Ο Ομπάμα για τον Ερντογάν: Δημοκράτης μόνο όσο έχει στα χέρια του την εξουσία

 
Ο Ομπάμα για τον Ερντογάν: Δημοκράτης μόνο όσο έχει στα χέρια του την εξουσία

Ενημερώθηκε: 17/11/20 - 20:21

Κυκλοφόρησαν σήμερα με τίτλο «Η Γη της Επαγγελίας» τα απομνημονεύματα του πρώην Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα. Στο βιβλίο ο Ομπάμα αφηγείται σημαντικές λεπτομέρειες από την πολιτική του ζωή, τις προσπάθειες του για να περάσει κρίσιμα νομοσχέδια όπως τo «obamacare», αλλά και λεπτομέρειες από την συναναστροφη του με ξένους ηγέτες.

Σε ένα κεφάλαιο ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ ρίχνει φως στις σχέσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογαν, για τον οποίο αναφέρει ότι μετά τις πρώτες συναντήσεις τους άρχισε να υποπτεύεται ότι η προσήλωση του στις δημοκρατίες αξίες ήταν προσχήματα για να ανέβει στην εξουσία και πως οι σχέσεις τους βασίζονταν ξεκάθαρα στην εξυπηρέτηση αμοιβαίων συμφερόντων.

«Μερικοί παρατηρητές έλεγαν ότι ο Ερντογάν μπορεί να προσφέρει ένα μοντέλο μετριοπαθούς, μοντέρνας ισλαμικής διακυβέρνησης σε αντίθεση με τα απολυταρχικά, θεοκρατικά και εξτρεμιστικά κινήματα που συνήθως υπάρχουν σε αυτή την περιοχή. Προσπάθησα να συμμεριστώ αυτόν τον ενθουσιασμό αλλά μετά τις συζητήσεις μου με τον Ερντογάν είχα τις αμφιβολίες» αναφέρει χαρακτηριστικά για τον Τούρκο Πρόεδρο ο Ομπάμα.

Στην συνέχεια αναφερόμενος στις σοβαρές συνέπειες που είχε η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 ο Ομπάμα ανέφερε την Τουρκία ως παράδειγμα μια χώρας όπου ο εκδημοκρατισμός, η φιλελευθεροποίηση και η κοινωνική ενσωμάτωση που είχαν συντελεστεί μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου είχαν αρχίσει να υποχωρούν και στην θέση τους ερχόντουσαν πιο σκοτεινές δυνάμεις που γινόντουσαν όλο και πιο δυνατές λόγω της παρατεταμένης κρίσης.

«Η Τουρκία παρουσιαζόταν σαν ένα έθνος σε διαρκή άνοδο, μια μελέτη περίπτωσης για τις θετικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στις αναδυόμενες οικονομίες. Παρά την μακρά ιστορία πολιτικής αστάθειας και στρατιωτικών πραξικοπημάτων αυτή η κατά βάση μουσουλμανική χώρα ήταν ευθυγραμμισμένη με την Δύση από το 1950, ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, γινόντουσαν κανονικά εκλογές, ενώ είχε ένα κοσμικό σύνταγμα που επέτρεπε μοντέρνες αρχές όπως τα ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες» έγραψε για την Τουρκία ο Ομπάμα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Στην συνέχεια έκανε εκτενή αναφορά στο Ερντογάν λέγοντας αρχικά ότι ανέβηκε στην εξουσία το 2002 ψαρεύοντας ψήφους μέσω του λαϊκισμού και χρησιμοποιώντας αναφορές στο Ισλάμ. «Η εκφρασμένη συμπάθεια του Ερντογάν για την Μουσουλμανική Αδελφότητα και την Χαμάς στον αγώνα για ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος την απελευθέρωση της Παλαιστίνης προκαλούσε εκνευρισμό στην Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ» σημείωσε ο Ομπάμα τονίζοντας, όμως, ότι την ίδια στιγμή ο Ερντογάν παρέμενε πιστός στο τουρκικό σύνταγμα, ήταν τυπικός στις υποχρεώσεις του απέναντι στο ΝΑΤΟ, τα πήγαινε καλά στην οικονομία, ενώ είχε αρχίσει να εισάγει μια σειρά αλλαγών έτσι ώστε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αντιρρήσεις του Ερντογάν το 2009 για τον διορισμό του πρώην πρωθυπουργού της Δανίας, Άντερς Ρασμούσεν, στην θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ και η απάντηση των ΗΠΑ έδειξαν τον τρόπο που θα συνεργαζόντουσαν οι δύο χώρες όσο ήταν Πρόεδρος ο Ομπάμα.

Σε μία σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Ερντογάν έδωσε εντολή στην ομάδα του να μπλοκάρει τον διορισμό του Ρασμούσεν γιατί η κυβέρνηση του το 2005 δεν είχε καταφέρει να απαγορεύσει την δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ σε μια εφημερίδα της Δανίας.

«Η Ευρωπαϊκή έκκληση για την ελευθερία του Τύπου άφηνε τον Ερντογάν ασυγκίνητο, και αποφάσισε να συμφωνήσει μόνο όταν του υποσχέθηκα πως ο Ρασμούσεν θα έχει για βοηθό ένα Τούρκο και τον έπεισα ότι η προσεχής μου επίσκεψη στην Τουρκία καθώς και η κοινή γνώμη των ΗΠΑ για την χώρα του θα επηρεαστούν αρνητικά αν δεν προχωρούσε ο διορισμός του Ρασμούσεν στο ΝΑΤΟ» έγραψε ο Ομπάμα τονίζοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βασίζονταν σε αυτό το δούναι και λαβείν.

«Αυτός ήταν ο τρόπος που συνεργαζόμασταν για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Λόγω αμοιβαίων συμφερόντων έπρεπε ο Ερντογάν και εγώ να αναπτύξουμε μια σχέση που λειτουργούσε. Η Τουρκία περίμενε από τις ΗΠΑ υποστήριξη στην αίτηση της για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και στρατιωτική βοήθεια κατά των κούρδων αυτονομιστών που είχαν γίνει πιο τολμηροί μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσείν. Ενώ εμείς χρειαζόμασταν την Τουρκία για να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία και να σταθεροποιήσουμε το Ιρακ» σημείωσε στα απομνημονεύματα του ο Ομπάμα.

Τέλος, ο Ομπάμα έκλεισε την αναφορά του στο βιβλίο του για τον Ερντογάν υπογραμμίζοντας «προσωπικά βρήκα τον Ερντογάν να είναι ζεστός και σε γενικές γραμμές ανταποκρινόταν στα αιτήματα μου. Αλλά κάθε φορά που τον άκουγα να μιλάει και να ανεβάζει έστω και λίγο τον τόνο της φωνής του απαντώντας σε διάφορα παράπονα ή κριτικές, αποκόμιζα την εντύπωση ότι η αφοσίωση του στην Δημοκρατία και στο κράτος Δικαίου διαρκούν μόνο όσο διατηρούσε και αυτός την εξουσία στα χέρια του».