Περισσότεροι από 88.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στην Αρμενία από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και συνολικά μπορεί να φθάσουν τις 120.000, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ένας αριθμός που ταιριάζει με τον εκτιμώμενο πληθυσμό του ορεινού θύλακα που ανακαταλήφθηκε από το Αζερμπαϊτζάν την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, που επικαλείται την κυβέρνηση της Αρμενίας, σχεδόν 93.000 πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ είχαν διασχίσει μέχρι σήμερα το απόγευμα τα σύνορα με την Αρμενία.
Η Καβίτα Μπελάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNCHR) στην Αρμενία, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον ΟΗΕ μέσω βιντεοσύνδεσης πως τεράστια πλήθη καταπονημένων και τρομαγμένων ανθρώπων συγκεντρώνονται στα κέντρα καταγραφής.
«Αυτή είναι μία κατάσταση όπου έζησαν εννέα μήνες υπό αποκλεισμό», είπε. «Και όταν έρχονται, είναι όλο αγωνία, είναι τρομαγμένοι, είναι φοβισμένοι και θέλουν απαντήσεις».
«Είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε έως 120.000 ανθρώπους. Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πόσοι θα έρθουν σε αυτή τη συγκυρία», πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό των προσφύγων. Τα αρχικά σχέδια ήταν για περίπου 70-90.000 πρόσφυγες αλλά θα πρέπει τώρα να επικαιροποιηθούν, πρόσθεσε.
Περίπου το ένα τρίτο των προσφύγων είναι παιδιά, δήλωσε άλλη αξιωματούχος της UNHCR στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Η κύρια ανησυχία για εμάς είναι πως πολλά από αυτά έχουν χωριστεί από την οικογένειά τους», δήλωσε η Ρεγκίνα Ντε Ντομινίσις, περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF.
Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, Χίσαμ Ντίαμπ, δήλωσε πως υπάρχει μαζική ανάγκη για υποστήριξη της ψυχικής υγείας των προσφύγων.
«Η κατάσταση περιλαμβάνει συχνά οικογένειες που φθάνουν με παιδιά τόσο αδύναμα που λιποθυμούν στην αγκαλιά των γονιών τους», είπε.
Ο Κάρλος Μορατσάνι, διευθυντής επιχειρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι μετέφερε περίπου 200 πτώματα από το Καραμπάχ -- θύματα μιας έκρηξης σε πρατήριο καυσίμων και πρόσφατων μαχών.
Τώρα οι προσπάθειες θα εστιαστούν στο να βοηθηθούν εκείνοι που έμειναν πίσω με βασικά τρόφιμα και είδη υγιεινής.
«Σχεδιάζαμε μια εκκένωση που θα ήταν μία μεγαλύτερη διαδικασία», είπε. «Οι απομακρύνσεις αυτή την εβδομάδα προχώρησαν πολύ γρήγορα, με πολύ υψηλούς αριθμούς ανθρώπων, αλλά ως αποτέλεσμα πολλοί μένουν εκτός».
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters