Ο κορονοϊός απειλεί να ανατρέψει αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων

 
Ο κορονοϊός απειλεί να ανατρέψει αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων

Ενημερώθηκε: 19/11/20 - 01:34

Του Μιχάλη Ψύλου

«Μπορεί μετά την ήττα του Τραμπ να τον ακολουθήσουν οι ηγέτες των δημοκρατιών που δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν την πανδημία;» διερωτάται το γαλλικό περιοδικό Le Point.

Αναμφίβολα ναι, είναι η απάντηση που δίνει το γαλλικό περιοδικό εκτιμώντας ότι «η ήττα του Αμερικανού προέδρου ενδέχεται να είναι η πρώτη, σε ένα διεθνές πολιτικό ντόμινο. Οι ψηφοφόροι θα μπουν στον πειρασμό να στείλουν στο σπίτι τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων που έχουν διαχειριστεί την πανδημία Covid-19. Σωστά ή εσφαλμένα, οι ηγέτες αυτοί εμφανίζονται ως φορείς κακών ειδήσεων, αγγελιοφόροι της απαισιοδοξίας, ακόμη και ηττημένοι πολέμαρχοι» προειδοποιεί το Le Point.

Αδικα; Αδικαιολόγητα; Σίγουρα όχι! Ποια άλλη γνώμη θα μπορούσαν να έχουν οι πολίτες όταν οκτώ μήνες μετά το πρώτο lockdown τον περασμένο Μάρτιο: Επιβάλλεται και δεύτερο κλείδωμα καθώς η πανδημία εξαπλώνεται ραγδαία,τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όριά τους και η ανέχεια χτυπά όλο και περισσότερες πόρτες με την ευρωπαϊκή οικονομία να βουλιάζει ακόμη περισσότερο!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

«Οι κυβερνητικές στρατηγικές απέτυχαν γιατί το καλοκαίρι οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να ξεκινήσουν την οικονομία υποτιμώντας τον ιό. Αλλά δεν μπορούν να τρομάζουν πρώτα τους ανθρώπους και μετά να τους λένε «δεν χρειάζεται να φοβάστε» και μετά να τους ξαναλένε «πρέπει να φοβάστε». Είναι λογικό λοιπόν οι πολίτες να αντιδρούν» λέει ο βρετανός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Ντέβι Σριντάρ.

Η μόνη αλήθεια είναι ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες επαναπαύτηκαν, βλέποντας μάλιστα τη δημοτικότητά τους να είναι στα ύψη την περασμένη άνοιξη. Όχι γιατί είχαν κάποια συνεκτική στρατηγική, αλλά γιατί απλώς οι πολίτες πειθάρχησαν, περιόρισαν δραστικά τις μετακινήσεις τους και κλειδώθηκαν για μεγάλο διάστημα στα σπίτια τους.

Η μόνη «στρατηγική» ήταν το «wait and see», «Περιμένουμε για να δούμε» πότε θα έρθει το εμβόλιο, χωρίς καν να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση των δημοσίων συστημάτων Υγείας. Και τώρα που άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα εμβόλια, κάνουν ασκήσεις επί χάρτου για τους εμβολιασμούς.

Χωρίς να γνωρίζουν αν υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες συντήρησης των εμβολίων (για παράδειγμα το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να παραμείνει μόνο πέντε ημέρες εκτός βαθιάς ψύξης, καθώς απαιτεί αποθήκευση στους -70 βαθμούς Κελσίου και τέτοιοι καταψύκτες είναι ελάχιστοι).

Οσο για το εμβόλιο της αμερικανικής Moderna, που φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό και μπορεί να φυλάσσεται σε κάθε ψυγείο; Η Ευρωπαική Ενωση δεν έχει κάνει ακόμη παραγγελία! Ο Γάλλος επικεφαλής της Moderna, Στεφάν Μπενσέλ προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές χώρες για καθυστερήσεις στην παράδοση του εμβολίου.

«Οσο περισσότερο περιμένετε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η καθυστέρηση… Οι πρώτες παρτίδες θα σταλούν σε άλλες χώρες καθώς η διάθεση των πρώτων παραδόσεων δεν θα περιλαμβάνει την Ευρώπη», δήλωσε ο 48χρονος Μπενσέλ.

Αν και το εμβόλιο δεν φέρνει άλλωστε άμεσα το τέλος της πανδημίας, όπως σημειώνει η πορτογαλική εφημερίδα Expresso «οι πολιτικοί έσπευσαν να πανηγυρίσουν, οι περισσότεροι ανάσαναν και πάλι. Επίκειται όμως το τέλος της πανδημίας; Είναι όντως κοντά; Δυστυχώς όχι. Θα χρειαστούν μήνες, αν όχι χρόνια, μέχρι το εμβόλιο να δείξει αποτελέσματα στο μεγαλύτερο κομμάτι του πλανήτη. Γι΄ αυτό θα ήταν ό,τι χειρότερο η αναμφίβολα θετική και ευχάριστη αυτή είδηση να δώσει το έναυσμα για μια νέα χαλαρότητα με το σκεπτικό ότι έτσι κι αλλιώς θα το ξεπεράσουμε σε λίγους μήνες» προειδοποιεί η πορτογαλική εφημερίδα.

Μέτρα -ακορντεόν

Τι έχουν επιλέξει μέχρι τώρα ως αντίδοτο οι περισσότερες κυβερνήσεις; Νέα, όλο και πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις σχεδόν σε όλες τις ευρωπαικές χώρες. Το νέο lockdown κλείδωμα θεωρείται από την πλειονότητα των πολιτών ως σοβαρή περιοριστική και παρέμβαση στη ζωή τους, που θα μπορούσε να αποτραπεί αν οι κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα μετά το πρώτο κλείδωμα.

Στη Γερμανία για παράδειγμα, που τα έχει πάει σχετικά καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, το 59% των πολιτών πιστεύει ότι το κράτος παρεμβαίνει σήμερα έντονα ή ακόμα και ασφυκτικά στη ζωή τους. Ιδιαίτερα, η νεότερη γενιά αντιδρά περισσότερο στα «μέτρα -ακορντεόν» όπως τα χαρακτηρίζει εύστοχα ο Γερμανός επιδημιολόγος Αλεξάντερ Κεκουλέ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάλε Βίτενμπεργκ και σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που να έχει διάρκεια και όχι αυτό το αιώνιο άνοιγμα και κλείσιμο» λέει ο καθηγητής Κεκουλέ στην DW.

«Το σχέδιο που έχουμε τώρα είναι να πατάμε φρένο με όλη μας τη δύναμη και μετά κάποια στιγμή να χαλαρώνουμε, το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα. Νομίζω ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει πρώτα να τηρούν τις υποχρεώσεις τους και να υλοποιήσουν στόχους που είχαν από καιρό θέσει και οφείλουν να εκπληρώσουν… Τα μέτρα-ακορντεόν για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι αντιπαραγωγικά καθώς μετά από δύο εβδομάδες lockdown ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων στη Γερμανία σταθεροποιήθηκε μεν προς τα πάνω, αλλά δεν παρουσίασε την επιθυμητή μείωση που να επιβεβαιώνει την θετική επενέργεια των μέτρων» λέει ο Γερμανός επιδημιολόγος.

«Οι αυστηροί, οριζόντιοι περιορισμοί δεν είναι η πιο αποτελεσματική λύση» γράφουν στη γαλλική Le Figaro οι διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές σε θέματα Δημόσιας Υγείας στη Γαλλία, Σερζ Μπλοντέ και Φρανσουά Λανγκό.

«Αυτός ο περιορισμός για όλους είναι ο σωστός τρόπος να παρουσιάσουμε την κατάσταση σε έναν πληθυσμό που φοβάται και που βυθίζεται σε μια οικονομική κρίση; Αναμφίβολα όχι» τονίζουν οι δύο καθηγητές και προσθέτουν: «Ο ιός πλήττει τον πληθυσμό πολύ άνισα: όσοι είναι ηλικίας μεταξύ 60 και 70 έχουν 1.000 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από το COVID-19 από εκείνους που είναι κάτω των 20 ετών. Οσοι είναι άνω των 80 ετών έχουν σχεδόν 10.000 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον ιό από τους 20αρηδες. Είναι επομένως προφανές ότι πρέπει να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους μας περισσότερο, ώστε να μην εμπλουτίσουν περαιτέρω το «τραπέζι κυνηγιού» ​​του COVID-19. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να σταματήσουμε αμέσως την «ισότιμη» συζήτηση υποστηρίζοντας ότι όλοι επηρεάζονται: όχι, πρέπει να δείξουμε ότι ο καθένας μπορεί να είναι θετικός, αλλά ότι θύματα είναι οι ηλικιωμένοι. Είναι επομένως επείγον να ακουστεί αυτό το μήνυμα έτσι ώστε ο πληθυσμός να γνωρίζει την έκταση αυτή της άνισης δράσης του ιού και τότε θα είναι σε θέση να προσαρμόσει καλύτερα τη συμπεριφορά του» προειδοποιούν οι δύο Γάλλοι καθηγητές.

Οι γύπες μύρισαν αίμα…

Τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα έχουν βέβαια και μια άλλη συνέπεια: Με τον εγκλεισμό οι πολίτες καθίστανται πολύ πιο πρόθυμοι να αποδεχτούν όχι μόνο τους πανηγυρισμούς των κυβερνήσεων, αλλά και την «φυσιολογική» πληρωμή όσο- όσο από τον δημόσιο κορβανά των φαρμακευτικών κολοσσών που θα παράγουν τα εμβόλια.

H Pfizer και η συνεγαζόμενη γερμανική εταιρία BioNTech, αναμένεται να κερδίσουν πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ τον επόμενο χρόνο μόνο από το εμβόλιο, γράφει ο Guardian. H χρηματιστηριακή αξία της BioNTech που απασχολεί μόλις 1500 υπαλλήλους, εκτοξεύτηκε στα 25 δισεκατομμύρια ευρώ ξεπερνώντας την… Deutschebank.

O ισχυρισμός επίσης της Pfizer ότι δεν έχει πάρει ποτέ χρήματα από το αμερικανικό δημόσιο, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, γράφει η βρετανική εφημερίδα. Οι περίπου 50 φαρμακευτικοί κολοσσοί που κάνουν αγώνα δρόμου για το εμβόλιο και είναι στην Τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, προσβλέπουν άλλωστε στις άμεσες χρηματοδοτήσεις και τα συμβόλαια από κράτη και ενώσεις κρατών. Γιατί ο δημόσιος τομέας στην ουσία «πληρώνει» την παραγωγή των εμβολίων εφόσον αυτά πετύχουν, ελαχιστοποιώντας ή μηδενίζοντας το κόστος για τις εταιρείες.

«Ουσιαστικά, οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι παγκόσμια μονοπώλια, τα οποία έχουν το δικαίωμα να χρεώνουν ό,τι η αγορά είναι διατεθειμένη να ανεχθεί για τα νέα φάρμακα που παράγουν», λέει ο Νικ Ντίρντεν, εκπρόσωπος της οργάνωσης Global Justice Now.

Όπως άλλωστε γράφουν οι Financial Times, «πολλοί ειδικοί πιστεύουν τώρα ότι ο Covid-19 θα γίνει ενδημικός και θα απειλεί την ανθρωπότητα για τα επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εταιρείες που έχουν ορκιστεί να μην αποκομίσουν κέρδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως η AstraZeneca και η Johnson & Johnson, ενδέχεται να αλλάξουν άποψη. Ως μοντέλο για την πιθανή αγορά Covid-19, οι αναλυτές βλέπουν το εμβόλιο της γρίπης, με τις μέσες παγκόσμιες πωλήσεις να εκτιμώνται ετησίως σε πέντε δισεκατομμύρια ευρώ» σημειώνουν οι Financial Times.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο βετεράνος Αμερικανός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ που είχε αποσυρθεί από την αγορά και είχε χρόνια να ασχοληθεί με τον τομέα της υγείας, επανέκαμψε χθες ανακοινώνοντας ότι θα επενδύσει σχεδόν έξι δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Pfizer και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών. O γύπες μυρίζουν αίμα…

Όπως λέει μια ισπανική παροιμία «σε έναν ταραγμένο ποταμό, οι ψαράδες κερδίζουν» γράφει η καταλανική El Periodico και προσθέτει: «Αυτή είναι η πραγματικότητα που ζούμε. Είναι λυπηρό που μια πανδημία αποδεικνύει ότι το κράτος πρόνοιας είναι μια πλάνη. Οι συνηθισμένοι συνεχίζουν να αποκομίζουν κέρδη και το 99% του πληθυσμού θα αγωνιά για την υγεία του. Με ψευδαισθήσεις κλέβουν τη ζωή μας. Δημοκρατικά, πάντα…».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Δημοκρατία»