Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες 10 χώρες έκαναν έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, ο Λευκός Οίκος κινητοποιήθηκε με σκοπό να δώσει ώθηση στην πρόταση, θεωρώντας ότι μπορεί να ηγηθεί μιας σημαντικής διπλωματικής πρωτοβουλίας στο πλαίσιο της της τρέχουσας εκρηκτικής κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.
Αυτή η κοινή δήλωση προτρέπει τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες, συμφωνώντας μια εκεχειρία 21 ημερών, ώστε να παρασχεθεί ο κατάλληλος χώρος για περαιτέρω συνομιλίες, παρουσία διαμεσολαβητών.
Στη συνέχεια, προτείνει μια διπλωματική διευθέτηση στο πνεύμα του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο είχε εγκριθεί για τον τερματισμό του τελευταίου πολέμου Ισραήλ-Λιβάνου το 2006 και δεν εφαρμόστηκε ποτέ σωστά, καθώς και μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ προσπαθούσαν να παρουσιάσουν την πρωτοβουλία ως πιο προηγμένη από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα, πιθανώς ως μια προσπάθεια να πιεστούν και οι δύο πλευρές. Διαβεβαίωναν μάλιστα ότι τα αντιμαχόμενα μέρη είχαν λάβει γνώση της πρότασης και την εξέταζαν, όμως η πραγματικότητα ανέτρεψε σκληρά τα σχέδια: ακόμη περισσότερες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού, αλλά και περισσότερες εκτοξεύσεις ρουκετών της Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ. Αυτή η εβδομάδα οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν περισσότερους από 600 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά, σύμφωνα με Λιβανέζους αξιωματούχους υγείας.
Πόσο σημαντική θα μπορούσε να είναι λοιπόν η διπλωματία και έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός;
Τα πρώτα σημάδια δεν προοιωνίζουν κάτι θετικό. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, καθώς ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου επιβιβαζόταν σε πτήση για τη Νέα Υόρκη για την ομιλία του στον ΟΗΕ την Παρασκευή, εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι δεν έχει συμφωνήσει σε τίποτα ακόμη, προσθέτοντας ότι ο ισραηλινός στρατός έχει διαταγές να συνεχίσει τον αγώνα με «πλήρη δύναμη».
Όμως και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι διέψευσε τις αναφορές που τον ήθελαν να έχει υπογράψει την προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι ήταν «εντελώς αναληθείς».
Εντούτοις, είναι σημαντικό ότι η αμερικανική διπλωματία, που ηγείται της προσπάθειας, χρησιμοποίησε την έκφραση «άμεση κατάπαυση του πυρός». Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, οι ΗΠΑ μπλόκαραν ενεργά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσαν μια τέτοια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, έως ότου ο πρόεδρος Μπάιντεν χρησιμοποίησε απροσδόκητα αυτήν την έκφραση και η θέση των ΗΠΑ φάνηκε να αλλάζει.
Οι διπλωματικές εκκλήσεις για τον παλαιστινιακό θύλακα δεν ευοδώθηκαν και τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι μπορεί να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, δεδομένης μάλιστα της έντασης της σύγκρουσης, όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η παράμετρος της έλλειψης διαπραγματεύσεων για ομήρους, που κατά μεγάλο μέρος συνέβαλε στο αδιέξοδο για συμφωνία στη Γάζα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι στόχοι που τίθενται από τις δύο πλευρές παρουσιάζονται ως αδιαπραγμάτευτοι. Το Ισραήλ θέλει να εξασφαλίσει την επιστροφή 60.000 εκτοπισμένων κατοίκων στο βορρά και να διατηρήσει εκεί την ασφάλεια, χωρίς καθημερινές εκτοξεύσεις ρουκετών από την πλευρά του Λιβάνου.Απο την πλευρά της, και η Χεζμπολάχ επιδιώκει να σταματήσει τα ισραηλινά χτυπήματα στον νότιο Λίβανο, όπου και εκεί περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους.
Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα συνεχίσει να συζητά τις αμερικανικές προτάσεις για κατάπαυση του πυρός
Οι ισραηλινές ομάδες είχαν συναντήσεις για να συζητήσουν τις προτάσεις των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός με τον Λίβανο την Πέμπτη και θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες, δήλωσε την Παρασκευή ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι εκτιμά τις προσπάθειες των ΗΠΑ. «Οι ομάδες μας συναντήθηκαν (την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου) για να συζητήσουν την αμερικανική πρωτοβουλία για τον Λίβανο και πώς μπορούμε να προωθήσουμε τον κοινό στόχο της επιστροφής των ανθρώπων με ασφάλεια στα σπίτια τους. Θα συνεχίσουμε αυτές τις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες», ανέφερε σε δήλωσή του.
Το πρωθυπουργικό γραφείο εξέδωσε επίσης μια ακόμη «διευκρίνιση» μετά τις δηλώσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και της Γαλλίας ότι το Ισραήλ είχε δηλώσει ότι θα υποστήριζε την εκεχειρία των 21 ημερών που πρότειναν η Ουάσιγκτον και το Παρίσι πριν από τη χθεσινή αποκάλυψή της.
«Λόγω των πολλών λανθασμένων αναφορών γύρω από την πρωτοβουλία κατάπαυσης του πυρός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε μερικά σημεία», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου.
«Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράστηκαν με το Ισραήλ την πρόθεσή τους να υποβάλουν, μαζί με άλλους διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους, μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός στο Λίβανο», συνεχίζει η ανακοίνωση.
«Το Ισραήλ συμμερίζεται τους στόχους της πρωτοβουλίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, να επιτρέψει στους ανθρώπους κατά μήκος των βόρειων συνόρων μας να επιστρέψουν με ασφάλεια και σιγουριά στα σπίτια τους», προσθέτει το πρωθυπουργικό γραφείο, λέγοντας ότι εκτιμά τις προσπάθειες των ΗΠΑ.
Το Ισραήλ διαμηνύει πως θα συνεχίσει να πολεμά τη Χεζμπολά «ως τη νίκη»
Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεσμεύτηκε την Πέμπτη πως δεν θα σταματήσει τον πόλεμο με το κίνημα Χεζμπολά πριν από «τη νίκη» ενώ οι μαζικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα σε ανατολικούς και νότιους τομείς του Λιβάνου.
Έγιναν δεκάδες πλήγματα εναντίον θέσεων της Χεζμπολά, η οποία άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ την επομένη της άνευ προηγουμένου εφόδου της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου. Το λιβανικό κίνημα ορκίζεται πως θα συνεχίσει τη δράση του «ως το τέλος της επίθεσης στη Γάζα».
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, οι χθεσινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε 92 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 153.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν «πλήγματα ακριβείας» στη Βηρυτό και σκότωσαν τον διοικητή μονάδας της Χεζμπολά που χειρίζεται τα drones της, τον Μοχάμεντ Σρουρ. Το σιιτικό κίνημα επιβεβαίωσε τον θάνατό του χθες βράδυ.
Ανέφεραν ακόμη πως έπληξαν 75 στρατιωτικούς στόχους, θέσεις της Χεζμπολά, στον νότιο και στον ανατολικό Λίβανο, ενώ το βράδυ τόνισαν πως εξακολουθούσαν τους βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο.
Σημείωσαν πως εξαπολύθηκαν δεκάδες ρουκέτες, πύραυλοι και drones από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ χθες.
Η Χεζμπολά από την πλευρά της ανέφερε πως εκτόξευσε κάπου εκατό ρουκέτες εναντίον των πόλεων Σαφέντ και Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, που έχουν σκοτώσει πάνω από εφτακόσιους ανθρώπους από τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων αμάχων, ανάγκασαν πάνω από 90.000 ανθρώπους να φύγουν στον Λίβανο, κατά τον ΟΗΕ. Πάνω από 31.000 πολίτες της χώρας κατέφυγαν στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Συρία, σύμφωνα με τη Βηρυτό.
Ο Χασάν Σλιμ πήρε την ηλικιωμένη μητέρα του και πήγαν να βρουν καταφύγιο στο έδαφος της Συρίας, παρότι η γειτονική χώρα έχει γίνει κομμάτια εξαιτίας του εμφυλίου που διαρκεί από το 2011. «Αποφεύγαμε τη Συρία, εξαιτίας του πολέμου, όμως ο πόλεμος έφτασε τώρα στην πόρτα μας», εξήγησε ο 24χρονος, που είναι άνεργος.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κάλεσε χθες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Ισραήλ και τη Χεζμπολά να «απομακρυνθούν από το χείλος της αβύσσου».
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προειδοποίησε εναντίον «ολοκληρωτικού πολέμου», που θα ήταν «καταστροφικός», τόσο για το Ισραήλ όσο και για τον Λίβανο, εκτιμώντας πως εάν κλεινόταν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, θα μπορούσε να διευκολύνει συμφωνία εκεχειρίας και στη Λωρίδα της Γάζας.
Από την άλλη, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως εξασφάλισε νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμώμενης αξίας 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προς «υποστήριξη της στρατιωτικής προσπάθειας σε εξέλιξη».
Προχθές Τετάρτη, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, διέταξε τους άνδρες του να προετοιμαστούν για πιθανή χερσαία εισβολή στον Λίβανο.
Σε πόλεμο με την παλαιστινιακή Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ ανακοίνωσε στα μέσα Σεπτεμβρίου πως το «κέντρο βάρους» των επιχειρήσεων μεταφέρεται πλέον στον βορρά, προκειμένου να επιτραπεί η ασφαλής επιστροφή δεκάδων χιλιάδων κατοίκων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των πυρών της Χεζμπολά τον τελευταίο σχεδόν έναν χρόνο.
Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στα σύνορα ακολούθησε την αποδοθείσα στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες σειρά ανατινάξεων συσκευών επικοινωνίας της Χεζμπολά που είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά τη 17η και τη 18η Σεπτεμβρίου, με απολογισμό 39 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, κατόπιν, την 20ή Σεπτεμβρίου, τον ισραηλινό βομβαρδισμό στη νότια Βηρυτό ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 55 ανθρώπους κι αποκεφάλισε την επίλεκτη μονάδα Ραντουάν του σιιτικού κινήματος.
Από την 8η Οκτωβρίου, οι εχθροπραξίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 1.540 ανθρώπους στη λιβανική επικράτεια, ανέφεραν χθες οι αρχές της χώρας.
Ο ισραηλινός στρατός λέει πως έχει πλήξει «πάνω από 2.000 στόχους», θέσεις της Χεζμπολά, από τη Δευτέρα. Οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν αυτή την εβδομάδα πως εκτοξεύθηκαν εναντίον της χώρας 9.360 ρουκέτες ή πύραυλοι τον τελευταίο σχεδόν έναν χρόνο.
Πολλοί ισραηλινοί ζουν «αληθινή αγωνία. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, αν οι ρουκέτες πλησιάσουν, αν θα πλήξουν τη Χάιφα», εξήγησε η Φίντα Χούρι, 28χρονη κάτοικος.
Παράλληλα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως κατέστρεψαν πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη, προσθέτοντας πως «οι σειρήνες (της αεράμυνας) και οι εκρήξεις ακούστηκαν μετά την αναχαίτισή (του) και την πτώση συντριμμιών».
Ταυτόχρονα, το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η πολιτική προστασία ανακοίνωσε χθες ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι σε βομβαρδισμό εναντίον σχολείου που είχε μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας εκτοπισμένων στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπάλια (βόρεια).
Πηγές: ΕΡΤNews, Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ