Μπάιντεν και Ζελένσκι υπέγραψαν 10ετής συμφωνία ασφαελείας με φόντο την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

 
ζελενσκι

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Elizabeth Frantz

Ενημερώθηκε: 14/06/24 - 10:21

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψαν την Πέμπτη μια 10ετή διμερή συμφωνία ασφαλείας με στόχο την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας έναντι των Ρώσων εισβολέων και την προσέγγιση της Ουκρανίας στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιταλία, έχει ως στόχο να δεσμεύσει τις μελλοντικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την Ουκρανία, ακόμη και αν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τις αξιόπιστες αμυντικές και αποτρεπτικές ικανότητες της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Μπάιντεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζελένσκι.

Είπε ότι το μήνυμα της G7 προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι "Δεν μπορείτε να μας περιμένετε. Δεν μπορείτε να μας διχάσετε". Η ομάδα των πλούσιων εθνών συμφώνησε επίσης σε ένα δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία με τη στήριξη των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Η συμφωνία ασφαλείας ΗΠΑ-Ουκρανίας είναι ένα πλαίσιο για μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια να βοηθήσει στην ανάπτυξη των ξεπερασμένων ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και να χρησιμεύσει ως ένα βήμα προς την τελική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το κείμενο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορική, λέγοντας ότι είναι μια γέφυρα προς την ενδεχόμενη ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. «Πρόκειται για μια συμφωνία για την ασφάλεια και συνεπώς για την προστασία της ανθρώπινης ζωής», είπε

.Ο Ζελένσκι επιδιώκει εδώ και καιρό την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά οι σύμμαχοι σταμάτησαν να κάνουν αυτό το βήμα. Η δυτική συμμαχία θεωρεί κάθε επίθεση που εξαπολύεται σε ένα από τα 32 μέλη της ως επίθεση σε όλους σύμφωνα με τη ρήτρα του Άρθρου Πέντε.

Σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης ή απειλής κατά της Ουκρανίας, ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ουκρανίας θα συναντηθούν εντός 24 ωρών για να συζητήσουν σχετικά με την απάντηση και να καθορίσουν ποιες πρόσθετες αμυντικές ανάγκες απαιτούνται για την Ουκρανία, αναφέρει η συμφωνία.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνουν την στήριξη τους για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας από την Ουκρανία, εν μέσω μιας νέας ώθησης από τη Ρωσία στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας. Περιγράφει επίσης σχέδια για την ανάπτυξη της δικής της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας και την επέκταση του στρατού της.

Η Ουκρανία χρειάζεται μια «σημαντική» στρατιωτική δύναμη και συνεχείς επενδύσεις στην αμυντική της βιομηχανική βάση σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, αναφέρει το κείμενο.Θα επιτρέψει στις δύο χώρες να μοιράζονται πληροφορίες, να διεξάγουν προγράμματα εκπαίδευσης και στρατιωτικής εκπαίδευσης και συνδυασμούς στρατιωτικών και ασκήσεων.

Με τον Τραμπ να προηγείται του Μπάιντεν σε πολλές εκλογικές δημοσκοπήσεις, το μέλλον της συμφωνίας παραμένει ασαφές. Ο Τραμπ έχει εκφράσει σκεπτικισμό για τη συνεχιζόμενη μάχη της Ουκρανίας, λέγοντας κάποια στιγμή ότι θα τερματίσει τη σύγκρουση την πρώτη ημέρα της θητείας του. Ο Τραμπ πίεσε επίσης η Ευρώπη να αναλάβει περισσότερο από το βάρος της υποστήριξης του Κιέβου.

Ο Ζελένσκι, ερωτηθείς για το τι θα μπορούσε να συμβεί για τη χώρα του εάν υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλα συμμαχικά έθνη, είπε ότι οι άνθρωποι στάθηκαν στο πλευρό της Ουκρανίας επειδή έχουν κοινές αξίες και συμπάσχουν με τον ουκρανικό λαό.Είπε ότι δεν πιστεύει ότι η λαϊκή υποστήριξη θα αλλάξει.«Εάν ο λαός είναι μαζί μας, οποιοσδήποτε ηγέτης θα είναι μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα για ελευθερία», είπε.

Ο Μπάιντεν πρόσφατα άλλαξε την πολιτική του ενάντια στο να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για επιθέσεις εντός της Ρωσίας, επιτρέποντας στο Κίεβο να εκτοξεύει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον ρωσικών στόχων κοντά στην ουκρανική πόλη Χάρκοβο.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να επεκτείνει τη χρήση αμερικανικών πυραύλων εντός της Ρωσίας." Είναι πολύ λογικό για την Ουκρανία να μπορεί να εξουδετερώσει ή να καταπολεμήσει ό,τι συμβαίνει πέρα ​​από αυτά τα σύνορα. Όσον αφορά τα όπλα μεγάλης εμβέλειας... δεν έχουμε αλλάξει τη θέση μας σε αυτό", είπε ο Μπάιντεν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ