Ο εκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε ότι προσβλέπει στη βελτίωση των σχέσεων με την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι κατηγόρησε την ήπειρο ότι υπαναχωρεί στις δεσμεύσεις για την άμβλυνση των επιπτώσεων των αμερικανικών κυρώσεων.
«Παρά αυτά τα λάθη, ανυπομονώ να συμμετάσχω σε εποικοδομητικό διάλογο με τις ευρωπαϊκές χώρες για να θέσουμε τις σχέσεις μας στον σωστό δρόμο, με βάση τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της ισότητας», έγραψε ο Πεζεσκιάν στην αγγλόφωνη εφημερίδα Tehran Times.
Ο Πεζεσκιάν συνέχισε δηλώνοντας ότι υπάρχουν πολλοί τομείς συνεργασίας που πρέπει να διερευνηθούν, όταν «οι ευρωπαϊκές δυνάμεις συμβιβαστούν με αυτήν την πραγματικότητα και παραμερίσουν την ηθική υπεροχή σε συνδυασμό με κατασκευασμένες κρίσεις που μαστίζουν τις σχέσεις μας για τόσο καιρό».
Το 2018, υπό τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία ορόσημο για τα πυρηνικά , επίσημα γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) – μια κίνηση που η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία δήλωσαν αργότερα ότι «μετανιώνουν βαθιά». - και επανεπιβλήθηκαν κυρώσεις.
Οι ευρωπαϊκές χώρες ανέλαβαν 11 δεσμεύσεις στο Ιράν για να «προσπαθήσουν να σώσουν τη συμφωνία και να μετριάσουν τον αντίκτυπο των παράνομων και μονομερών κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών στην οικονομία μας», είπε ο Pezeshikian.
«Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν υπαναχωρήσει από όλες αυτές τις δεσμεύσεις, ωστόσο αναμένουν αδικαιολόγητα το Ιράν να εκπληρώσει μονομερώς όλες τις υποχρεώσεις του βάσει του JCPOA», πρόσθεσε.
Είπε ότι οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν «διασφάλιση αποτελεσματικών τραπεζικών συναλλαγών, αποτελεσματική προστασία των εταιρειών από τις αμερικανικές κυρώσεις και προώθηση των επενδύσεων στο Ιράν».
Ο Pezeshkian, ένας 69χρονος εκπαιδευμένος καρδιοχειρουργός και νομοθέτης, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Ιράν το περασμένο Σάββατο, νικώντας τον σκληροπυρηνικό αντίπαλό του Saeed Jalili, πρώην διαπραγματευτή για τα πυρηνικά του Ιράν, σε μια κομβική ψηφοφορία εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Ο μεταρρυθμιστής έχει ευνοήσει τον διάλογο με τους εχθρούς του Ιράν, ιδιαίτερα για το πυρηνικό του πρόγραμμα, και το βλέπει ως μέσο για την αντιμετώπιση των εσωτερικών ζητημάτων της χώρας.
«Θέλω να τονίσω ότι το αμυντικό δόγμα του Ιράν δεν περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα και παροτρύνω τις Ηνωμένες Πολιτείες να διδαχθούν από λανθασμένους υπολογισμούς του παρελθόντος και να προσαρμόσουν ανάλογα την πολιτική τους», έγραψε ο Pezeshkian.
«Οι λήπτες αποφάσεων στην Ουάσιγκτον πρέπει να αναγνωρίσουν ότι μια πολιτική που συνίσταται στο να φέρνει αντιμέτωπες τις περιφερειακές χώρες δεν έχει πετύχει και δεν θα πετύχει στο μέλλον», πρόσθεσε.
Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ, έχει τον τελευταίο λόγο για όλα τα ζητήματα του κράτους. Ο Πεζεσκιάν θα αναταχθεί τελικά στον Χαμενεΐ, ο οποίος έχει καταδικάσει όσους αναζητούν βελτιωμένες σχέσεις με τη Δύση, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.