Ναυάγιο στη Λιβύη: Οκτώ μετανάστες πνίγηκαν, δεκάδες αγνοούνται

 
Ναυάγιο στη Λιβύη: Οκτώ μετανάστες πνίγηκαν, δεκάδες αγνοούνται

Ενημερώθηκε: 10/06/17 - 23:18

Ναυάγιο στη Λιβύη: Τουλάχιστον οκτώ μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι φέρονται ως αγνοούμενοι ανοικτά της Λιβύης στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης, ανέφερε σήμερα η ακτοφυλακή.

«Αυτές οι οκτώ σοροί περιλαμβάνονται στους 120 έως 130 επιβάτες που βρίσκονταν στη λέμβο», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της ακτοφυλακής της Γκαραμπουλί (60 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης), ο συνταγματάρχης Φάτι αλ-Ραγιάνι.

Οι σοροί των μεταναστών βρίσκονταν στις πτυχές μιας ξεφουσκωμένης λαστιχένιας λέμβου που εντοπίστηκε πέντε ναυτικά μίλια ανοικτά της πόλης Γκαραμπουλί, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, που συνόδευσε τους ακτοφύλακες στο σημείο του ναυαγίου.

λίβυος

Ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι μια λέμβος αυτού του τύπου μπορεί να μεταφέρει έως και 120 άτομα, άρα θα πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι από εκατό αγνοούμενοι οι οποίοι είτε πνίγηκαν είτε, στην καλύτερη περίπτωση, έφθασαν στην ακτή κολυμπώντας.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του λιβυκού πολεμικού ναυτικού, ο στρατηγός Αγιούμπ Κάσεμ, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «περίπολοι της ακτοφυλακής στη Ζαουία (45 χλμ. δυτικά της Τρίπολης) ανέκοψαν το πρωί της Παρασκευής πέντε λαστιχένιες λέμβους και δύο ξύλινα πλεούμενα που μετέφεραν περισσότερους από 570 παράτυπους μετανάστες».

Όταν εντοπίστηκαν, τα σκάφη συνοδεύονταν από πέντε Λίβυους σε ένα τζετ-σκι και δύο εξωλέμβιους ο ένας από τους οποίους εξουδετερώθηκε και τρεις από τους πέντε άνδρες συνεληφθησαν, διευκρίνισε.

«Οι μετανάστες είναι Αφρικανοί, Μπανγκλαντεσιανοί, Αιγύπτιοι, Μαροκινοί (...) και οδηγήθηκαν σε κέντρο κράτησης στη Ζαουία», δήλωσε ο στρατηγός Κάσεμ.

Οι μετανάστες που αναχαιτίζονται ή διασώζονται από τη λιβυκή ακτοφυλακή κρατούνται σε κέντρα κράτησης έως τον επαναπατρισμό τους.

Πολλοί από αυτούς, ωστόσο, ξαναπέφτουν στο κύκλωμα των εκβιασμών και των βιαιοτήτων που οργανώνονται από τα δίκτυα των διακινητών.

Οι διακινητές εκμεταλλεύονται το χάος που επικρατεί στη Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 προκειμένου να διακινήσουν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες μετανάστες με προορισμό την Ιταλία, απαιτώντας από αυτούς να τους καταβάλουν σημαντικά χρηματικά ποσά.

Σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), περίπου 61.250 άνθρωποι έχουν φθάσει στην Ιταλία από τις αρχές του έτους και 1.778 έχουν πεθάνει ή φέρονται ως αγνοούμενοι την ίδια περίοδο στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.