Ο πόλεμος στη Γάζα επισκιάζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες

 
δδ

Ενημερώθηκε: 01/08/24 - 16:33

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων υποσχέθηκαν να κρατήσουν την πολιτική μακριά από τους Αγώνες . Αλλά λιγότερο από μια εβδομάδα από τότε που ξεκίνησαν, αυτό αποδείχθηκε δύσκολο.

Οι Ισραηλινοί αθλητές που συμμετέχουν στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι έχουν αντιμετωπιστεί με διαμαρτυρίες, απειλές για θάνατο και κακοποίηση, καθώς οι Αγώνες διεξάγονται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα και της κλιμακούμενης κατάστασης ασφαλείας στη Μέση Ανατολή .

Οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα την Κυριακή αφού θεατές σε ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Ισραήλ και Παραγουάης άνοιξαν ένα πανό που έγραφε «ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ» και έκαναν «προκλητικές χειρονομίες αντισημιτικού χαρακτήρα», ανέφερε η Le Parisien .

Μερικοί θεατές, που έφεραν παλαιστινιακές σημαίες, φέρεται να αποδοκιμάζουν τον εθνικό ύμνο του Ισραήλ. Αναφερόμενος στο πανό και τις χειρονομίες, ένας εκπρόσωπος του Παρισιού 2024 είπε ότι ο οργανισμός «καταδικάζει αυτές τις πράξεις με τον πιο έντονο τρόπο» και πρόσθεσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες «είναι μια εποχή αρμονίας και ανοχής».

Το Ισραήλ έστειλε 88 αθλητές στο Παρίσι για να αγωνιστούν σε 16 αθλήματα, το δεύτερο μεγαλύτερο σώμα της χώρας ποτέ. Τους παρέχεται 24ωρη προστασία, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανίν στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2 .

Τρεις Ισραηλινοί αθλητές δέχθηκαν απειλές για θάνατο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία του Παρισιού.

Δύο τζούντοκα, ο Nurali Emomali του Τατζικιστάν και ο Abderrahmane Boushita από το Μαρόκο, αναφέρθηκε ότι αρνήθηκαν να δώσουν τα χέρια με τον Ισραηλινό Barch Shmailov, ενώ ο Αλγερινός Messaoud Redouane Dris δεν ζύγισε πριν από τον αγώνα του εναντίον του Ισραηλινού -- κάτι που ορισμένοι είπαν ότι ήταν σκόπιμη κίνηση για να αποφύγουν τον αγώνα. εναντίον του.

Ο επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής του Ισραήλ, Γιαέλ Αράντ, χαρακτήρισε την κατάσταση «ντροπή» σε συνέντευξή του. Σε ανακοίνωσή της , η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο (IJF) είπε ότι θα ξεκινήσει μια «πλήρη επανεξέταση και έρευνα» για την αποτυχία του Αλγερινού να περάσει τη ζύγιση.

«Πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός πρέπει να παραμείνει ένα βασίλειο ακεραιότητας και δικαιοσύνης, απαλλαγμένο από τις επιρροές διεθνών συγκρούσεων», δήλωσε η IJF. «Δυστυχώς, οι αθλητές γίνονται συχνά θύματα ευρύτερων πολιτικών διαφωνιών που είναι ενάντια στις αξίες του αθλητισμού».

Ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το σώμα υποστήριξε την έρευνα της IJF και θα «περιμένει να μάθει» τα ευρήματα πριν σχολιάσει.

Η ΔΟΕ είχε προηγουμένως απορρίψει τις εκκλήσεις για να αποτρέψει το Ισραήλ από το να συμμετάσχει στους Αγώνες λόγω της σύγκρουσης και της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Ωστόσο, απαγόρευσε σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να συμμετέχουν υπό τις σημαίες των χωρών τους, επειδή η ολική εισβολή στην Ουκρανία παραβίασε τον Ολυμπιακό Χάρτη.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν επιλέξει τα δικά τους μέσα διαμαρτυρίας. Ο πυγμάχος Wasim Abusal φορούσε ένα πουκάμισο που απεικονίζει παιδιά να βομβαρδίζονται κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, λέγοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «αντιπροσωπεύει την τρέχουσα εικόνα στην Παλαιστίνη». Και ο πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Παλαιστίνης είπε στον Guardian ότι δεν θα σφίξει τα χέρια με τον Ισραηλινό ομόλογό του εκτός εάν η ισραηλινή αντιπροσωπεία αναγνωρίσει το δικαίωμα του κράτους του στην ανεξαρτησία.

Οκτώ Παλαιστίνιοι αθλητές αγωνίζονται σε έξι αθλήματα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Η Παλαιστινιακή Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή είπε ότι περίπου 400 αθλητές έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά χτυπήματα από τις 7 Οκτωβρίου. Μεταξύ αυτών είναι ο πρωταθλητής του καράτε Nagham Abu Samra , ο οποίος ετοιμαζόταν να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες φέτος, σύμφωνα με το Al Jazeera.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ