Ως κλιμάκωση της Δυτικής συμμετοχής στη σύγκρουση στην Ουκρανία χαρακτήρισε την Πέμπτη το Κρεμλίνο την απόφαση των ΗΠΑ, της Γερμανίας και άλλων χωρών να αποστείλουν άρματα μάχης στον ουκρανικό στρατό, υπονοώντας ότι θα υπάρξουν περαιτέρω συνέπειες.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατακεραύνωσε την αποστολή αρμάτων M1 Abrams και Leopard 2 από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ότι αυτό συνιστά «άμεση ανάμιξη» της Δύσης, η οποία μάλιστα κλιμακώνεται.
«Υπάρχουν συνεχείς δηλώσεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Ουάσιγκτον ότι η αποστολή διαφόρων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση τη συμμετοχή αυτών των χωρών ή τη συμμαχία στις εχθροπραξίες στην Ουκρανία», δήλωσε ο κ. Πεσκόφ.
«Διαφωνούμε κατηγορηματικά με αυτό, και στη Μόσχα, όλα όσα κάνουν η συμμαχία και οι πρωτεύουσες που ανέφερα θεωρούνται άμεση εμπλοκή στη σύγκρουση. Βλέπουμε ότι αυτή αυξάνεται».
Ωστόσο ο εκπρόσωπος του κ. Πούτιν απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου πως το θέμα της αλλαγής του καθεστώτος της λεγόμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Επισήμως η Ρωσία δεν διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία παρά τη φευγαλέα προφορά της λέξης αυτής κάποια στιγμή από τον κ. Πούτιν.
Ομοίως ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συμμετέχουν στη διαμάχη στην Ουκρανία και θέλουν να την παρατείνουν.
Επιπλέον ο κ. Πεσκόφ κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι προετοιμαζόταν για πόλεμο και είχε πάψει εδώ και καιρό να είναι πιθανός συνομιλητής του κ. Πούτιν. Νωρίτερα ο κ. Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι «δεν ενδιαφέρεται» να διαπραγματευτεί με τον κ. Πούτιν.
Πηγή: Reuters, TASS / Αναδημοσίευση από το kathimerini.gr