Tεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού εμφανίστηκαν στις εισόδους της Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, όπου βρίσκεται η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής τη στιγμή που το Ισραήλ να ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φάλαγγες ισραηλινών τεθωρακισμένων έχουν παραταχθεί κατά μήκος των δρόμων της Ραμάλα που οδηγούν στο κέντρο της πόλης.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα, χωρίς ακόμη να υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει «ξεμπλοκάρει» η ανθρωπιστική βοήθεια, παρά τη συμφωνία Καΐρου – Ουάσιγκτον για άνοιγμα του περάσματος της Ράφα.
Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας «με ρυθμό πρωτόγνωρο εδώ και δεκαετίες» ανέφερε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, Ντάνιελ Χαγκάρι, προσθέτοντας ότι ο στρατός προετοιμάζεται για την επόμενη φάση της μάχης.
Η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται ότι θα μπορέσει να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας «αύριο (Σάββατο) ή εκεί γύρω», δήλωσε ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Μάρτιν Γκρίφιθς.
«Διεξάγουμε προχωρημένες διαπραγματεύσεις σε βάθος με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να εγγυηθούμε την έναρξη το συντομότερο δυνατόν μιας επιχείρησης αρωγής στη Γάζα», δήλωσε ο Γκρίφιθς, τον οποίο επικαλέσθηκε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στη Γενεύη.
Αναφερόμενος στην ανθρωπιστική βοήθεια που παραμένει εγκλωβισμένη στην Αίγυπτο, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού σημείωσε πως η είσοδο των προμηθειών μέσω του μεθοριακού στρατού της Ράφα αναμένεται να προσδιοριστεί.
Επιχειρησιακή ετοιμότητα
Σύμφωνα με ανάλυση του Al Jazeera για την έναρξη των επιχειρήσεων, ένα στράτευμα πρέπει να διαθέτει ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό, να είναι επαρκώς εξοπλισμένο και να έχει διασφαλίσει τις γραμμές ανεφοδιασμού. Όλη αυτή η διαδικασία ασφαλώς παίρνει χρόνο.
Ο ισραηλινός στρατός όλες αυτές τις ημέρες προσπαθεί να συγκεντρώσει σε επαρκείς ποσότητες κρίσιμα εφόδια ώστε να έχει τη δυνατότητα συντήρησης μιας εκστρατείας στη Γάζα για εβδομάδες ή μήνες. Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα κατασκευάζει το μεγαλύτερο μέρος των πυρομαχικών που χρησιμοποιεί, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τα αποθέματα που θα ήταν επιθυμητά για μεσο-μακροπρόθεσμες επιχειρήσεις.
Από την άλλη πλευρά, οι στρατηγοί είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα ότι σχεδόν ποτέ δεν πληρούνται οι ιδανικές συνθήκες για την εξέλιξη μιας επιχείρησης, οπότε είναι στη διακριτική τους ευχέρεια να προσδιορίσουν ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για τη χερσαία επίθεση και να την ξεκινήσουν, αν δεν υπάρξει άνωθεν πολιτική παρέμβαση.
Για να έχουν οι Ισραηλινοί το συγκριτικό πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που θα ακολουθήσουν την επέμβαση στη Γάζα, το πιο πιθανό είναι ότι οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν κάποια στιγμή τη νύχτα και θα είναι μαζικές και συντονισμένες από αέρος, θαλάσσης και στεριάς, χτυπώντας πολλούς στόχους ταυτόχρονα.
Η καθυστέρηση δεν συμφέρει το Ισραήλ
Στο Ισραήλ πολλοί θεωρούν ότι αν οι χερσαίες επιχειρήσεις διεξάγονταν αμέσως μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, όχι μόνο δεν θα υπήρχαν διεθνείς αντιδράσεις, αντίθετα θα τύχαιναν ευρείας αποδοχής. Όμως αυτή τη στιγμή, κάθε ώρα που περνά μοιάζει να είναι εις βάρος της εικόνας του Ισραήλ, αφού οι εικόνες και οι ειδήσεις για τους χιλιάδες νεκρούς αμάχους και τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας κάνουν το γύρο του κόσμου εξανεμίζοντας σιγά-σιγά την ισχυρή αρχική στήριξη και ενισχύοντας τις φωνές αμφισβήτησης.
Ο ρόλος των ομήρων
Στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν, σύμφωνα με το Al Jazeera, ότι μια πιθανή αιτία για την καθυστέρηση της έναρξης των χερσαίων επιχειρήσεων είναι ότι οι μυστικές υπηρεσίες ακόμη δεν έχουν στοιχεία για όλα τα μέρη όπου κρατούνται οι όμηροι, τα οποία θα αποτελούσαν κύριους στόχους της αναμενόμενης επίθεσης. Το ισραηλινό επιτελείο θα επιθυμούσε να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για αυτές τις τοποθεσίες πριν ξεκινήσει την επίθεση.
Διεθνείς αντιδράσεις; Από Δευτέρα.
Δεν είναι απίθανο οι επιτελείς του ισραηλινού στρατού να αναμένουν το Σαββατοκύριακο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων για ένα πολύ απλό, ίσως και μακάβριο, λόγο: εφόσον η πλευρά που υφίσταται την επίθεση ή οι υποστηρικτές της ζητήσουν επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτή είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί πριν τη Δευτέρα. Δηλαδή ο επιτιθέμενος έχει τουλάχιστον δύο ημέρες να δράσει πριν υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση από τη διεθνής κοινότητα, παρότι συνήθως δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρή σε πρώτη φάση.