Μπαράζ επαφών Μέρκελ για αποκλιμάκωση σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο

 
Μπαράζ επαφών Μέρκελ για αποκλιμάκωση σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο

Ενημερώθηκε: 16/09/20 - 09:51

Με στόχο το διάλογο και όχι οι κυρώσεις στην Τουρκία, η Γερμανίδα Καγκελάριος και προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Αγκ. Μέρκελ, εντείνει τις προσπάθειές της - πρωτοβουλίες με σκοπό την έναρξη διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόψει και της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Η Αγ. Μέρκελ έχει μιλήσει ήδη δύο φορές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις επόμενες μέρες αναμένεται να μιλήσει, μεταξύ άλλων, τόσο με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, όσο και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στόχος της είναι σε πρώτο στάδιο να δοθεί χρόνος και χώρος στην Τουρκία μέχρι τις 24-25 Σεπτεμβρίου να αποδείξει ότι πράγματι επιλέγει την αποκλιμάκωση, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κυρώσεων από τις Βρυξέλλες. Κυρίως, όμως, η Ανγκελα Μέρκελ ενδιαφέρεται για την εξεύρεση φόρμουλας ικανής να ξαναβάλει Αθήνα και Αγκυρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αρχικά σε επίπεδο διπλωματών και στη συνέχεια, εάν τα πράγματα πάνε καλά, και σε υψηλότερο, πολιτικό επίπεδο.

Το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο θα γίνει αυτός ο διάλογος, με την ελληνική πλευρά να προτάσσει αυτή τη στιγμή τις συνεννοήσεις σε επίπεδο συμβούλων, όπως αυτή που έγινε στο Βερολίνο μεταξύ της κ. Σουρανή και του κ. Καλίν. Αν η Τουρκία δείξει πως δεν μπλοφάρει και όντως βαίνουμε προς αποκλιμάκωση, τότε θα μπορούσε να γίνει συνάντηση και σε επίπεδο ΥΠΕΞ σε δεύτερο χρόνο. Αυτά βεβαίως μένουν να φανούν στην πράξη, καθώς εξαρτώνται από τις κινήσεις της Αγκυρας τα επόμενα 24ωρα.

Μήνυμα στην Αγκελα Μέρκελ, πως η αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας με την αποχώρηση του «Ορούτς Ρέις» δεν πρέπει να είναι τεχνητή για να αποφύγει τις κυρώσεις, έστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη μεταξύ τους τηλεφωνική συνομιλία, τη δεύτερη μέσα σε τρία 24ωρα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, που έχει δηλώσει επανειλημμένως πως μπορεί να ξεκινήσει ο διάλογος μόνο αν η Αγκυρα σταματήσει να προκαλεί, άκουσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Γερμανίδα καγκελάριο να συμφωνεί με τη θέση αυτή και να αντιλαμβάνεται πλήρως πως η Τουρκία πρέπει να δείξει έμπρακτη αποκλιμάκωση, η οποία πρέπει να είναι παγιωμένη.

Πιο νωρίς, ο κ. Μητσοτάκης είχε υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Μισέλ, δείχνοντας πως και ενόψει Συνόδου Κορυφής ξεκινάει ένα μπαράζ διεθνών επαφών. Με το πέρας της συνάντησης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε δημοσίως το ίδιο μήνυμα στην Τουρκία που μετέφερε και στην κ. Μέρκελ. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα –πριν αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής– να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από αυτή την κρίση», προσθέτοντας πως «η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια», καθώς «έτσι μόνο θα δημιουργηθεί το απαραίτητο πρόσφορο έδαφος για να καρποφορήσει ο διάλογος». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον χρόνο που μπορεί να εκκινήσει ο διάλογος, λέγοντας πως εφόσον «έχουμε απτά δείγματα γραφής κι αυτά συνεχιστούν, είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε άμεσα –το τονίζω, άμεσα– διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, σχετικά με τη μία μείζονα διαφορά την οποία έχουμε: την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, ΑΟΖ, δηλαδή, αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».