Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσευχήθηκε για τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας που έγινε εναντίον του τον περασμένο Ιούλιο. Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Στιβ Γουίτκοφ.
Ο Γουίτκοφ - ο οποίος έχει επισκεφθεί δύο φορές τη Μόσχα για να μιλήσει για τους όρους της εκεχειρίας με την Ουκρανία - δήλωσε στο podcast του Τάκερ Κάρλσον ότι κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνάντησής του με τον Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος του διηγήθηκε πώς αντέδρασε όταν έμαθε για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ.
Όταν πυροβόλησαν τον πρόεδρο, πήγε στην τοπική εκκλησία, συναντήθηκε με τον ιερέα του και προσευχήθηκε για τον εκείνον», είπε ο Γουίτκοφ για τον Πούτιν.
Ο Πούτιν «αισθάνεται φίλος του και προσευχόταν για τον φίλο του», εξήγησε ο Γουίτκοφ. Πρόσθεσε ακόμα ότι είπε την ιστορία αυτή στον Τραμπ, ο οποίος συγκινήθηκε.
Τον περασμένο Ιούλιο ο Τραμπ μιλούσε σε υποστηρικτές του κοντά στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, όταν δέχθηκε σφαίρα που έριξε ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς.
Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κατηγόρησε τότε για τον πυροβολισμό τους πολιτικούς αντιπάλους του Τραμπ.
Ο Γουίτκοφ αποκάλυψε επίσης ότι ο Πούτιν είχε παραγγείλει ένα «όμορφο πορτρέτο» του Τραμπ από έναν Ρώσο καλλιτέχνη, το οποίο είχε χαρίσει στον Τραμπ.
Ο Τραμπ έχει εκφράσει εδώ και καιρό τον θαυμασμό του για τον Πούτιν, αποκαλώντας τον «ιδιοφυία» και «ισχυρό ηγέτη», μεταξύ άλλων κολακευτικών χαρακτηρισμών, με αποτέλεσμα οι επικριτές του να τον κατηγορούν ότι είναι «μαλθακός» απέναντι στο Κρεμλίνο.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι δύο ηγέτες μίλησαν τηλεφωνικά για περίπου δύο ώρες για να συζητήσουν τον τερματισμό της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον Τραμπ να περιγράφει τη συνομιλία ως «πολύ καλή και παραγωγική».
Αναφερόμενος, ο Γουίτκοφ, στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία αποκάλυψε ότι το βασικό πρόβλημα είναι το καθεστώς των περιοχών που ελέγχονται από τη Ρωσία.
«Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτή τη σύγκρουση είναι οι λεγόμενες τέσσερις περιοχές: Ντονμπάς, Κριμαία, γνωρίζετε τα ονόματα - Λουγκάνσκ και δύο άλλες. Πρόκειται για ρωσόφωνες περιοχές, εκεί διεξήχθησαν δημοψηφίσματα, στα οποία η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων εξέφρασε την επιθυμία να βρεθεί υπό ρωσικό έλεγχο. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα βασικό ζήτημα στη σύγκρουση», δήλωσε.
Ο Γουίτκοφ τόνισε ότι η Ρωσία θα έχει όρους που θα θέσει «για μια τελική κατάπαυση του πυρός». Μάλιστα είπε ότι ένας από αυτούς συνδέεται με την κατάσταση στην περιοχή του Κουρσκ, όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, τα ουκρανικά στρατεύματα είναι «περικυκλωμένα».
Ο ίδιος αποκάλυψε ακόμα ότι η ηγεσία της Ουκρανίας συμφώνησε να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές.
«Πιστεύετε ότι θα γίνουν εκλογές στην Ουκρανία;» ρώτησε ο Κάρλσον. «Ναι, θα γίνουν. Έχουν συμφωνήσει σε αυτό. Θα γίνουν εκλογές στην Ουκρανία», απάντησε ο Γουίτκοφ χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σύμφωνα με την Kyiv Independent.
Στις 18 Φεβρουαρίου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος για συνομιλίες με τον Ζελένσκι, αλλά επέμεινε ότι πρέπει να εξεταστούν «νομικές πτυχές που σχετίζονται με τη νομιμοποίησή του».
Η Ουκρανία δεν διεξήγαγε εκλογές επειδή απαγορεύονται από τον στρατιωτικό νόμο, ο οποίος κηρύχθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ο ουκρανικός νόμος απαιτεί επίσης οι εκλογές να είναι ασφαλείς, ισότιμες και αδιάλειπτες -προϋποθέσεις που είναι αδύνατο να τηρηθούν ενώ η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις της.