Εισβολη στη Συρία: Διαδικασίες «αποκεφαλισμού» του κατοχικού ηγέτη Ακιντζί φαίνεται ότι έχουν ξεκινήσει στα Κατεχόμενα της Κύπρου, καθώς ο Τουρκοκύπριος πολιτικός έκανε το λάθος να πάει κόντρα στον «Σουλτάνο» για την εισβολή στη Συρία.
Ο Μουσταφά Ακιντζί, τέσσερις ημέρες μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία, τοποθετήθηκε με ανάρτηση στο facebook. Συγκεκριμένα έγραψε:
«Μερικές φορές το να είσαι σιωπηλός δεν είναι επειδή δεν έχεις λόγια να πεις. Μερικές φορές τα πράγματα είναι τόσο περίπλοκα που είναι αδύνατο να πεις "ναι" ή "όχι" . Εάν δεν μπορείτε να δείτε την ευκαιρία να επηρεάσετε την κατάσταση με αυτά που λέτε, μπορεί επίσης να χρειαστεί να μείνετε σιωπηλός».
Και πρόσθεσε: «Πρέπει να δημιουργήσουμε μια κατάσταση, όπου η Συρία μπορεί να φροντίσει τα δικά της όρια εδάφους και η Τουρκία μπορεί να νιώσει ασφαλής. Για αυτό πιστεύω ότι θα ήταν μεγάλο όφελος να δούμε εκ νέου τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Πέρα από αυτό, είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μου να δω τις σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου. Σε συνεργασία με την ΕΕ, μια Τουρκία που θα είναι καλύτερη για όλους».
Για να συνεχίσει γράφοντας: «Όταν ήμουν 27 χρονών το 1974, υπηρέτησα όπως κάθε νεαρός Τούρκος στο στρατιωτικό κίνημα της Τουρκίας, το οποίο προκλήθηκε από την φασιστική ελληνική χούντα. Οι φίλοι μου μαρτύρησαν στο πλευρό μου σε μάχη στην Λευκωσία· όπως πολλοί από εμάς, έζησα τι σημαίνει πόλεμος. Παρόλο που τότε το αποκαλούσαμε "Ειρηνευτική Επιχείρηση", ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε "Πηγή Ειρήνης", δεν είναι νερό που χύνεται αλλά αίμα. Γι' αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα».
Μετά τις έντονες αντιδράσεις σε κατεχόμενα και Τουρκία, ο Μουσταφά Ακιντζί κατέβασε την ανάρτησή του. Διαδικτυακοί του φίλοι ισχυρίζονται ότι η ανάρτηση δεν διαγράφηκε αλλά τροποποιήθηκαν οι ρυθμίσεις κοινοποίησής της. Πιο συγκεκριμένα, η ανάρτηση, από δημόσια (public) τροποποιήθηκε και πλέον είναι ορατή μόνο για τους διαδικτυακούς του φίλους.
Οργή Ερντογάν κατα Ακιντζί
Η ανάρτηση Ακιντζί προκάλεσε και την οργισμένη αντίδραση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος, υπενθύμισε στον Ακιντζί ότι τη θέση του την οφείλει στην Τουρκία και ότι πρέπει να μάθει ποια είναι τα όριά του και να μην τα ξεπερνά.
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, , ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter βίντεο, με το οποίο εξυμνεί τον πρώην κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.
Πολιτικές διεργασίες στα Κατεχόμενα
Στις 17:00 σήμερα το απόγευμα της Δευτέρας (14/10) το κόμμα του λεγόμενου «Πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, συνεδριάζει εκτάκτως με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την επίμαχη τοποθέτηση Ακιντζί.
Ο Ερσίν Τατάρ, ερωτηθείς αν το κόμμα του θα ζητήσει την παραίτηση Ακιντζί, δεν το απέκλεισε, αφήνοντάς το ανοιχτό ως ενδεχόμενο και παραπέμποντας στην έκτακτη συνεδρίαση, όπου θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις. Ο ίδιος, εξέφρασε την αντίθεσή του με την τοποθέτηση Ακιντζί, χαρακτηρίζοντάς την λάθος και σημειώνοντας ότι δεν έπρεπε να γίνει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανάρτησή του λεγόμενου «ΥΠΕΞ» των κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος χαρακτήρισε την δήλωση Ακιντζί ατυχή, λέγοντας ότι ο κ. Ακιντζί, όπως και ο κάθε «Πρόεδρος» - εννοώντας τον κατοχικό ηγέτη – που πέρασε από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η λέξη που πάντοτε είχε στο στόμα ήταν η λέξη ασφάλεια. Όχι μόνο από άποψης ασφάλειας, αλλά και από οικονομική, πολιτική και διπλωματική, ποια χώρα είναι πάντοτε δίπλα μας, διερωτήθηκε στην δική του ανάρτηση ο κ. Οζερσάι γράφοντας ότι και κατά την διάρκεια της τετρακομματικής «κυβέρνησης», ήταν ο Μουσταφά Ακιντζί που δυσκόλευε τις σχέσεις με την Τουρκία.
Ενώ υπάρχουν χώρες της ΕΕ που στηρίζουν την Τουρκία, αυτή η δήλωση από τον επικεφαλής του «κράτους» μας, εννοώντας το ψευδοκράτος, κατά τον Κουντρέτ Οζερσάι «θεωρώ και ξέρω ότι δεν αντικατοπτρίζει καθόλου μα καθόλου τα αισθήματα της μεγαλύτερης μερίδας του τ/κ λαού».
Με αναρτήσεις τους στα Μέσα Κοινωνική Δικτύωσης, λεγόμενοι «υπουργοί» της «κυβέρνησης» έχουν άσκησαν κριτική στην τοποθέτηση Ακιντζί.
Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο πρώην ηγέτης των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με μηνύματά του στο τουίτερ ευχήθηκε όπως η στρατιωτική επιχείρησή της Τουρκίας, «η οποία έζησε πόνο, έχασε παιδιά της και είχε υλικές και ψυχικές απώλειες, ολοκληρωθεί σύντομα με επιτυχία και ανοίξει ο δρόμος για να ζήσουν όλοι οι λαοί της περιοχής με ειρήνη και αδελφοσύνη. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ειρήνη στην περιοχή μας».
ΠΗΓΗ: sigmalive.com