ΝΑΤΟ: Εγκρίθηκε με διαδικασίες «fast-truck» το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία»

 
ΝΑΤΟ: Εγκρίθηκε με διαδικασίες «fast-truck» το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία»

Ενημερώθηκε: 28/01/19 - 23:57

Με διαδικασίες εξπρές τα μέλη της Συμμαχίας ενέκριναν το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ, με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία (πριν καν αυτή αλλάξει επίσημα το όνομα της) όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το γνωστό πρακτορείο ειδήσεων μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο άρθηκαν τα εμπόδια για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και η Ελλάδα συμφώνησε να γίνει η πρώτη χώρα που θα υπογράψει.

«Η ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου εισδοχής θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες», ανέφερε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο Bloomberg μέσω e-mail, προσθέτοντας ότι «μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης, τα Σκόπια μπορούν να μετέχουν στις συναντήσεις του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένοι».

Σημειώνεται πως όταν υπογραφεί το πρωτόκολλο θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών της Συμμαχίας.

«Σιωπηρή αποδοχή» ζήτησε ο Στόλτενμπεργκ

Όπως ανέφεραν ΝΑΤΟϊκές πηγές από τις Βρυξέλλες, ο Γενς Στόλτενμπεργκ έχει αποστείλει ήδη το κείμενο του πρωτοκόλλου εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας» στους 29 μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών.

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε ζητήσει την έγκριση του πρωτοκόλλου από τους αντιπροσώπους των κρατών μελών μέσω «σιωπηρής αποδοχής», δηλαδή με το να απαντήσουν τα κράτη-μέλη της συμμαχίας αν έχουν ενστάσεις.

Τη σπουδή που δείχνει ο Γ. Στόλτενμπεργκ για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ σχολίασε και το Politico. Σε δημοσίευμα του το περιοδικό ανέφερε πως ο γ.γ. της Συμμαχίας τόνισε σε δηλώσεις του «θα υπογράψουμε πρωτόκολλο στο ΝΑΤΟ και αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει το προσεχές διάστημα».

Να σημειωθεί ότι η τελική διαδικασία ένταξης θα πραγματοποιηθεί όταν και το τελευταίο κράτος - μέλος εγκρίνει τη συμφωνία. Αν υπάρξει βέτο (όχι πλέον από την Ελλάδα, αλλά από άλλη χώρα που τυχόν διαφωνεί, όπως η Βουλγαρία), τότε η γειτονική χώρα θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί καταλλήλως.