Οι δυτικές χώρες και η κυβέρνηση του Κιέβου δεν επιδιώκουν την ειρήνη στην Ουκρανία και, ως εκ τούτου, οι ειρηνευτικές προσπάθειες από οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, είναι απίθανο να πετύχουν, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet .
"Αυτή τη στιγμή, οι αντίπαλοί μας δεν φαίνεται να θέλουν ειρήνη. Η αντίδραση της Ουκρανίας στην ειρηνευτική πρωτοβουλία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που προτάθηκε τον Ιούνιο ήταν μια εισβολή στην περιοχή Κουρσκ από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, μαζί με αεροπορικές επιδρομές σε στόχους σε άλλες συνοριακές περιοχές", δήλωσε ο Λαβρόφ, σχολιάζοντας τις προοπτικές για μεσολάβηση της Τουρκίας στην κρίση.
"Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της συνεχίζουν να παρέχουν εκτεταμένη υποστήριξη στο Κίεβο, συζητούν τη δυνατότητα χρήσης δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι δεν έχει ανακαλέσει τη διαταγή του που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. Δεδομένων αυτών των συνθηκών, φαίνεται απίθανο Οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, θα πετύχει στις προσπάθειες διαμεσολάβησης», συνέχισε.
Ωστόσο, η στρατιωτική συνεργασία της Τουρκίας με την Ουκρανία προκαλεί ανησυχία στο πλαίσιο των προσπαθειών της Άγκυρας να μεσολαβήσει στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, συνέχισε ο Λαβρόφ.
"Δυστυχώς, η Άγκυρα συνεχίζει τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία της με το καθεστώς του Κιέβου. Τα τουρκικά όπλα χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις για να σκοτώσουν Ρώσους στρατιώτες και πολίτες, κάτι που προκαλεί σύγχυση υπό το φως των δηλώσεων ετοιμότητας της τουρκικής ηγεσίας να προσφέρει υπηρεσίες διαμεσολάβησης », είπε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ρωσία εκτιμά τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας.
"Εκτιμούμε τις προσπάθειες της Τουρκίας να βοηθήσει στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Η τουρκική κυβέρνηση διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο προσφέροντας στην πλατφόρμα της Κωνσταντινούπολης για διαβουλεύσεις με εκπροσώπους από το Κίεβο την άνοιξη του 2022 και διευκολύνοντας τη συμφωνία σιτηρών. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης τελικά υπονομεύτηκαν από τους Αγγλοσάξονες, οι οποίοι εμπόδισαν τον Βλαντιμίρ Ζελένσκι να καταλήξει σε συμφωνίες που θα μπορούσαν να είχαν σταματήσει τις εχθροπραξίες και να εξασφαλίσουν την ισορροπία των συμφερόντων όλων των εμπλεκόμενων μερών», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας.
"Η Ρωσία είναι ανοιχτή στην επίτευξη πολιτικής διευθέτησης, αλλά αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει απλώς σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός· πρέπει να οδηγήσει σε επίλυση της σύγκρουσης εξαλείφοντας τις βαθύτερες αιτίες της. Αυτές περιλαμβάνουν την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, τη δημιουργία απειλών για την ουσιαστική ασφάλεια της Ρωσίας συμφερόντων και την παραβίαση από το καθεστώς του Κιέβου στα δικαιώματα των Ρώσων και των ρωσόφωνων κατοίκων της Ουκρανίας», πρόσθεσε.