Τον προβληματισμό του εξέφρασε ο ισραηλινός Πρόεδρος Ιτζάκ Χέρτσογκ ως προς την βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου. «Η λύση των δύο κρατών είναι κάτι που έχω στηρίξει επανειλημμένως με δημόσιες δηλώσεις μου», είπε χθες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
«Όσα συνέβησαν την 7η Οκτωβρίου με κάνουν πια να θέλω να ακούσω από τους γείτονες της χώρας μου κατά πόσον αντιτίθενται, επικρίνουν και καταδικάζουν την ανείπωτη εκείνη τραγωδία, ως επίσης ότι τέτοιες ενέργειες δεν μπορεί να αποτελούν τον τρόπο για να φτάσουμε στη λύση των δύο κρατών», πρόσθεσε με νόημα.
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του ισραηλινού προέδρου αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, όχι μόνο λόγω του χρόνου και του τόπου που επέλεξε να εκφράσει τους προβληματισμούς του, αλλά και επειδή προέρχονται από έναν πολιτικό, που προέρχεται από τον κεντροαριστερό χώρο και συγκεκριμένα από το Κόμμα των Εργατικών, ηγέτης του οποίου υπήρξε ο Γιτζάκ Ραμπίν, που συνυπέγραψε τις Συμφωνίες του Όσλο με τον ιστορικό ηγέτη του παλαιστινιακού κινήματος, Γιασέρ Αραφάτ, το 1993. Παράλληλα, οι δηλώσεις Χέρτσογκ δεν αποκλείεται να αποτελούν τον προπομπό της ατζέντας της επικείμενης κατ’ ιδίαν συνάντησης στον Λευκό Οίκο του Βενιαμίν Νετανιάχου με τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.
Οι επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη
Η κατάσταση επί του πεδίου ενισχύει την εκδοχή μίας τέτοιας σημαντικής μεταστροφής ως προς την λύση των δύο κρατών. Ήδη σήμερα διανύουμε την δεύτερη μέρα της συντονισμένης ισραηλινής επιχείρησης «Σιδερένιο Τείχος» στο στρατόπεδο προσφύγων της Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, με στόχο την καταπολέμηση ενεργών πυρήνων της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, ως επίσης και τον εντοπισμό του οπλοστασίου τους. Από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ισραηλινά στρατεύματα στην Δυτική Όχθη, ως αποτέλεσμα πρόσφατης απόφασης του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, που όρισε ως «πρόσθετο αντικειμενικό σκοπό του πολέμου την διατήρηση του ελέγχου της Δυτικής Όχθης».
Αυτήν την απόφαση ήρθε να συμπληρώσει προχθεσινή ανακοίνωση του αρχηγού του στρατού, αντιστράτηγου Χέρτσι Χαλέβι, ο οποίος, δύο μόλις 24άωρα πριν την επίσημη ανακοίνωση της παραίτησης από τα καθήκοντά του, προανήγγειλε ότι «ο στρατός θα πρέπει να είναι έτοιμος για εκτεταμένες επιχειρήσεις στην Δυτική Όχθη τις αμέσως επόμενες μέρες».
Με την έναρξη της τρέχουσας επιχείρησης στην Τζενίν, οι Ισραηλινοί στην πραγματικότητα έχουν αναλάβει τη σκυτάλη από τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, οι οποίες εδώ και έξι εβδομάδες δεν κατάφεραν τελικά να καταστείλουν τις διαδηλώσεις που διοργανώνουν τοπικοί παράγοντες της Χαμάς στο στρατόπεδο προσφύγων της Τζενίν.
Η Παλαιστινιακή Αρχή αναλαμβάνει ρόλο στη Ράφα;
Ενώ το εκρηκτικό κλίμα στην Δυτική Όχθη βρίσκεται σε εξέλιξη, όσον αφορά την κατάσταση στη Γάζα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μία είδηση που δημοσίευσε σήμερα η σαουδαραβικών συμφερόντων παναραβική εφημερίδα «Αλ-Σαρκ Αλ-Άουσατ», η οποία αναφέρει ότι το Ισραήλ φέρεται να έχει αποδεχθεί να αποδοθεί στις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής να λειτουργούν το φυλάκιο της Ράφα από την πλευρά της Γάζας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το ζήτημα αναδείχθηκε στο πλαίσιο των επαφών μεταξύ αξιωματούχων της Αιγύπτου, του Κατάρ, του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Παλαιστινιακής Αρχής, που συμμετέχουν στον επιτελικό φορέα που εποπτεύει από το Κάιρο την ορθή εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας. Παρότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πότε ακριβώς θα επαναλειτουργήσει το φυλάκιο της Ράφα, είναι χαρακτηριστικό ότι σαουδαραβικά και ισραηλινά μέσα επιβεβαιώνουν ότι συζητούνται ήδη πρόσθετες αρμοδιότητες που θα αναλάβει ο αιγυπτιακός παράγοντας, ιδιαίτερα ως προς τον έλεγχο των προσώπων που θα μετακινούνται από το νότιο προς το βόρειο τμήμα του θύλακα – κάτι που έως τώρα οι Ισραηλινοί επέμεναν ότι θα το αναλάμβαναν οι ίδιοι.
Το γεγονός ότι, με σημερινές του δηλώσεις, ο ίδιος ο Νετανιάχου επιχειρεί να υπεραπλουστεύσει τον ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής ως προς την μελλοντική λειτουργία του φυλακίου, αναφέροντας ότι απλώς «οι παλαιστίνιοι αστυνομικοί θα σφραγίζουν τα διαβατήρια όσων θέλουν να αποχωρήσουν από την Γάζα», αποτελεί μία ακόμα ψηφίδα των νέων ισορροπιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής.
Πηγή: Γαβρ. Χαρίτος - dw.com