Ένας ανώτερος εμπειρογνώμονας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και σκεπτικιστής για τον χειρισμό του πολέμου του Ισραήλ στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν παραιτήθηκε, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu .
Ο Άντριου Μίλερ, ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών για Ισραηλινο-Παλαιστινιακές υποθέσεις, ήταν επικριτής της προσέγγισης του Προέδρου Τζο Μπάιντεν με την «αγκαλιά της αρκούδας» στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου και περιγράφεται από ανθρώπους που τον γνωρίζουν ως ένθερμο υποστηρικτής των παλαιστινιακών δικαιωμάτων και του κράτους. , ανέφερε η εφημερίδα Washington Post .
Ο Μίλερ είπε στους συναδέλφους του ότι εγκαταλείπει τη θέση του επειδή σπάνια μπόρεσε να δει οικογένεια κατά τη διάρκεια του οκτάμηνου πολέμου του Ισραήλ και ότι αν όχι για αυτούς θα προτιμούσε να μείνει στη δουλειά του για να «πολεμήσει για αυτό που πιστεύει. », ανέφερε η Post .
Η παραίτησή του έρχεται μετά τις αποχωρήσεις τουλάχιστον οκτώ άλλων αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν που αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα και της μέχρι στιγμής άρνησης του Προέδρου να σπάσει τις σχέσεις με την ισραηλινή κυβέρνηση. Ωστόσο, η παραίτηση του Μίλερ είναι αξιοσημείωτη καθώς σηματοδοτεί την αποχώρηση του πιο ανώτερου αξιωματούχου με ρόλο στη χάραξη ισραηλινοπαλαιστινιακής πολιτικής.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, αλλά ο εκπρόσωπος, Μάθιου Μίλερ, επιβεβαίωσε την αποχώρηση σε δήλωση στην Washington Post , λέγοντας: «Ο Άντριου έφερε βαθιά εμπειρία και έντονη προοπτική στο τραπέζι κάθε μέρα».
«Όλοι εδώ λυπούνται που τον βλέπουν να φεύγει, αλλά του ευχόμαστε καλή επιτυχία στις επόμενες προσπάθειές του», πρόσθεσε.
Ένας αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο Μίλερ πίεσε τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν πιο αποτελεσματικά τη μόχλευση που ασκούν στην ισραηλινή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της ουσιαστικής στρατιωτικής, οικονομικής, πολιτικής και διπλωματικής υποστήριξης που παρέχουν στο Τελ Αβίβ.
«Είναι σίγουρα στην πιο προοδευτική πλευρά των αξιωματούχων της διοίκησης όσον αφορά την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ισραήλ-Παλαιστίνης, αλλά επίσης ποτέ δεν ήταν τύπος «κάψτε τα όλα και παραιτηθείτε από τον πραγματισμό»», είπε ο αξιωματούχος. «Πάντα υποστήριζε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να υποστηρίξουν τα παλαιστινιακά δικαιώματα και το κράτος, αλλά η υπεράσπιση του ενώ ήταν στην κυβέρνηση ήταν γενικά σιωπηλή και μετρημένη».