Πόλεμος στην Ουκρανία - 28η ημέρα: Η απειλή χρήσης χημικών όπλων ξανά στο προσκήνιο. Αυτή την φορά στην Ουκρανία.
Οι δηλώσεις αρχηγών κρατών και αξιωματούχων και οι αλληλοκατηγορίες των τελευταίων ημερών μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για πιθανή χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία φέρνει στην μνήμη την πρόσφατη, τελευταία χρήση τέτοιων όπλων στον πόλεμο στη Συρία.
Μια ρωσική επίθεση με χημικά όπλα στην Ουκρανία αποτελεί «πραγματική απειλή», προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. «Πιστεύω ότι αποτελεί πραγματικό κίνδυνο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία, κατά την αναχώρησή του για την Ευρώπη. Τη Δευτέρα ο ίδιος τόνισε ότι οι ψευδείς καταγγελίες της Ρωσίας ότι το Κίεβο έχει βιολογικά και χημικά όπλα δείχνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να τα χρησιμοποιήσει ο ίδιος στην επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε το Κίεβο, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη, ότι σχεδιάζει επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του ουκρανικού λαού και να κατηγορήσει κατόπιν τη Μόσχα.
Χθες στα Ηνωμένα Έθνη, η Ρωσία, ΗΠΑ και Βρετανία αντάλλαξαν κατηγορίες για το ενδεχόμενο επίθεσης με χημικά όπλα στην Ουκρανία, χωρίς καμία πλευρά πάντως να παρουσιάζει αποδείξεις προκειμένου να στηρίξει την ανησυχία της.
Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «δεν σχεδίασαν ούτε πραγματοποίησαν ποτέ επιθέσεις κατά ουκρανικών εγκαταστάσεων στις οποίες αποθηκεύονταν ή παράγονταν τοξικές ουσίες». «Είναι ξεκάθαρο ότι οι ουκρανικές εθνικιστικές αρχές, ενθαρρυμένες από χώρες της Δύσης, δεν θα διστάσουν να εκφοβίσουν τους συμπολίτες τους και να σκηνοθετήσουν ψεύτικες επιθέσεις για να κατηγορήσουν τη Ρωσία», υποστήριξε ο Πολιάνσκι.
«Είναι δύσκολο να μην συμπεράνεις - δεδομένου του ιστορικού τους στη Βρετανία, στη Ρωσία εναντίον του Αλεξέι Ναβάλνι, όσων έχουμε δει στη Συρία - ότι μπορεί να είναι προοίμιο για να σκηνοθετήσουν οι ίδιοι οι Ρώσοι κάποιου είδους ψεύτικη επίθεση με χημικά όπλα», δήλωσε η πρέσβειρα της Βρετανίας στον ΟΗΕ Μπάρμπαρα Γούντγουορντ σε δημοσιογράφους.
Από την πλευρά της η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, απέρριψε τις καταγγελίες της Ρωσίας ως «γελοίες». «Η ανησυχία μας είναι ότι ενδεχομένως αποτελούν προάγγελο των σχεδίων της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα», συμπλήρωσε.
Οι αλληλοκατηγορίες προκαλούν ανησυχίες και φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τη χρήση χημικών όπλων για την οποία οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν επανειλημμένα κατηγορηθεί στη Συρία, με τη Μόσχα να απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς κατά του συμμάχου τους.
Αέριο Σαρίν κοντά στη Δαμασκό
Τον Ιούλιο του 2012, το συριακό καθεστώς αναγνωρίζει για πρώτη φορά ότι διαθέτει χημικά όπλα.
Ενώ οι Δυτικοί φοβούνται τη χρήση αυτών των όπλων, η Μόσχα καταγγέλλει «φήμες».
Τον Αύγουστο του 2013, συριακές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις στην Ανατολική Γούτα και στο Μουανταμιγιάτ αλ-Σαμ, περιοχές που ελέγχονταν τότε από τους αντάρτες κοντά στη Δαμασκό. Η αντιπολίτευση κατηγορεί το καθεστώς ότι έκανε χρήση δηλητηριωδών αερίων, ισχυρισμός που οι δυνάμεις του καθεστώτος αρνούνται.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι έχουν «ισχυρή βεβαιότητα» ότι το καθεστώς ευθύνεται για τη χημική επίθεση που, σύμφωνα με αυτές, σκότωσε τουλάχιστον 1.429 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 426 παιδιά.
Στις 16 Σεπτεμβρίου, τα Ηνωμένα Έθνη δημοσιεύουν έκθεση που παρουσιάζει «κατάφωρα αποδεικτικά στοιχεία» για τη χρήση αερίου σαρίν.
Δύο ημέρες νωρίτερα, ωστόσο, η Ρωσία υπογράφουν μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Γενεύη για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, ανατρέποντας την προοπτική αεροπορικών επιδρομών που σχεδίαζαν Ουάσινγκτον και Παρίσι για να «τιμωρήσουν» τον πρόεδρο Άσαντ.
Αμέσως μετά, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε την επίθεση ως «πρόκληση» με στόχο να κατηγορηθεί η Δαμασκός.
Νέες έρευνες
Στα τέλη Αυγούστου 2016, μια εξεταστική επιτροπή από τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) επιβεβαιώνει ότι συριακά ελικόπτερα έριξαν αέριο χλωρίου σε τουλάχιστον δύο τοποθεσίες στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά): Στην Ταλμενές το 2014, και στη Σαρμίνε το 2015.
Η Μόσχα κάνει λόγο για «μη πειστική» αναφορά.
Η επιτροπή κατηγορεί επίσης την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ότι χρησιμοποίησε αέριο μουστάρδας στη Μαρέα (βόρεια) το 2015.
Τον Οκτώβριο του 2016, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο στρατός πραγματοποίησε επίθεση το 2015, πιθανώς με χλώριο, στο Κουαμένας στην επαρχία Ιντλίμπ.
Λατάμνε
Τον Μάρτιο του 2017, επιθέσεις εξαπολύθηκαν με στόχο το Λατάμνε (βόρεια). Τον Απρίλιο του 2020, ο ΟΑΧΟ υποστηρίζει ότι αυτές πραγματοποιήθηκαν από τις συριακές δυνάμεις του καθεστώτος που χρησιμοποίησαν σαρίν και χλώριο.
Χαν Σεϊχούν
Στις 4 Απριλίου 2017, αεροπορική επιδρομή πλήττει το Χαν Σεϊχούν, μια πόλη που ελέγχεται από αντάρτες και τζιχαντιστές στην επαρχία Ιντλίμπ, σκοτώνοντας περισσότερους από 80 ανθρώπους. Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα συμπτώματα που εμφάνισαν τα θύματα είναι παρόμοια με αυτά μιας χημικής επίθεσης.
Σε αντίποινα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διατάζει βομβαρδισμούς στην αεροπορική βάση αλ Σαριάτε.
Εμπειρογνώμονες του ΟΑΧΟ και του ΟΗΕ θα επιβεβαιώσουν αργότερα ότι χρησιμοποιήθηκε αέριο σαρίν στο Χαν Σεϊχούν, ισχυριζόμενοι ότι το καθεστώς είναι υπεύθυνο. Η Δαμασκός το αρνείται.
Ανατολική Γούτα
Στις 22 Ιανουαρίου 2018, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) αναφέρει 21 περιπτώσεις ασφυξίας στη Ντούμα της Ανατολικής Γούτα.
Στις 25 Φεβρουαρίου, 14 περιπτώσεις ασφυξίας, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού που πέθανε αργότερα, αναφέρθηκαν μετά από βομβαρδισμό από το καθεστώς. Ένας γιατρός προκαλεί «υποψίες για χρήση χλωρίου».
Στις 7 Απριλίου, οι διασώστες και η ΜΚΟ Syrian American Medical Society ισχυρίζονται ότι περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση με «τοξικό αέριο» στη Ντούμα και κατηγορούν τη Δαμασκό. Το καθεστώς και ο Ρώσος σύμμαχός του το αρνούνται.
Στις 14 Απριλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν αντίποινα εναντίον των στρατιωτικών θέσεων του καθεστώτος.
Στις 2 Μαρτίου 2019, ο ΟΑΧΟ επιβεβαιώνει σε έκθεσή του τη χρήση αερίου χλωρίου κατά την επίθεση στη Ντούμα. Για τη Ρωσία, αυτή η έκθεση «διαστρεβλώνει την πραγματικότητα».
Σαρακέμπ
Στις 4 Φεβρουαρίου 2018, αναφέρθηκαν δώδεκα περιπτώσεις ασφυξίας στο Σαρακέμπ, κοντά στο Ιντιλίμπ, ανέφερε το OSDH επικαλούμενο κατοίκους και γιατρούς που έκαναν λόγο για «τοξικό αέριο».
Ο ΟΑΧΟ διαπιστώνει τον Απρίλιο του 2021 ότι η συριακή Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποίησε χλώριο κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης.
- 22:12
Το Κίεβο παραμένει στόχος του ρωσικού στρατού, ο οποίος όμως έχει αποκλειστεί τις τελευταίες εβδομάδες στα βορειοδυτικά και ανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας και αναγκάστηκε να υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε πολλά από αυτά τα μέτωπα, υποστήριξε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίσκο.
data-integration-id="40599z13k80ce6md"
data-playlist-id="v-cirfe8owq3mp">
- 22:10
Μια Ρωσίδα δημοσιογράφος σκοτώθηκε σήμερα σε βομβαρδισμό στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε ο διαδικτυακός ενημερωτικός ιστότοπος για τον οποίο εργαζόταν.
Η Οξάνα Μπαουλίνα σκοτώθηκε από πύραυλο ενώ βιντεσκοπούσε τις ζημιές που προκάλεσε ένα προηγούμενο πλήγμα σε ένα εμπορικό κέντρο του Ποντίλ, στα βορειοδυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του The Insider.
- 19:32
Ο δήμαρχος του Κιέβου ανακοίνωσε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά σήμερα, όταν βλήματα έπληξαν τον χώρο στάθμευσης ενός εμπορικού κέντρου, σε μια συνοικία στα βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας.
«Ο εχθρός συνεχίζει να βάλλει εναντίον της πρωτεύουσας» ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Βιτάλι Κλίτσκο.
Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.
- 18:00
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε σήμερα στο γαλλικό κοινοβούλιο, δηλώνοντας ότι περιμένει από τη Γαλλία να βοηθήσει την Ουκρανία να βάλει τέλος σε αυτό τον "πόλεμο κατά της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης" και να ενταχθεί μακροπρόθεσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Περιμένουμε από τη Γαλλία, από την ηγεσία σας, να μας βοηθήσετε να αποκαταστήσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος που απευθυνόταν μέσω τηλεδιάσκεψης στους Γάλλους βουλευτές και γερουσιαστές οι οποίοι συνεδρίασαν εκτάκτως για την περίσταση.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε τις γαλλικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία να σταματήσουν να υποστηρίζουν τη ρωσική "πολεμική μηχανή" και να φύγουν από τη χώρα, επικαλούμενος την αυτοκινητοβιομηχανία Renault, τον όμιλο λιανικής Auchan και την εταιρία Leroy Merlin που ειδικεύεται στη βελτίωση της κατοικίας.
"Οι γαλλικές εταιρίες πρέπει να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά. Οι Renault, Auchan, Leroy Merlin και άλλες πρέπει να σταματήσουν να είναι οι χορηγοί της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας", δήλωσε στην ομιλία του ενώπιον του γαλλικού κοινοβουλίου.
Οι Γάλλοι βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή ως φόρο τιμής στα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία έπειτα από αίτημα του Ουκρανού προέδρου.
- 15:10
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα κάλεσε σήμερα τους Δυτικούς να επιβάλουν κυρώσεις στους "προπαγανδιστές της ρωσικής τηλεόρασης" παραμονή των συνόδων κορυφής του NATO και της ΕΕ με θέμα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
"Οι προπαγανδιστές της ρωσικής τηλεόρασης είναι χειρότεροι από τους Ρώσους πιλότους. Οι πιλότοι κινδυνεύουν τουλάχιστον να σκοτωθούν (...) Επιβάλετε κυρώσεις στον καθένα από αυτούς", αναφέρει ο Κουλέμπα σε μήνυμά του στο Twitter.
"Αποκλείστε όλη την τοξική ρωσική προπαγάνδα και αυτούς που την υποστηρίζουν", ζήτησε επίσης, εκφράζοντας τη λύπη του που "οι ομιλούσες κεφαλές κοιμούνται σε ασφαλείς συνθήκες, μετά βγαίνουν στον αέρα και καλούν σε πυρηνικά πλήγματα ή σε εισβολή σε χώρες μέλη του NATO".
Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις σε πολλούς Ρώσους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων κατά της επικεφαλής του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου RT, που μεταδίδει σε ξένες γλώσσες Μαργκαρίτα Σιμονιάν.
Η ΕΕ απαγόρευσε επίσης την μετάδοση περιεχομένων των φιλοκρεμλινικών μέσων ενημέρωσης Sputnik και RT στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ισπανικά στα τηλεοπτικά δίκτυα και το ίντερνετ.
Έκτακτη σύνοδος του NATO έχει συγκληθεί για αύριο, Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία θα διεξαχθούν επίσης στις Βρυξέλλες σύνοδος κορυφής της G7 και σύνοδος κορυφής της ΕΕ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα μετάσχει σε αυτές τις τρεις συνόδους, έχει ήδη αναγγείλει ότι οι Δυτικοί θα υιοθετήσουν "νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και θα ενισχύσουν" αυτές που έχουν ήδη επιβληθεί.
- 14:47Η Μόσχα διατυπώνει τον πολεμικό της στόχο να συνδεθεί η Μαριούπολη με τις περιοχές των φιλορώσων αυτονομιστών
Η Ρωσία δήλωσε με ασυνήθιστα σαφείς όρους γιατί ένας από τους σημαντικούς πολεμικούς της στόχους είναι η κατάληψη της Μαριούπολης, στη νότια Ουκρανία.
Η κατάληψη αυτής της πόλης-λιμάνι στη νότια Ουκρανία θα δημιουργήσει μια ασφαλή χερσαία σύνδεση με την προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο αναπληρωτής απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ομοσπονδιακή περιφέρεια της Νότιας Ρωσίας Κίριλ Στεπάνοφ.
Μόλις ο ρωσικός στρατός θέσει υπό τον έλεγχό του τον αυτοκινητόδρομο M14, η Κριμαία θα συνδέεται με ασφάλεια με τις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ μέσω ενός διαδρόμου μεταφορών, πρόσθεσε σήμερα ο Στεπάνοφ σε δηλώσεις που έκανε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Μεγάλο μέρος του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ελέγχεται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, οι οποίοι έχουν επεκτείνει τα εδάφη υπό τον έλεγχό τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο αυτοκινητόδρομος M14 εκτείνεται από την Οδησσό στη νοτιοδυτική Ουκρανία ως την Μαριούπολη και από εκεί πέραν των ρωσικών συνόρων ως τη μεγάλη πόλη Ροστόφ επί του Ντον.
Η Ουκρανία είχε κλείσει τις σιδηροδρομικές γραμμές με την χερσόνησο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 από τη Ρωσία.
Ο Στεπάνοφ σημείωσε ότι ο οδικός άξονας για την Οδησσό επίσης θα ξανανοίξει σύντομα.
- 13:50Ρωσία: To υπουργείο Εξωτερικών δηλωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί δύο ανταλλαγές αιχμαλώτων με την Ουκρανία
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως έχουν πραγματοποιηθεί δύο ανταλλαγές Ρώσων και Ουκρανών αιχμαλώτων αφότου δυνάμεις της Μόσχας εισέβαλαν στην Ουκρανία, χωρίς να διευκρινίσει πότε έγινε αυτό ή πόσους αιχμαλώτους αφορούσε.
"Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κάνει διευθετήσεις καθημερινά για ανθρωπιστικούς διαδρόμους και την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις. Επιπλέον, δύο ανταλλαγές αιχμαλώτων ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία έλαβαν χώρα", ανέφερε χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις το υπουργείο σε μια ανακοίνωση όπου καταδικάζει τις θέσεις που έλαβε η ΕΕ απέναντι στη Μόσχα και τη στρατιωτική επίθεσή της στη γειτονική της χώρα.
Προχθές, Δευτέρα, η Τατιάνα Μοσκάλκοβα, η εντεταλμένη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κρεμλίνο, είχε κάνει λόγο για ανταλλαγή στην Ουκρανία εννέα Ρώσων αιχμαλώτων με τον Ιβάν Φεντόροφ, τον δήμαρχο της Μελιτόπολης, ουκρανικής πόλης που έχει καταληφθεί από τη Μόσχα.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς σχετικά σήμερα, δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις.
- 13:11
Οι νέες δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν την απόλυτη καταστροφή στην Μαριούπολη. Η πόλη βρίσκεται στο έλεος των ρωσικών βομβαρδισμών. Μία πόλη που έχει γίνει στάχτη.
Αναφορές κάνουν λόγο ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μπει πλέον μέσα στην πόλη και απειλούν τον άμαχο πληθυσμό, ενώ βομβαρδίζεται ανελέητα από όλες τις πλευρές, ακόμα και από ρωσικά πλοία που βρίσκονται στην αζοφική θάλασσα.
Περισσότεροι από εκατό χιλιάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες. Σε απόλυτο αποκλεισμό. Οικογένειες που κατάφεραν να διαφύγουν από την πόλη περιγράφουν εικόνες φρίκης με τους νεκρούς να κείτονται άταφοι στους δρόμους ενώ το μεγαλύτερο μέρος της πόλης έχει ισοπεδωθεί.
- 12:50Ρωσία: Θα ήταν "δύσκολο να διορθωθούν" οι συνέπειες από μια αντιπαράθεση Ρωσίας-ΝΑΤΟ
Οποιαδήποτε πιθανή επαφή ανάμεσα στον ρωσικό στρατό και τις δυνάμεις του NATO θα μπορούσε να έχει βαρειές συνέπειες, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, μετά τη δήλωση την περασμένη εβδομάδα της Βαρσοβίας ότι θα πρέπει να αποσταλεί ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η ιδέα της Πολωνίας είναι απερίσκεπτη και εξαιρετικά επικίνδυνη.
"Οποιαδήποτε πιθανή αντιπαράθεση ανάμεσα στα στρατεύματά μας και τις δυνάμεις του NATO θα μπορούσε να έχει σαφείς συνέπειες που θα ήταν δύσκολο να διορθωθούν", δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε επίσης σήμερα τις ΗΠΑ ότι ασκούν πιέσεις σε άλλες χώρες όσον αφορά την συμμετοχή της Ρωσίας στην Ομάδα των Είκοσι (G20), αλλά σημείωσε ότι ορισμένες δυνάμεις εμμένουν στις κυρίαρχες απόψεις τους.
Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί τους σύμμαχοι αξιολογούν αν η Ρωσία θα πρέπει να παραμείνει στους κόλπους της G20, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις πηγών στο Reuters.
Το Κρεμλίνο σημείωσε εξάλλου σήμερα ότι είναι ζωτικής σημασίας η εφαρμογή νέου νόμου, βάσει του οποίου μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών σε δημοσιογράφους για σκόπιμη διάδοση ψευδών ειδήσεων, μετά την έναρξη ποινικής έρευνας κατά ενός εξέχοντα δημοσιογράφου.
Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την συγκεκριμένη περίπτωση του δημοσιογράφου Αλεξάντρ Νεβζόροφ, κατά του οποίου οι αρχές άσκησαν χθες ποινική δίωξη για σκόπιμη διάδοση "ψευδών πληροφοριών" για τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.
Ωστόσο όταν ρωτήθηκε για την περίπτωση του Νεβζόροφ, ο Πεσκόφ είπε ότι ο νέος νόμος πρέπει να εφαρμοστεί εξαιτίας αυτού που περιέγραψε ως «έντονο πόλεμο πληροφόρησης» που διεξάγεται κατά της Ρωσίας.
- 11:58Σολτς: Η ρωσική εισβολή έχει «κολλήσει»
Οι ρωσικές δυνάμεις αποτυγχάνουν να προχωρήσουν στην Ουκρανία παρά τους συνεχιζόμενους σφοδρούς βομβαρδισμούς πόλεων και κωμοπόλεων, δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
«Η επίθεση του Πούτιν έχει κολλήσει παρά την καταστροφή που φέρνει μέρα με την ημέρα», είπε ο κ. Σολτς προσθέτοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης «πρέπει να ακούσει την αλήθεια», να σταματήσει τις μάχες και να προσπαθήσει να βρει μια διπλωματική λύση.
Ο πόλεμος, είπε ακόμη ο κ. Σολτς, δεν καταστρέφει μόνο την Ουκρανία, «αλλά και το μέλλον της Ρωσίας».
Προειδοποιώντας τη Μόσχα για περαιτέρω κυρώσεις, είπε: «Κάνουνε συνεχώς όλο και πιο σκληρές τις κυρώσεις, αλλά τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να βλάπτουν τα ευρωπαϊκά κράτη περισσότερο από ό,τι τη ρωσική ηγεσία».
- 11:39Η Κίνα τάσσεται κατά του αποκλεισμού της Ρωσίας από τη G20
Η Κίνα τάχθηκε σήμερα κατά του αποκλεισμού της Ρωσίας από την επόμενη σύνοδο της G20, κάτι που εξετάζουν οι ΗΠΑ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
"Η Ρωσία είναι μια σημαντική χώρα μέλος (της G20), κανένα μέλος δεν έχει δικαίωμα να αποκλείσει μια άλλη χώρα", εκτίμησε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Ουάνγκ Ουένμπιν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Κίνα έχει αποφύγει να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από την πλευρά τους οι Δυτικοί ετοιμάζονται να υιοθετήσουν νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας στις συνόδους του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της G7 που θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Ο Τζέικ Σάλιβαν σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έκανε λόγο χθες Τρίτη για ενδεχόμενο αποκλεισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν από την G20, η επόμενη σύνοδος της οποίας είναι προγραμματισμένη για τα τέλη του έτους στην Ινδονησία.
"Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της G20 θα έλεγα απλώς αυτό: πιστεύουμε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα στους διεθνείς θεσμούς και απέναντι στη διεθνή κοινότητα", τόνισε ο Σάλιβαν.
"Όμως αναφορικά με συγκεκριμένους θεσμούς και συγκεκριμένες αποφάσεις θέλουμε να διαβουλευθούμε με τους συμμάχους μας σε αυτούς προτού αποφανθούμε", πρόσθεσε.
- 10:44Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα - όχι για τη Μαριούπολη
Συμφωνία επετεύχθη ώστε να καταβληθούν προσπάθειες για την απομάκρυνση αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί σε πόλεις της Ουκρανίας μέσω 9 "ανθρωπιστικών διαδρόμων" σήμερα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.
Επισημαίνοντας ότι δεν επετεύχθη συμφωνία με τη Ρωσία για την δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου από την καρδιά της Μαριούπολης, η Βερεστσούκ δήλωσε ότι οι άνθρωποι που θέλουν να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία θα μπορούν να βρουν μεταφορικό μέσο στην κοντινή Μπερντιάνσκ.
Παράλληλα ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για τοπική κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι που έχουν παγιδευτεί από τις μάχες στην περιοχή.
Ο κυβερνήτης Σερχί Γκαϊντάι ανέφερε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι η τοπική κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 09:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).
- 09:13Ουκρανία: 121 παιδιά έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής λόγω του πολέμου
Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής 121 παιδιά, ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της χώρας με ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram, ενώ πρόσθεσε ότι άλλα 167 παιδιά έχουν τραυματιστεί.
- 08:02Νέα ρωσικά πλήγματα σε βορειοδυτικό τομέα
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απέκρουσε επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στο Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, την ώρα που στα βορειοδυτικά οι Ρώσοι προέβησαν σε νέα πλήγματα στρατιωτικών στόχων.
Η ρωσική πλευρά ανέπτυξε στα ανατολικά επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 το βράδυ της Τρίτης, δήλωσε ο Ολέγκ Σινεγκούποφ, διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα, όμως «οι δυνάμεις μας κρατούν τις θέσεις τους».
Χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση στην πολιορκούμενη Ιζιούμ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την πόλη αυτή επί του παρόντος, πρόσθεσε.
Οι προσπάθειες να οργανωθεί ανθρωπιστικός διάδρομος απορρίφθηκαν από τη ρωσική πλευρά, πρόσθεσε ο Ουκρανός αξιωματικός.
Παράλληλα οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων στη βορειοδυτική Ουκρανία, όπως δήλωσε ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στον τομέα αυτό, ο Βιτάλι Κοβάλ, στο πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.
Είπε ότι τρεις πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες: «Ο εχθρός έπληξε τρεις φορές στρατιωτική υποδομή», δήλωσε και πρόσθεσε «επιτροπή βρίσκεται επιτόπου για να αποτιμήσει τη ζημιά».
Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την προηγουμένη ότι προχώρησε σε επιθέσεις στην περιοχή αυτή. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα, πάνω από 80 μαχητές της ουκρανικής πλευράς σκοτώθηκαν σε πυραυλική επίθεση σε χώρο στρατιωτικής εκπαίδευσης στη Νόβα Λιουμπόμιρκα, στην επαρχία Ρίβνε.