Αυτή η πρωτοβουλία, με γνώμονα την πιεστική ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας εν μέσω φθίνουσας υφιστάμενης χρηματοδότησης, στηρίζεται από υπουργούς Οικονομικών χωρών της G7 που συνέρχονται στην Ιταλία. Οι ΗΠΑ συνηγορούν υπέρ ενός δανείου ύψους περίπου 50 δις δολαρίων, το οποίο, αν και λιγότερο από το επιθυμητό αρχικά, εξακολουθεί να ξεπερνά αυτό που η ΕΕ είχε προηγουμένως σηματοδοτήσει ως όριο.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen πίεσε ενεργά για αυτήν την προσέγγιση, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν πρέπει να αποτρέψει τη Δύση από το να στηρίξει την Ουκρανία λόγω οικονομικών περιορισμών. Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire επισήμανε τη θετική αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ, ευθυγραμμίζοντάς την με το διεθνές δίκαιο, ένα κρίσιμο σημείο για την ευρωπαϊκή υποστήριξη.
Ωστόσο, παραμένουν σημαντικά εμπόδια. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν για τις οικονομικές και νομικές επιπτώσεις της χρήσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων, ειδικά επειδή τα περισσότερα τηρούνται στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στο αποθετήριο τίτλων που εδρεύει στις Βρυξέλλες, το Euroclear.
Η ΕΕ ενέκρινε πρόσφατα ένα σχέδιο για τη χρήση του 90% των κερδών από αυτά τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία, περίπου 3 δις ευρώ, για την προμήθεια όπλων για την Ουκρανία. Αυτή η προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με το ευρύτερο σχέδιο των ΗΠΑ, το οποίο προτείνει τη χρήση αυτών των ετήσιων εσόδων για την αποπληρωμή ενός μεγαλύτερου δανείου, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.
Πηγή: hellasjournal.com