Ντ.Τραμπ – Ντ. Βανς : Το δίδυμο του απομονωτισμού;

 
φφω

Ενημερώθηκε: 16/07/24 - 17:34

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τη Δευτέρα (15 Ιουλίου) τον αμφιλεγόμενο Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς, ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της απομονωτικής εξωτερικής πολιτικής, ως υποψήφιο για την αντιπροεδρία στον Λευκό Οίκο.

Ο Βανς, ένας 39χρονος Αμερικανός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Οχάιο, εντάχθηκε στο προεδρικό ψηφοδέλτιο του Τραμπ τη Δευτέρα (15 Ιουλίου) στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι. Γεννημένος στο νότιο Οχάιο, στη γεωγραφική περιοχή των Απαλαχίων που επί μακρόν αγωνιζόταν οικονομικά και έχει συνδεθεί με τη φτώχεια, ο Βανς έγινε πολιτικά γνωστός μετά τα απομνημονεύματά του με τίτλο «Hillbilly Elegy» το 2016.

Στο μπεστ σέλερ βιβλίο του, προσπάθησε να εξηγήσει πώς τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν η γενέτειρά του και οι κοινότητες των Απαλαχίων συμβόλιζαν τη δημοτικότητα του Τραμπ μεταξύ των φτωχών λευκών Αμερικανών της εργατικής τάξης, ιδίως στις «παλαιοβιομηχανικές» περιοχές της χώρας. Σε αυτό το σημείο, μίλησε αποφασιστικά εναντίον του Τραμπ.

Αφού υπηρέτησε στο Σώμα των Πεζοναυτών και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Γέιλ, ο Βανς εργάστηκε ως επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ μετατράπηκε από επικριτής του Τραμπ σε υποστηρικτή του, όταν έβαλε υποψηφιότητα για τη Γερουσία το 2022.

Απομονωτικές πολιτικές

Οι πολιτικές πεποιθήσεις των υποστηρικτών του Βανς περιγράφονται ως ένα μείγμα απομονωτισμού με οικονομικό λαϊκισμό, το οποίο ταιριάζει καλά με τους πιο συντηρητικούς συμμάχους του Τραμπ, αλλά ταυτόχρονα έχει απομακρύνει κάποιους άλλους από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών.

Θεωρείται ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ατζέντας του Τραμπ «Make America Great Again», ιδίως όσον αφορά το εμπόριο, την εξωτερική πολιτική και τη μετανάστευση.

Όσον αφορά τις πεποιθήσεις του για την εξωτερική πολιτική, θεωρείται υπέρμαχος του δόγματος απομονωτισμού «America First» μαζί με τα πιο ριζοσπαστικά μέλη του κόμματός του.

Ο συνδυασμός όμως Τραμπ-Βανς θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στους Ευρωπαίους καθώς ήδη ανησυχούν για το τι θα μπορούσε να σημαίνει μια δεύτερη προεδρία Τραμπ για τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην ασφάλεια της Ευρώπης.

Αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν στο Euractiv ότι ανησυχούν ιδιαίτερα για την έντονη αντίθεση του Βανς στην αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Όταν το αμερικανικό Κογκρέσο ανέβαλε το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία, ο Βανς έπαιξε βασικό ρόλο στην επιχειρηματολογία για να μην εγκριθεί το πακέτο.

Στιγμή του Μονάχου

Μιλώντας σε μια σπάνια ευκαιρία μπροστά σε ευρωπαϊκό ακροατήριο στο Μόναχο, τάχθηκε έντονα κατά της μεταφοράς περισσότερων αμερικανικών κονδυλίων για τη στήριξη της Ουκρανίας και καυτηρίασε την «υπερβολική εξάρτηση» της Ευρώπης από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την ασφάλεια.

Στη συνέχεια, ο Βανς δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη, ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να παράσχουν αρκετά πυρομαχικά για να νικήσουν τη Ρωσία στην Ουκρανία και πως ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει με «κάποια ειρηνευτική διαπραγμάτευση».

Στο Μόναχο απέφυγε επίσης να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως μέλος διακομματικής ομάδας Αμερικανών γερουσιαστών.  Όσον αφορά τις δαπάνες του ΝΑΤΟ και το μέλλον της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ο Βανς δήλωσε τα εξής στο Μόναχο: «Όχι, δεν νομίζω ότι πρέπει να αποχωρήσουμε από το ΝΑΤΟ και όχι, δεν νομίζω ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη».

«Αλλά ναι, νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε στροφή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στην Ανατολική Ασία. Αυτό θα είναι το μέλλον της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για τα επόμενα 40 χρόνια και η Ευρώπη πρέπει να αφυπνιστεί σε αυτό το γεγονός», είπε.

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναμένουν ότι θα υποστηρίξει μια αυστηρρή πολιτική για την Κίνα, ωθώντας τους Ευρωπαίους ακόμη περισσότερο στην οδό της αντιπαράθεσης με το Πεκίνο από ό,τι σήμερα, διευρύνοντας την τακτική ‘tit-for-tat’ σε εμπορικά εμπόδια για κάποια προϊόντα, από ηλεκτρικά οχήματα μέχρι χοιρινό κρέας και κονιάκ.

«Υπάρχουν πολλοί κακοί σε όλο τον κόσμο. Και με ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο κάποια από τα προβλήματα στην Ανατολική Ασία αυτή τη στιγμή παρά στην Ευρώπη», είχε δηλώσει ο Βανς.

Τα σχόλιά του φάνηκαν στην πλειονότητα των παρευρισκομένων ως «ψυχρολουσία» και προκάλεσαν έντονες ανησυχίες σε πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες και διπλωμάτες.

«Η αμερικανική κουβέρτα ασφαλείας επέτρεψε στην ευρωπαϊκή ασφάλεια να ατροφήσει», δήλωσε τέλος ο Βανς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ