38χρονος επιχειρηματίας από το νότο που διατηρεί ένα καφέ στη Βηρυτό, είπε ότι τα ισραηλινά χτυπήματα τον εμπόδισαν να πάει την οικογένειά του στους κυλιόμενους λόφους του νότιου Λιβάνου για τα Σαββατοκύριακα, όπως έκαναν συνήθως το καλοκαίρι.

Αυτό σήμαινε ότι ξόδευε περισσότερα για πρόσβαση σε ιδιωτικές παραλίες πιο κοντά στη Βηρυτό – και, ακόμη και εκεί, είπε ο Masri, δεν μπορούσε να διασκεδάσει.

«Δεν είστε ευχαριστημένοι γιατί, δεν ξέρετε, σε κανένα σημείο – έχουμε έτοιμα τα διαβατήριά μας, έχουμε έτοιμη μια βαλίτσα, έχουμε έτοιμα αποθέματα τροφίμων», είπε στο Reuters.

Ήδη, περίπου 90.000 Λιβανέζοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο νότο. Κάποιοι έφυγαν από τον Λίβανο, άλλοι μένουν σε συγγενείς και οι πιο ευάλωτοι βρίσκονται σε συλλογικά καταφύγια, συμπεριλαμβανομένης της πόλης-λιμάνι της Σιδώνας.

Η Bana Baalbaki, κάτοικος της Σιδώνας που μίλησε στο Reuters στην αγορά της πόλης, έδειξε ένα γενναίο πρόσωπο.

«Όχι, δεν φοβάμαι γιατί δεν είμαστε καλύτεροι από τον λαό της Γάζας ή από τον λαό του νότου που εκτοπίστηκε», είπε στο Reuters.

Αλλά άλλοι –όπως ο καταστηματάρχης, Qassem Qarram– ανησυχούσαν περισσότερο. «Φυσικά όλοι φοβούνται και όσοι σας λένε ότι δεν φοβούνται θα πουν ψέματα στον εαυτό τους», είπε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ