Οι εξόριστοι επικριτές του Κρεμλίνου παροτρύνουν την ΕΕ να καλωσορίσει ειδικευμένους εργάτες για να «αιμορραγήσουν» το καθεστώς Πούτιν

 
πουτιν

Ενημερώθηκε: 12/06/24 - 12:34

Μια ομάδα εξόριστων επικριτών του Κρεμλίνου προέτρεψε την Τρίτη τις χώρες της ΕΕ να κάνουν περισσότερα για να καλωσορίσουν τους Ρώσους που φεύγουν από το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη ειδικευμένων εργατών θα έφερνε πλήγμα στην οικονομία της χώρας εν καιρώ πολέμου.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022. Αλλά μερικοί από αυτούς αρχίζουν να επιστρέφουν στην πατρίδα τους, αποθαρρυμένοι από τη σπανιότητα των διαθέσιμων θέσεων εργασίας και τις δυσκολίες λήψης βίζας και αδειών μακροχρόνιας διαμονής.

«Ένας μηχανικός λιγότερος είναι ένας πύραυλος λιγότερο που πετά προς την κατεύθυνση της Ουκρανίας», δήλωσε στο Παρίσι ο Ρώσος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης και πρώην βουλευτής της Κρατικής Δούμας Ντμίτρι Γκούντκοφ.

Μιλώντας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, ο Γκούντκοφ παρουσίασε μια μελέτη για τη ρωσική διασπορά σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Διεξήχθη αυτή την άνοιξη από ερευνητές που σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό μιας νέας δεξαμενής σκέψης που ιδρύθηκε από τον Γκούντκοφ και τον οικονομολόγο Βλάντισλαβ Ινοζέμτσεφ, η μελέτη βασίζεται σε έρευνα σε περισσότερους από 3.200 Ρώσους μετανάστες που ζουν στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Κύπρο.

Σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων εγκατέλειψε τη Ρωσία μετά το 2014, τη χρονιά που ο Πούτιν προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία, ενώ ένα άλλο 44% διέφυγε μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022.

Ως μέρος των συστάσεων πολιτικής, η μελέτη ζητά ένα ευρύ πρόγραμμα «οικονομικής μετανάστευσης» από τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι Ρώσοι που έφυγαν από τη χώρα ήταν καλά μορφωμένοι «Ρώσοι Ευρωπαίοι» που υποστηρίζουν τις δυτικές αξίες.

«Η στρατηγική για την υπονόμευση του καθεστώτος Πούτιν θα πρέπει να περιλαμβάνει ενορχηστρωμένη «αιμορραγία»: τόνωση της εκροής ειδικευμένων ειδικών και χρημάτων από τη Ρωσία που δεν σχετίζονται με τον πόλεμο», ανέφερε η μελέτη.

Ο Ινοζέμτσεφ είπε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βοηθηθούν οι μετανάστες, υποστηρίζοντας ότι το να καλωσορίσουμε ικανούς Ρώσους θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό πλήγμα κατά του Κρεμλίνου από τους πολλαπλούς γύρους δυτικών κυρώσεων που μέχρι στιγμής απέτυχαν να σταματήσουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας.

«Ακόμα και εμείς έχουμε εκπλαγεί από τα προσόντα όσων έφυγαν», είπε ο Ινοζέμτσεφ.

Επικαλούμενη στοιχεία από το 2022, η μελέτη ανέφερε ότι ο μέσος μηνιαίος μισθός των Ρώσων μεταναστών στην Κύπρο ήταν πάνω από 5.480 ευρώ (5.880 $), σε σύγκριση με τον μέσο μηνιαίο μισθό των 2.248 ευρώ για τους γηγενείς Κύπριους.

Έχοντας υπόψη την άνοδο των αντιμεταναστευτικών συναισθημάτων σε όλη την Ευρώπη, η μελέτη υποστήριξε ότι οι Ρώσοι εξόριστοι θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες σχετικά εύκολα και δεν θα ήταν βάρος για τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας.

Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι θα μπορούσαν επίσης να δώσουν μια «πρόσθετη ώθηση» στις βραδέως αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες, ισχυρίστηκε η μελέτη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ