ΝΑΤΟ:Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν στόχο για κυβερνοεπιθέσεις

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 26/09/24 - 20:55

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απειλούνται ιδιαίτερα στο πλαίσιο του αυξανόμενου υβριδικού πολέμου.

Ορισμένες από τις τεχνολογίες είναι σχετικά νέες, οπότε είναι πιο ευάλωτες, και σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ - οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν στόχο, καθώς αντιπροσωπεύουν μια στροφή μακριά από τα συχνά ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Η Jonkoping Energi στη Σουηδία παρέχει το 40 τοις εκατό του συνόλου της ενέργειας στην περιοχή μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - συμπεριλαμβανομένης της υδροηλεκτρικής, αιολικής και ηλιακής ενέργειας- για 186 χιλιάδες ανθρώπους.

Συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της άσκησης Nordic Pine, βοηθώντας τα συμμετέχοντα έθνη να αποτρέψουν και να αντιδράσουν σε κυβερνοεπιθέσεις και άλλες υβριδικές επιθέσεις.

«Ο επιτιθέμενος είναι όλο και πιο προηγμένος. Και νομίζω ότι πριν από μερικά χρόνια οι άνθρωποι μπορούσαν να πουν, όχι, είμαστε τόσο μικροί, δεν θα μας χτυπήσουν σήμερα. Το σύστημα, τα bots κ.λπ. μπορούν να χτυπήσουν οποιονδήποτε. Aν αφήσετε το σύστημά σας ανοιχτό χωρίς κανένα είδος τείχους προστασίας, μπορεί να χρειαστούν δευτερόλεπτα μέχρι να σας χτυπήσουν γιατί μπορούν», εξήγησε ο Αντερς Αλγκρεν, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας ασφάλειας στην απεσταλμένη του Euronews στη Σουηδία.

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο από ransomware, και η παραπληροφόρηση - είτε από κρατικές είτε από μη κρατικές ομάδες είναι ολοένα και πιο συνηθισμένες ως μέσο για να κάνει κανείς κακό στον εχθρό του χωρίς άμεση βία στο πεδίο της μάχης

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στην Ουκρανία το 2015 και αλλού αποτέλεσαν μια σημαντική αφύπνιση για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το ΝΑΤΟ και οι χώρες-εταίροι επικεντρώνονται στην απειλή του υβριδικού πολέμου και στον αντίκτυπό του στην κοινωνία»

«Το Ransomware είναι μια επιχείρηση. Το άλλο πράγμα είναι, ξέρετε, η εξάρτηση από την ηλεκτρική ενέργεια παντού. Δεν μπορούμε να είμαστε χωρίς αυτήν. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να διαταράξετε μια κοινωνία σε μεγάλο βαθμό διαταράσσοντας την ηλεκτρική ενέργεια. Και νομίζω ότι αν διαταράξεις την κοινωνία, θα κάνεις και τους ανθρώπους να φοβηθούν. Τι συμβαίνει; Πότε θα πάρουμε πίσω το ηλεκτρικό ρεύμα, κ.λπ. Οπότε νομίζω ότι είναι ένας πολύ, πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσεις ένα χάος αν θέλεις», είπε ο εμπειρογνώμονας.

Η άσκηση Nordic Pine υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ απευθύνεται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητικών ιδρυμάτων. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πρόκληση του υβριδικού πολέμου, ιδίως των κυβερνοεπιθέσεων, αντιμετωπίζεται καλύτερα με πρόληψη και ετοιμότητα. Το κλειδί σε αυτό είναι η επικοινωνία μεταξύ κυβερνήσεων, στρατιωτικών διοικήσεων, του ιδιωτικού τομέα και του ευρύτερου κοινού.

Πηγή: euronews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ