Μια βόμβα εξερράγη στο λόμπι πολυτελούς πολυκατοικίας στη Μόσχα, σκοτώνοντας έναν φιλορώσο παραστρατιωτικό ηγέτη από την ανατολική Ουκρανία μαζί με τον σωματοφύλακά του.
Όπως μεταδίδει ο Guardian, η βόμβα εξερράγη τη στιγμή που ένας άνδρας με σωματοφύλακες μπήκε στο λόμπι του συγκροτήματος κατοικιών Scarlet Sails στις όχθες του ποταμού Μόσχας τη Δευτέρα, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο τις υπηρεσίες ασφαλείας, μετέδωσε ότι η έκρηξη ήταν μια επίθεση στον Αρμέν Σαρκισιάν (Armen Sarkisyan), επικεφαλής της ομοσπονδίας πυγμαχίας στο κατεχόμενο από τη Ρωσία Ντόνετσκ και ιδρυτή ενός τάγματος που μάχεται εναντίον της Ουκρανίας. Ο Σαρκισιάν, ο οποίος καταζητείται στην Ουκρανία, έχει μακρά ιστορία στο να βοηθά φιλορωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
Ο ίδιος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση όπου αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ ο σωματοφύλακάς του σκοτώθηκε ακαριαία, σύμφωνα με το Tass.
Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη, την οποία οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας περιέγραψαν ως στοχευμένη δολοφονία.
Τον Δεκέμβριο, η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU χαρακτήρισε τον Σαργκσιάν «αρχηγό του εγκλήματος» στην περιφέρεια Ντονέτσκ, μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από τη Μόσχα από το 2014, και για τον οποίο υπήρχαν επίσημα υποψίες ότι συμμετείχε και βοηθούσε «παράνομες ένοπλες οργανώσεις». Ανέφερε ότι είχε συστήσει φιλορωσικό παραστρατιωτικό σχηματισμό, με τη συμμετοχή ντόπιων καταδικασθέντων μαχητών και ότι είχε οργανώσει τις αγορές προμηθειών για μονάδες του μετώπου.
Το Mediazona, ανεξάρτητο ρωσικό μέσο που καλύπτει θέματα σχετικά με την επιβολή του νόμου, ανέφερε ότι ο αρμενικής καταγωγής Σαργκσιάν ήταν εδώ και καιρό από τους αρχηγούς του οργανωμένου εγκλήματος στην πόλη Χορλίβκα στην περιφέρεια Ντονέτσκ. Το 2022, σύμφωνα με το Mediazona, σύστησε φιλορωσική παραστρατιωτική οργάνωση, η οποία αποτελείτο κυρίως από συμπατριώτες του αρμενικής καταγωγής για να πολεμήσει κατά των δυνάμεων του Κιέβου.
Τον Δεκέμβριο, η Ουκρανία ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του Ρώσου στρατηγού Ιγκόρ Κιρίλοφ σε έκρηξη βόμβας έξω από συγκρότημα κατοικιών της Μόσχας. Δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο από το Κίεβο για τη σημερινή έκρηξη.