Με συνεχείς προκλήσεις ο Ερντογάν, ένα μόλις 24ωρο πριν ξεκινήσει η διαμεσολαβητική προσπάθεια τουΓερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος φθάνει στην Αθήνα αύριο, Τρίτη 25 Αυγούστου, για να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και το απόγευμα της ίδιας ημέρας πάει στην Τουρκία, δείχνει πως εννοεί τον διάλογο και με ποιούς όρους.
Οι Τούρκοι χθες το απόγευμα ανακοίνωσαν θρασύτατα την επέκταση της παράνομης Navtex έως τις 27 Αυγούστου, βάσει της οποίας το ερευνητικό σκάφος παραβιάζει την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα το τελευταίο διάστημα.
Νωρίτερα, ο ίδιος ο Ερντογάν, αλλά και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ απείλησαν απροκάλυπτα την Ελλάδα και έκαναν γνωστό ότι ετοιμάζονται να ενισχύσουν με νέες φρεγάτες και νέα, γερμανικής τεχνολογίας, υποβρύχια τον τουρκικό στόλο.
Ο Ταγίπ Ερντογάν
Ο Τούρκος Πρόεδρος, σε ομιλία του, στα ναυπηγεία Τούζλα
, σε εκδήλωση για τα νέα συστήματα και πλοία που ετοιμάζει να ρίξει στις θάλασσες η Άγκυρα, ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι από το 2023 και μετά θα ξεκινήσει η ενίσχυση του τούρκικου στόλου με υποβρύχια και φρεγάτες.
Συνολικά έξι υποβρύχια γερμανικής τεχνολογίας θα ενταχθούν στον τούρκικο στόλο.
«Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε» δήλωσε τονίζοντας πως «σήμερα μπορούμε να ασκήσουμε επιρροή με την πολιτική μας στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, στην Αφρική λόγω του επιπέδου που έχουμε φτάσει πολιτικά, οικονομικά και τεχνολογικά».
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Ο Χουλουσί Ακάρ
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Ακάρ
στην ίδια εκδήλωση, στα ναυπηγεία Τούζλα, χαρακτήρισε «άκυρη» τη συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου και «παράλογες» τις θέσεις της Ελλάδας.
«Οι μονόπλευρες απαιτήσεις και πρακτικές της Ελλάδας να φροντίζει μόνο για τα δικά της συμφέροντα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, δηλ. η στρατικοποίηση των νησιών, η απαίτηση για 10 μίλια εναέριου χώρου, η απαίτηση το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί, να έχει 40 χιλιάδες τ.χλμ. ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας δεν συνάδει με τη λογική, το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας» είπε ο Ακάρ και συμπλήρωσε πως «κανείς δεν μπορεί να φυλακίσει τη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο».
«Επίθεση» και στη Γαλλία
Από τα βέλη του Χουλουσί Ακάρ δεν ξέφυγε ούτε η Γαλλία, δηλώνοντας για άλλη μια φορά ότι δεν έχει καμία δουλειά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η στρατιωτική παρουσία χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, που δεν έχουν σχέση με την περιοχή, οι δηλώσεις και οι ενέργειές τους είναι ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας. Αυτά που λένε δεν έχουν νομική βάση.