«Ανευ προηγουμένου επίθεση στην ελευθερία και τη δημοκρατία μας από ξένες δυνάμεις», κατήγγειλε η φιλοδυτική πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σάντου, καθώς στο κρίσιμο δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το «ναι» δείχνει να επικρατεί με οριακή διαφορά – με τις περισσότερες ψήφους καταμετρημένες.
Οι Μολδαβοί προσήλθαν χθες στις κάλπες όχι μόνο για να εκλέξουν νέο πρόεδρο, αλλά και για να αποφασίσουν για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους, σε μία κρίσιμη διπλή ψηφοφορία για το μέλλον της περίκλειστης πρώην σοβιετικής δημοκρατίας των 2,5 εκατ. ψυχών, εν μέσω καταγγελιών για ρωσική ανάμειξη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, το «όχι» κυριαρχούσε στην κούρσα, όμως η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των μελών της μολδαβικής διασποράς ανέτρεψαν την τάση in extremis. Με καταμετρημένο γύρω στο 98,5% των ψηφοδελτίων, το «ναι» επικρατεί με οριακή διαφορά (50,09% των ψήφων).
«Αν και τα αποτελέσματα μπορεί να αλλάξουν καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, είναι σίγουρα ένα σοκ για την ομάδα της Σάντου», σημειώνει το πρακτορείο Reuters.
Οσον αφορά τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, η νυν πρόεδρος Σάντου επικράτησε στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας με σχεδόν 42%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το αναμενόμενο, αλλά τώρα θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της, τον Αλεξάντρ Στογιάνογλο, έναν φιλορώσο πρώην εισαγγελέα, που λαμβάνει περίπου 26%.
Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών προγραμματίζεται για τις 3 Νοεμβρίου.
Η διπλή αυτή εκλογική διαδικασία σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης θεωρείται ένα κρίσιμο «κρας τεστ» για τη Σάντου και τη φιλοευρωπαϊκή ατζέντα της, με την ίδια να ενθαρρύνει τους Μολδαβούς να ψηφίσουν «ναι», σφραγίζοντας την ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε. ως «μη αναστρέψιμο» συνταγματικό στόχο.
Η βραχεία κεφαλή της Σάντου στα αποτελέσματα αποτελούν ένα κάποιο πλήγμα για την ίδια, τους υποστηρικτές της, αλλά και τις Βρυξέλλες, καθώς οι δημοσκοπήσεις την εμφάνιζαν με άνετο προβάδισμα έναντι του κύριου αντιπάλου της, του Στογιάνογλο, και άλλων υποψηφίων, ενώ επίσης έδειχναν ότι περίπου το 60% των ψηφοφόρων υποστήριζαν τη φιλοευρωπαϊκή πορεία ενόψει του δημοψηφίσματος.
Καταγγελίες για ρωσικό δάκτυλο
Η Σάντου, μια 52χρονη πρώην σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος τον Νοέμβριο του 2020, αξιοποιώντας τη δημοτικότητά της ως επίδοξης μεταρρυθμίστριας κατά της διαφθοράς και υπέρ της Ευρώπης.
Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, η Μολδαβία ισορροπεί μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, ωστόσο κατά τη θητεία της Σάντου κατάφερε να απαγκιστρωθεί από την ισχυρή επιρροή της Μόσχας – ιδίως μετά την έναρξη του πολέμου στη γειτονική Ουκρανία.
Οι διπλές εκλογές διενεργήθηκαν εν μέσω ισχυρισμών των Αρχών της Μολδαβίας πως η Μόσχα και οι εντολοδόχοι της είχαν ενορχηστρώσει μια έντονη εκστρατεία «υβριδικού πολέμου», για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και να εκτροχιάσουν την πορεία της προς την Ε.Ε.
«Η Μολδαβία αντιμετώπισε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της ελευθερίας και της δημοκρατίας της χώρας μας, τόσο σήμερα όσο και τους τελευταίους μήνες», δήλωσε η Σάντου στους υποστηρικτές της χθες στο Κισινάου, προσθέτοντας πως οι «εγκληματικές ομάδες» επιχείρησαν να «υπονομεύσουν μια δημοκρατική διαδικασία» με χρηματοδότηση φιλορωσικών αντιπολιτευτικών ομάδων, τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, ακόμη και με εξαγορά ψήφων, όπως καταγγέλλουν πολλοί.
Guardian, Reuters, Moldpres
Πηγή: kathimerini.gr