Οι επιθέσεις των Kούρδων αναγκάζουν την Τουρκία σε αλλαγή στρατηγικής στην Συρία

 
Οι επιθέσεις των Kούρδων αναγκάζουν την Τουρκία σε αλλαγή στρατηγικής στην Συρία

Ενημερώθηκε: 19/10/21 - 12:59

Το Arab News σε άρθρο του αποκαλύπτει ότι οι αρκετές απώλειες στρατιωτών που έχει η Τουρκία στην Συρία σε συνδυασμό με τα «φτωχά» αποτελέσματα που έχει φέρει η μέχρι τώρα στρατηγική της στην περιοχή, την οδηγούν σε αλλαγή τακτικής. Η νέα στρατηγική, όπως αναφέρει το Arab News, αποτελείται από ένα μείγμα διπλωματίας με την Ρωσία και τις ΗΠΑ και με απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων τα οποία θα αντικατασταθούν με άλλες ένοπλες ομάδες, που φυσικά θα έχουν την στήριξη της Άγκυρας.

Αναλυτικά το σχετικό άρθρο του Arab News:

«Η Τουρκία προχωρά σε αλλαγή της στρατηγικής της στην Συρία, σύμφωνα με αναλυτές, και στρέφεται στην χρησιμοποίηση ανταρτών και άλλων ένοπλων ομάδων, αντί των δικών της στρατευμάτων, καθώς και στην διπλωματία με τις ΗΠΑ και την Ρωσία για να αντιμετωπίσει τους Κούρδους της περιοχής.

Ειδικότερα ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί πως έρχεται μια αλλαγή στρατηγικής στη Συρία, μετά τις θανατηφόρες επιθέσεις της κουρδικής πολιτοφυλακής εναντίον Τούρκων αστυνομικών στην περιοχή Ταλ Ριφαάτ. Η κουρδική πολιτοφυλακή εξαπέλυσε εκστρατεία βομβαρδισμού εναντίον τουρκικών χωριών κοντά στα συριακά σύνορα.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι «αποφασισμένη να απομακρύνει όλες τις απειλές από την βόρεια Συρία», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεσμεύτηκε ότι η Τουρκία «θα κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για την ασφάλειά της», προσθέτοντας ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ρωσία έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους για την διασφάλιση της αποχώρησης της κουρδικής πολιτοφυλακής από τα σύνορα της Συρίας.

Πάντως η ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης ότι ο στρατός θα συνεχίσει μια "πολύ διαφορετική εκστρατεία" στη βόρεια Συρία, πυροδότησε τη συζήτηση για το αν η Άγκυρα θα συμμετάσχει σε διπλωματικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία πριν αναλάβει στρατιωτική δράση.

Η κουρδική πολιτοφυλακή είναι ο κύριος τοπικός εταίρος των ΗΠΑ στον αγώνα τους κατά του Daesh στην περιοχή, ενώ η Τουρκία θεωρεί την κουρδική ομάδα και την πολιτική της πτέρυγα, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης, ως συριακές προεκτάσεις του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, το οποίο είναι σε πόλεμο με το τουρκικό κράτους για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Εν τω μεταξύ, ο Συριακός Εθνικός Στρατός, που υποστηρίζεται από την Τουρκία, δήλωσε ότι είναι «αποφασισμένος να καθαρίσει τις περιοχές μας από όλες τις τρομοκρατικές ομάδες», συμπεριλαμβανομένου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης και του Daesh.

Ο Soner Cagaptay, διευθυντής του τουρκικού προγράμματος στο Ινστιτούτο Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι κάθε φορά που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέτρεψε στην Τουρκία να εισέλθει στη Συρία και να αρπάξει έδαφος από την κουρδική πολιτοφυλακή, απαίτησε από την Τουρκία να σταματήσει την υποστήριξή της στις ομάδες ανταρτών.

«Αυτή η ανταλλαγή εδάφους γινόταν με την Τουρκία να παίρνει εδάφη από τους Κούρδους της Συρίας, ενώ αντίστοιχα το καθεστώς του Άσαντ έπαιρνε εδάφη από τα χέρια των ανταρτών. Αλλά αυτό το νέο μοντέλο για το οποίο μιλάμε τώρα είναι λίγο διαφορετικό από αυτό. Τώρα, τα υποστηριζόμενα από την Τουρκία στρατεύματα στη Συρία, αντί τουρκικών στρατευμάτων, ενδέχεται να μετακινηθούν για να πάρουν μια περιοχή από το YPG με σιωπηρή συμφωνία από τον Πούτιν», είπε στο Arab News.

Σύμφωνα με τον Cagaptay, η ευρύτερη στρατηγική της Άγκυρας είναι να διαιρέσει τις ζώνες που ελέγχονται από την κουρδική πολιτοφυλακή και να αποτρέψει τη δημιουργία οποιασδήποτε μελλοντικής πολιτικής οντότητας στο έδαφος της ομάδας.

«Η πρόσφατη συμφωνία Ερντογάν-Πούτιν στο Σότσι είχε ως στόχο την εφαρμογή αυτού του νέου μοντέλου», είπε.

Εν μέσω ιδιαίτερα ευαίσθητων καιρών για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, η αυξανόμενη έμφαση στα διπλωματικά κανάλια υπερτερεί της στρατιωτικής δράσης, πρόσθεσε. Ο Ερντογάν αναμένεται να συζητήσει το θέμα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στη Ρώμη στα τέλη Οκτωβρίου.

Μετά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Σότσι, ο Ερντογάν θα συνομιλήσει ξανά με τον Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν στην Ρώμη.

Σύμφωνα με τον Ozgur Unluhisarcikli, διευθυντή του γραφείου του Γερμανικού Ταμείου Marshall των ΗΠΑ στην Άγκυρα, η απειλή που βλέπει η Τουρκία στην κουρδική πολιτοφυλακή είναι η πιθανότητα σχηματισμού ενός κουρδικού κράτους κοντά στα σύνορά της. «Συνεπώς, η Άγκυρα λαμβάνει ό, τι μέτρα μπορεί για να αποτρέψει αυτό», δήλωσε στο Arab News.

Ο Unluhisarcikli είπε ότι οι τρέχουσες συνθήκες είναι ακατάλληλες για την Τουρκία να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον εδαφών που κατέχουν οι κούρδοι στη βορειοδυτική ή βορειοανατολική Συρία. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, η Άγκυρα θα προσπαθήσει να προχωρήσει μέσω των διπλωματικών καναλιών. «Η Τουρκία βρίσκεται ήδη σε τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία για την επαρχία Ιντλίμπ, που ελέγχεται από τους αντάρτες της Συρίας, και δεν θα ήθελε να δημιουργήσει νέες εντάσεις. Σε μια εποχή που η Τουρκία προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, δεν θα ήθελε να δημιουργήσει έναν νέο πονοκέφαλο », είπε.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν υποστηρίζει τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων με το καθεστώς Άσαντ.

Οι ειδικοί σημειώνουν επίσης ότι η μοίρα της επαρχίας Ιντλίμπ, που φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες υπό τον έλεγχο ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, θα μετρήσει πολύ στις αποφάσεις που θα πάρει η Τουρκία για την σχέση της με την Συρία, καθώς η πιθανή νέα εισροή μεταναστών προκαλεί εσωτερικές πολιτικές ανησυχίες στην Άγκυρα.

Το περασμένο Σάββατο, οι βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις του καθεστώτος στην πόλη Σαρμάντα, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση στα βόρεια προάστια του Ιντλίμπ κοντά στα τουρκικά σύνορα σκότωσαν τέσσερα άτομα και τραυμάτισαν περισσότερους από δώδεκα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.»