Δεν υπάρχει κοινό έδαφος που θα επιτρέψει την επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες από τη Γενεύη, όπου πραγματοποιήθηκε η άτυπη σύνοδος, ωστόσο όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν θα τα παρατήσουμε». Ως εκ τούτου, ανέφερε ο κ. Γκουτέρες, συμφωνήθηκε ότι θα γίνει στο μέλλον ακόμη μία συνάντηση των 5+1 με την προοπτική να εξασφαλιστεί κοινό έδαφος για συνομιλίες.
Πρόσθεσε ότι υπήρξε ωστόσο συμφωνία για νέα Πενταμερή, διευκρινίζοντας ότι πιθανόν να χρειαστούν 2-3 μήνες για την επόμενη συνάντηση.
Το αδιέξοδο στην προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση κοινού εδάφους για να προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό οφείλεται κυρίως στη στάση της τουρκικής πλευράς και την απαίτησή της για εκ των προτέρων αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας.
Υπενθυμίζεται ότι στην ολομέλεια της δεύτερης ημέρας οι δύο πλευρές κατέθεσαν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις για την επόμενη μέρα του Κυπριακού, αναδεικνύοντας ουσιαστικά τη δυσκολία της κατάστασης που είχε μπροστά του ο γ.γ. του ΟΗΕ. Στην αίθουσα της ολομέλειας της συνόδου στο Παλάτι των Εθνών, ενώπιον των Γκουτέρες, Αναστασιάδη και των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Τουρκίας και Ην. Βασιλείου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέφερε για πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια τη θέση για αναγνώριση του καθεστώτος της βορείου Κύπρου πριν από την έναρξη των όποιων διαπραγματεύσεων. Κατέθεσε μάλιστα και σύντομο δισέλιδο έγγραφο με την παρέμβασή του.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέγνωσε 13σέλιδη δήλωση, η οποία δεν κατατέθηκε γραπτώς, και στην οποία αναφέρθηκε στο πλαίσιο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ως ιστορικό συμβιβασμό στο Κυπριακό. Εκανε επίσης εκτενείς αναφορές στις εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης όπως την εκ περιτροπής προεδρία, καθώς, όπως είπε, οφείλεται στην επιμονή της τουρκοκυπριακής πλευράς για θετική ψήφο σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένου και του υπουργικού. Ξεκαθάρισε ότι δεν αρνήθηκε να υπάρχει τέτοια διάταξη σε θέματα που θα αφορούσαν αποφάσεις που επηρεάζουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Επίσης, έθεσε στο τραπέζι τη δυνατότητα συζήτησης αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, εφόσον ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Πρόσθεσε πως υπάρχουν πρόσθετες διασφαλίσεις και για τις δύο κοινότητες, όπως αυτές που καταγράφονται στο non-paper του πρώην ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά. Οπως είπε, τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν βάσει των μέχρι στιγμής συγκλίσεων και του πλαισίου Γκουτέρες. Τόνισε μάλιστα ότι οι προτάσεις της Λευκωσίας, όπως είχαν υποβληθεί στις 5 και 6 Ιουλίου, παραμένουν σε ισχύ υπό την αίρεση άλλων παραχωρήσεων.
Τέλος, η τουρκική πλευρά απέρριψε το διορισμό ειδικού αντιπροσώπου γιατί θεωρεί πως αποτελεί αναβάθμιση της διαδικασίας, πράγμα που σημαίνει ότι η Άγκυρα συνεχίζει να κρατά το Κυπριακό στα δικά της μέτρα.
Ν. Δένδιας: Οι προσπάθειες του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό να καταβληθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου και του πλαισίου της εντολής του
«Η Ελλάδα προσήλθε στην άτυπη πενταμερή συνάντηση που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο τη δημιουργία συνθηκών που θα επέτρεπαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που έχει τεθεί ρητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ήτοι μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη.
«Στο πλαίσιο αυτό, ήρθαμε στη συνάντηση αυτή υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε λύση, εκτός από αυτές τις παραμέτρους, πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», επισήμανε και προσέθεσε:
«Δείξαμε εποικοδομητική στάση. Καταβάλαμε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς».
Ο γενικός γραμματέας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του και θα συγκαλέσει νέα άτυπη πενταμερή διάσκεψη, η οποία θα λάβει χώρα σε δύο ή τρεις μήνες, ανέφερε ο κ. Δένδιας και τόνισε:
«Καταστήσαμε σαφές ότι οι προσπάθειες αυτές του γενικού γραμματέα θα πρέπει να καταβληθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου και του πλαισίου της εντολής του. Δηλαδή τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για αναζήτηση λύσης στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υπενθυμίσαμε ότι οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι απολύτως δεσμευτικές για όλες τις πλευρές».
Πίτερ Στάνο: Η ΕΕ συνεχίζει τη στήριξή της στις προσπάθειες του ΟΗΕ για το Κυπριακό
Την ικανοποίησή της ΕΕ για τη συμφωνία να πραγματοποιηθεί ακόμη μία συνάντηση για το Κυπριακό εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο ερωτηθείς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.
«Παρακολουθούμε πολύ στενά. Η ΕΕ συνεχίζει τη στήριξή της στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και τις προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη να δημιουργηθούν οι καλύτερες το δυνατόν συνθήκες για την επόμενη συνάντηση» σημείωσε ο Πίτερ Στάνο αναφέροντας: «Καλωσορίζουμε την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν για μία ακόμη 5+1 συνάντηση, και όπως είπα η ΕΕ συνεχίζει τη στήριξή της στον ΟΗΕ και όλες τις προσπάθειες σε αυτό το πλαίσιο».