Πολύνεκρο ισραηλινό πλήγμα με τουλάχιστον 16 νεκρούς, σε σχολείο – καταφύγιο εκτοπισμένων στην κεντρική Γάζα συμπληρώνει τη ζοεφερή εικόνα την ώρα που ο ισραηλινός Στρατός εξαπέλυσε τη σφοδρότερη έως τώρα επίθεση στη νότια Βηρυτό, καταστρέφοντας σε βομβαρδισμούς έξι κτίρια ανάμεσά τους και γραφεία φιλο-ιρανικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού.
Νωρίτερα χτυπήθηκαν στόχοι και στα βόρεια του Λιβάνου που θεωρούνται τα πιο ασφαλή σημεία. Την ίδια ώρα το βόρειο Ισραήλ δέχτηκε 120 επιθέσεις από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Το δωδέκατο αεροπλάνο με ανθρωπιστική βοήθεια από τη Σαουδική Αραβία προσγειώθηκε στη Βηρυτό, την ώρα που η κυβέρνηση προειδοποιεί μέσω του Νασέρ Γιασίν, ότι ο Λιβανος χρειάζεται 250 εκατ. δολάρια τον μηνα για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση με 1 εκατομμύριο εκτοπισμένους, μεταδίδει η απεσταλμένη του ΕΡΤNews, Ελβίνα Κρίθαρη.
Τέσσερα μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους αξιωματικός, σε ισραηλινό βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια επιχείρησης εσπευσμένης απομάκρυνσης τραυματιών έξω από το χωριό Γιατέρ του νοτίου Λιβάνου, ενώ επίθεση δέχτηκε και η παραλιακή πόλη Jabal στα βόρεια.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε νωρίτερα την Τετάρτη πλήγματα στην αρχαία παραθαλάσσια πόλη της Τύρου, τα οποία σύμφωνα με το NNA προκάλεσαν «μαζικές καταστροφές και σοβαρές ζημιές σε σπίτια, υποδομές, κτίρια, καταστήματα και αυτοκίνητα».
Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε ότι 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα πλήγματα στην Τύρο, ενώ πλάνα του AFP έδειχναν ολόκληρες γειτονιές θαμμένες κάτω από ερείπια.
Ο Ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους εκτοπισμένους να μην επιστρέφουν στο νότο, όπου έχει αρχίσει η συγκομιδή ελιάς. «Θα χτυπάμε όποιο όχημα πιστεύουμε ότι μεταφέρει όπλα», προειδοποιεί ο IDF ενώ ήδη αναφέρθηκε στοχευμένη επίθεση σε αυτοκινητόδρομο.
Παρίσι: 400 εκατομμύρια βοήθεια στο Λίβανο – Απόντες Ισραήλ και ΗΠΑ
Με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να παραμένει στη περιοχή της Μέσης Ανατολής ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει πως είναι πόλεμος μεταξύ πολιτισμού και βαρβαρότητας. «Δεν προασπίζεσαι τον πολιτισμό με πόλεμο», απάντησε ο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος συγκάλεσε 70 αντιπροσωπείες και 15 διεθνείς οργανώσεις στο Παρίσι με σκοπό τη χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τον άμαχο πληθυσμό του Λιβάνου. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Λίγο πριν εκκινήσει στο Παρίσι η διεθνής Διάσκεψη Δωρητών για τον Λίβανο, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου καλεί τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί και αφήνοντας αιχμές για τη Χεζμπολάχ τονίζει ότι μόνο ο στρατός της χώρας πρέπει να έχει όπλα. Ο Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε ότι το μονοπώλιο των όπλων πρέπει να επανέλθει στο κράτος και τον στρατό του Λιβάνου, την ώρα που το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ, βαριά οπλισμένη από το Ιράν, συγκρούονται σε ανοικτό πόλεμο στον νότιο Λίβανο.
Ερωτηματικά εγείρονται σε σχέση με πυρκαγιά στο σταθμό του Καράτζ, σημαντική πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν. Αντιπολιτευόμενα ιρανικά ΜΜΕ στο εξωτερικό μεταδίδουν για μια «ύποπτη φωτιά» σε πυρηνικές εγκαταστάσεις την πόλη Καράτζ του Ιράν. Τα επίσημα ιρανικά ΜΜΕ, όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μεταδίδουν κάτι. Το 2021, ωστόσο, σε επίθεση στο ίδιο σημείο με drone η οποία είχε αποδοθεί στο Ισραήλ είχε καταστραφεί εγκατάσταση του εργοστασίου TESA το οποίο παράγει πιο προηγμένες φυγόκεντρες που μπορούν να εμπλουτίσουν ταχύτερα ουράνιο.
Από το Τελ Αβίβ ο Κωστής Κωνσταντίνου, περιγράφει τις μετ’ εμποδίων διπλωματικές προσπάθειες, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να παραμένει στη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ εντείνονται οι ισραηλινές επιθέσεις, όχι μόνο στο Λίβανο αλλά και σε Γάζα και Συρία.
Βλ. Πούτιν: Στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου η Μ. Ανατολή
Από το Καζάν και τη διάσκεψη των BRICS ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποίησε ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου. Η βία στη Μέση Ανατολή δεν θα σταματήσει μέχρι τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, δήλωσε ο Πούτιν στη σύνοδο κορυφής, στην οποία συμμετείχε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς.
Επίσης από τη Ρωσία, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δήλωσε ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να δώσει προτεραιότητα σε μια συμφωνία ανταλλαγής με το Ισραήλ, στους δύο στρατιώτες με διπλή ισραηλινή και ρωσική υπηκοότητα. Κάλεσε επίσης τη Ρωσία να «ενθαρρύνει» τον Μαχμούτ Αμπάς για να προχωρήσει σε δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη Χαμάς.
Πηγή: ertnews.gr