Στο Λονδίνο ο Grenfell Tower τυλίχθηκε στις φλόγες από ένα βραχυκύκλωμα και μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 79 νεκροί. Στην Πορτογαλία οι φονικές πυρκαγιές που χτύπησαν και πάλι την πόλη Λεϊρία στοίχισαν την ζωή σε 69 ανθρώπους, όπου πολλοί από αυτούς εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους στην προσπάθεια να διαφύγουν.
Η ακόμη δεν έχει ξεχάσει τις φονικές πυρκαγιές του 2007 όπου και η στάχτη από τα δάση που παραδόθηκαν στις φλόγες είχε πνίξει σχεδόν όλη την χώρα.
Αυτή την στιγμή η Ισπανία δέχθηκε το χτύπημα της πύρινης λαίλαπας σε μια «κατάρα» που χτυπάει ξανά και ξανά την Ευρώπη αφήνοντας εκατόμβες νεκρών. Το παρελθόν πλούσιο και μόνη ελπίδα για το μέλλον είναι η πρόληψη και η προσοχή.
Οι πυρκαγιές μέσα στις ευρωπαϊκές πόλεις
Λονδίνο, 2 Σεπτεμβρίου 1666
Η «Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου», κράτησε 3 μέρες αφήνοντας την βρετανική πρωτεύουσα σε αποκαΐδια. Όλα άρχισαν στον φούρνο του Τόμας Φάρινερ και λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν τότε εντός του αρτοπωλείου η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα στη δυτική πλευρά του . Ο Φάρινερ ήταν ο αρτοποιός του Βασιλιά και η γυναίκα του ήταν το πρώτο θύμα της φωτιάς.
Τα πυροσβεστικά μέσα της εποχής, κατεδαφίσεις και αναχώματα, ήταν μάλλον ανεπαρκή για το μέγεθος της πυρκαγιάς. Όταν τα συνεργεία άρχισαν να κατεδαφίζουν τα φλεγόμενα κτήρια, η φωτιά – τροφοδοτούμενη από τους ισχυρούς ανέμους – είχε βγει εκτός ελέγχου, κατακαίγοντας κατά τη διάρκεια της νύχτας ένα μεγάλο μέρος της πόλης. Την επόμενη μέρα η φωτιά είχε προχωρήσει στο μεγαλύτερο μέρος του Λονδίνου, καταστρέφοντας τον παλαιό καθεδρικό του Αγίου Παύλου και πλέον απειλούσε το παλάτι του Καρόλου Β΄. Η φωτιά κατέστρεψε την παλιά πόλη, αφαιρώντας άγνωστο αριθμό ζωών και αφήνοντας άστεγους τους 70.000 από τους 80.000 κατοίκους της πόλης.
Όταν η φωτιά χτύπησε την Θεσσαλονίκη, στις 5 Αυγούστου 1917
Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της 5ης Αυγούστου από ένα φτωχικό σπίτι προσφύγων στην διεύθυνση Ολυμπιάδος 3, στην συνοικία Μεβλανέ μεταξύ του κέντρου και της Άνω Πόλης και βάση την προανάκριση που έγινε προκλήθηκε από σπίθα της φωτιάς μιας κουζίνας, που έπεσε σε παρακείμενη αποθήκη με άχυρο όταν και δυο γυναίκες τηγάνιζαν μελιτζάνες. Μέχρι και σήμερα ο αριθμός των νεκρών παραμένει αδιευκρίνιστος καθώς πολλοί αγνοούμενοι δεν βρέθηκαν ποτέ.
Οι δύο γυναίκες που ήταν στο σπίτι πέρασαν από δίκη αλλά αθωώθηκαν. Αρχικά η πυρκαγιά ακολούθησε δύο κατευθύνσεις, προς το Διοικητήριο μέσω της οδού Αγίου Δημητρίου και προς την αγορά μέσω της Λέοντος Σοφού. Ο άνεμος δυνάμωσε και η πυρκαγιά ακόμη πιο γρήγορα κατέβηκε στο κέντρο της πόλης. Τα ξημερώματα της επόμενη μέρας ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και τα δύο μέτωπα της πυρκαγιάς κατέστρεψαν όλο το εμπορικό κέντρο. Το βράδυ σταμάτησε η εξάπλωσή της. Στην πόλη δεν υπήρχε οργανωμένη πυροσβεστική υπηρεσία και ανέλαβαν δράση οι συμμαχικές δυνάμεις.
Το απόγευμα της πρώτης ημέρας της πυρκαγιάς, ένα γαλλικό τμήμα ανατίναξε με δυναμίτιδα τρία σπίτια δίπλα από το διοικητήριο με σκοπό να δημιουργήσει μια ζώνη ασφάλειας περιορίζοντας το ύψος και την ποσότητα της καύσιμης ύλης, αλλά δεν συνέχισε και αποχώρησε, αφήνοντας την φωτιά να συνεχίσει τον δρόμο της. Το επόμενο πρωί δύο βρετανικές πυροσβεστικές αντλίες σταμάτησαν την πυρκαγιά κοντά στην Λευκό Πύργο. Αξίζει να σημειωθεί πως σε αντίθεση με του Βρετανούς που με αυτοθυσία προσπάθησαν να βοηθήσουν πολλές ήταν οι καταγγελίες για την διαγωγή των Γάλλων στρατιωτών οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν πλιάτσικο.
Μάλιστα ο στρατηγός Σαράιγ διέταξε τον τουφεκισμό δύο στρατιωτών του που συνελήφθησαν να πουλούν κλεμμένα κοσμήματα. Οι πληγέντες από την πυρκαγιά υπολογίστηκαν σε περίπου 72.500.
Καταυλισμοί στήθηκαν παντού με συμμετοχή Ελλάδας, Βρετανίας και Γαλλίας. Οι ελληνικές αρχές έστησαν 100 παραπήγματα για την στέγαση 800 οικογενειών. Οι βρετανικές αρχές τρεις καταυλισμούς με 1300 σκηνές όπου στέγασαν 7.000 άστεγους. Οι γαλλικές αρχές έστησαν καταυλισμό για 300 οικογένειες, και η Ένωση Γαλλίδων Κυριών μικρότερη κατασκήνωση 100 οικογενειών. 5000 άτομα μεταφέρθηκαν δωρεάν με τρένο και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, τον Βόλο και την Λάρισα. Οι ελληνικές αρχές έστησαν κέντρα διανομής που μοίραζαν δωρεάν ψωμί σε 30.000 άτομα ενώ Αμερικανικός, ο Γαλλικός και ο Αγγλικός Ερυθρός Σταυρός διένειμαν τρόφιμα.
Η συγκεκριμένη πυρκαγιά κατέστρεψε το 32% της συνολικής έκτασης της . Η περιοχή που κάηκε ήταν μεταξύ των οδών Αγίου Δημητρίου, Λέοντος Σοφού, Νίκης, Εθνικής Αμύνης, Αλεξάνδρου Σβώλου, Εγνατία (από Αγίας Σοφίας), Αγίου Δημητρίου. Αυτή η περιοχή στα επίσημα έγγραφα αναφέρεται ως «πυρίκαυστος ζώνη» και στις λαϊκές διηγήσεις τα «καμένα». Μεταξύ των κτιρίων που κάηκαν ήταν το Ταχυδρομείο, το Τηλεγραφείο, το Δημαρχείο, οι εταιρείες Ύδρευσης και Φωταερίου, η Οθωμανική Τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα, οι αποθήκες της Τράπεζας Αθηνών, ο ναός του Αγίου Δημητρίου και άλλοι δύο ορθόδοξοι ναοί, το Σαατλή Τζαμί και άλλα έντεκα τεμένη, η Αρχιραββινεία με όλο το αρχείο της και 16 από τις 33 συναγωγές. Επίσης καταστράφηκαν 4.096 από τα 7.695 καταστήματα αφήνοντας άνεργους το 70% των εργαζομένων.
Ο χαμός των ηρώων στην Γαλλία, 19 Αυγούστου 1949
Στις 19 Αυγούστου του 1949, 82 διασώστες έχασαν τη ζωή τους σε μεγάλη πυρκαγιά στο διαμέρισμα Λαντ της νοτιοδυτικής . Πυροσβέστες, εθελοντές και 23 στρατιωτικοί του 33ου Συντάγματος Πυροβολικού του Σατελρό παγιδεύτηκαν σε ένα τεράστιο «πύρινο σύννεφο», που προκάλεσε η αιφνίδια αλλαγή της κατεύθυνσης αλλά και της έντασης των ανέμων. Η φωτιά διήρκησε μέχρι τις 25 Αυγούστου
Όταν η πύρινη κόλαση χτυπάει τα δάση
Όταν η στάχτη έπνιξε όλη την Ελλάδα, 2007
77 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές που κατάκαψαν 250.000 εκτάρια. Οι περιοχές οι οποίες επλήγησαν αφορούσαν τους νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδος, Κορινθίας, Αττικής και Ευβοίας, Φθιώτιδος με το νομό Ηλείας να δέχεται το πιο εκτεταμένο και φονικό πλήγμα. Μέχρι τις 30 Αυγούστου κάηκαν 1.500 σπίτια και μείναν 6.000 άστεγοι. Το ύψος των καταστροφών φθάνει τα πέντε δισεκατομμύρια Ευρώ. Η φωτιά έκαψε 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα καθώς και 60.000 ζωντανά (πρόβατα και κατσίκες).
Οι περιοχές οι οποίες επλήγησαν, αφορούσαν τους νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αργολίδος, Κορινθίας, Αττικής και Ευβοίας με το νομό Ηλείας να δέχεται το πιο εκτεταμένο και φονικό πλήγμα. Οι φωτιές της περιόδου του Αυγούστου, οι οποίες κορυφώθηκαν ιδιαίτερα μετά την 23η Αυγούστου, δηλαδή λίγες μέρες μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αποτέλεσαν συνέχεια πλειάδας πυρκαγιών οι οποίες έπληξαν την Ελλάδα, από τα τέλη Μαΐου και συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Ο συνδυασμός του θερμότερου χειμώνα των συγχρόνων μετεωρολογικών καταγραφών, με λίγες βροχοπτώσεις και ενός ιδιαίτερα θερμού καλοκαιριού, με σημαντική ενίσχυση των ανέμων αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα της έξαρσης των πυρκαγιών. Τόσο ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής όσο και μέρος της αντιπολίτευσης, επισήμαναν ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών το οποίο τέθηκε σε ισχύ.
Η επικίνδυνη φωτιά στην Ρωσία, 2010
Στα τέλη του Ιουλίου 2010 μια σειρά εκατοντάδων πυρκαγιών ξέσπασαν σε όλη την Ρωσία, κυρίως στις δυτικές περιοχές της χώρας, σαν συνέπεια υψηλών θερμοκρασιών (σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για το πιο καυτό καλοκαίρι στη ρωσική ιστορία) και στην ξηρασία της περιοχής. Οι πυρκαγιές έπληξαν έκταση 3 εκατ. εκταρίων. Σκοτώθηκαν 60 άνθρωποι και κάηκαν περίπου 2,5 χιλ. κατοικίες.
Οι δασικές πυρκαγιές έπληξαν στα δυτικά και ζώνες μολυσμένες από ραδιενέργεια σε έκταση 40,000 στρεμμάτων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της ρωσικής υπηρεσίας επιτήρησης των δασών. Στον κατάλογο περιλαμβάνεται η περιοχή του Μπριάνσκ, νοτιοανατολικά της Μόσχας και οι συνοριακές περιοχές με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, όπου 28 δασικές πυρκαγιές κατέκαψαν 2,690 στρέμματα.