Αποφασισμένη να συνεχίσει τις προκλήσεις είναι η Τουρκία, αγνοώντας τις διεθνείς αντιδράσεις, αλλά και τις προσπάθειες να βρεθεί διέξοδος στο επικίνδυνα φορτισμένο κλίμα στη Μεσόγειο.
Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος έντασης που καλλιεργεί είναι ότι την ώρα που γινόταν η συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν, η Άγκυρα μεθοδευμένα προχώρησε σε δύο ακόμα κινήσεις όξυνσης του ήδη τεταμένου κλίματος.
Η πρώτη έγινε από τον υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος δήλωσε ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε περιοχές που εναρμονίζονται με το μνημόνιο συνεννόησης που υπέγραψε προσφάτως η Τουρκία με τη Λιβύη. Δηλαδή περιοχές που μπορεί να βρίσκονται στην Ελληνική ΑΟΖ.
Η δεύτερη έγινε από τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν ο οποίος είπε ότι «πολύ σύντομα» θα κατατεθεί στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής βουλής η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.
Οι απειλές για νέες γεωτρήσεις
Ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ προέβη στις νέες προκλητικές δηλώσεις ανέφερε, ότι η Άγκυρα σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις και έρευνες σε «περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της» σε εναρμόνιση με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης.
Οι εργασίες αδειοδότησης θα αρχίσουν αμέσως μετά την έγκριση από τα κοινοβούλια Τουρκίας και Λιβύης αυτής της διμερούς συμφωνίας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο Ντονμέζ σε δηλώσεις του σε ομιλία του σε μεταλλωρύχους από όλη την Τουρκία για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταλλωρύχων.
Υποστήριξε ότι με αυτή τη συμφωνία αποτράπηκαν οι προσπάθειες να κρατηθεί η Τουρκία έξω από την εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου.
Πρόσθεσε πως η Τουρκία διεξάγει εργασίες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή η τουρκική γεώτρηση διεξάγεται «λίγο πιο νότια της Κύπρου».
«Είχαν την πρόθεση να κρατήσουν εκτός αυτού του παιχνιδιού τόσο τη Λιβύη, όσο και την Τουρκία. Και με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αυτή είναι μια σωστή συμφωνία», ισχυρίστηκε. «Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι εταιρείες μας, τις οποίες θα αδειοδοτήσουμε στα πεδία δικής μας θαλάσσιας δικαιοδοσίας και σε άλλες περιοχές, θα ξεκινήσουν μελέτες έρευνας και παραγωγής. Πρώτα πρέπει οι δύο χώρες να περάσουν αυτή τη συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους. Αφού θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα αρχίσουν και οι εργασίες αδειοδότησης", ανέφερε ο Τούρκος υπουργός. Πρόσθεσε ότι θα προστατεύσουμε "μέχρι τέλους τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Η αποφασιστικότητά μας αυτή θα συνεχιστεί», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ενέργεια
Η κατάθεση της συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης στην Βουλή
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν χαρακτήρισε «ύψιστης σημασίας» κίνηση η κατάθεση της συμφωνίας με τη Λιβύη στο κοινοβούλιο.
Όπως είπε ο κ. Κιράν «η έγκρισή του από το κοινοβούλιο είναι κρίσιμη», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό όλα τα κόμματα (που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο) να στηρίξουν το μνημόνιο».
Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι με το μνημόνιο η Τουρκία άσκησε τα δικαιώματά της που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, όπως ισχυρίστηκε, και πως το «μνημόνιο σίγουρα δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο».