Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς που θα προκηρύσσει ο Παναμάς εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποσύρει τη χώρα από τον κατάλογο των «φορολογικών παραδείσων», προειδοποίησε την Τρίτη (22/10) ο πρόεδρος Χοσέ Ραούλ Μουλίνο.
«Δεν είμαστε φορολογικός παράδεισος», είπε ο Μουλίνο μιλώντας σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Εάν παραμείνουμε σε αυτή τη λίστα [ενν. οι ευρωπαϊκές εταιρείες] δεν θα μπορούν να συμμετέχουν. Ο Παναμάς δεν θα επιτρέψει σε καμία χώρα που μας έχει σε μια τέτοια λίστα να συμμετάσχει σε σχέδια ή διεθνείς διαγωνισμούς που θα κάνουμε από τον επόμενο χρόνο».
Η προειδοποίηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που ο Παναμάς μελετά το ενδεχόμενο κατασκευής μιας σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 400 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 4,1 δισ. δολαρίων, που θα συνδέει την πρωτεύουσά του με την επαρχία Τσιρικί, στα σύνορα με την Κόστα Ρίκα.
Ο Παναμέζος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Παρίσι, μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, το Παρίσι θα στηρίξει το αίτημα του Παναμά να διαγραφεί «γρήγορα» από τον κατάλογο των φορολογικών παραδείσων.
Τα τελευταία χρόνια ο Παναμάς προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις, όπως στην ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής. Έτσι το 2023 βγήκε από τον «γκρίζο κατάλογο» της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (GAFI) για το ξέπλυμα κεφαλαίων, που εδρεύει στο Παρίσι. Ωστόσο, το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε στις 8 Οκτωβρίου να παραμείνει η χώρα στη «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων μαζί με τα Φίτζι, το Γκουάμ, το Παλάου, τη Ρωσία και άλλες χώρες.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο Μουλίνο είπε ότι «ο Παναμάς είναι το άλλο σύνορο των ΗΠΑ».
«Δεν είναι πλέον το Τέξας, είναι ο Παναμάς, στην περιοχή Λάχας Μπλάνκας του Νταριέν», στα σύνορα με την Κολομβία, εξήγησε. «Πρόκειται για ένα αμερικανικό πρόβλημα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν μένουν στον Παναμά, φιλοδοξούν να πάνε στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Μουλίνο, ο Παναμάς έχει απελάσει μετανάστες από την Κολομβία, τον Ισημερινό και την Ινδία, με πτήσεις που χρηματοδοτούνται από την Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας. «Είχαμε ήδη 20 πτήσεις επαναπατρισμού μέσα σε τρεις μήνες. Προσπαθούμε να αποθαρρύνουμε αυτούς τους ανθρώπους να ακολουθούν αυτό το δρομολόγιο», είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «συζητά» επί του παρόντος με την Κίνα για τον επαναπατρισμό Κινέζων μεταναστών, που έχουν ξεπεράσει τις 12.000 αυτόν τον χρόνο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ