Κόλαση στη Μ. Ανατολή: Καταιγισμός πυραύλων κατά του Ισραήλ - Βαλλιστική επίθεση και από τους Χούθι - "χειρουργικά" πλήγματα στο Λίβανο

 
κκκ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 07/10/24 - 18:33

Καταιγισμός πυραύλων εξαπολύθηκε κατά του Ισραήλ τη Δευτέρα. Περίπου 135 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ σήμερα, από τις 5 το απόγευμα, σύμφωνα με τις IDF. Σειρήνες ήχησαν και στο κεντρικό Ισραήλ εν μέσω βαλλιστικής επίθεσης και από την Υεμένη.

"Από τις 17:00 (Δευτέρα), περίπου 135 πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ πέρασαν από τον Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος. Το IDF θα συνεχίσει να επιχειρεί ενάντια στην απειλή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ για την υπεράσπιση του κράτους του Ισραήλ και των κατοίκων του" αναφέρεται.

"Μετά τις σειρήνες που ήχησαν στο κεντρικό Ισραήλ, ένας πύραυλος εδάφους-εδάφους εκτοξεύτηκε από την Υεμένη (…) αναχαιτίστηκε επιτυχώς από την IAF (πολεμική αεροπορία)" αναφέρουν οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις.

Τελ Αβίβ

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε στο μεταξύ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τη συμμετοχή των υπουργών από την κυβέρνησή του.

Όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Νετανιάχου πρότεινε στη διάρκεια της συνεδρίασης την αλλαγή του ονόματος της επιχείρησης «Σιδερένια ξίφη» σε «Πόλεμος της Αναγέννησης».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του αλλάζει την πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή για να αποτρέψει να συμβεί μια άλλη 7η Οκτωβρίου, έναν χρόνο μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 132 ρουκέτες στο Ισραήλ σήμερα, λένε οι IDF

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας λένε ότι περίπου 135 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τον Λίβανο προς το Ισραήλ μέχρι σήμερα.

«Οι IDF θα συνεχίσουν να επιχειρούν ενάντια στην απειλή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ για την υπεράσπιση του κράτους του Ισραήλ και των κατοίκων του», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ πραγματοποιεί μπαράζ επιδρομών κατά στόχων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ενώ ρουκέτες εκτοξεύονται και στο βόρειο Ισραήλ, ενεργοποιώντας τις σειρήνες αεροπορικής επιδρομής.

Η Χαμάς ορκίζεται να διεξάγει μια μακρά μάχη φθοράς κατά του Ισραήλ

Η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να διεξάγει μια «μακρά μάχη φθοράς» κατά του Ισραήλ, έναν χρόνο μετά την πολύνεκρη επίθεσή του την 7η Οκτωβρίου κατά του ισραηλινού εδάφους.

«Η επιλογή μας είναι να συνεχίσουμε την αναμέτρηση με μια μακρά, επώδυνη και δαπανηρή μάχη φθοράς για τον εχθρό», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ο Αμπού Ομπέιντα, σε βίντεο που προβλήθηκε από το Al Jazeera, το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ.

Όπως μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ΑΝΙ, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε σήμερα «περίπου 30 χωριά» στον νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το βόρειο Ισραήλ, «σε λιγότερο από μισή ώρα».

Σύμφωνα με το ΑΝΙ, «σειρά πληγμάτων» πραγματοποιήθηκε σε διάφορες άλλες περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας, καθώς τα διασυνοριακά πυρά που αντάλλασαν το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου μετατράπηκαν την 23η Σεπτεμβρίου σε ανοικτό πόλεμο.

Οι ΗΠΑ έδωσαν ποσό ρεκόρ για βοήθεια προς το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου

Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει ποσό ρεκόρ τουλάχιστον 17,9 δισ. δολαρίων για στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με έκθεση.

Επιπλέον 4,86 δισ. δολάρια έχουν δαπανηθεί για την ενίσχυση των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023, διαπίστωσαν ερευνητές του προγράμματος Costs of War του Πανεπιστημίου Brown.

Η αμερικανική βοήθεια περιλαμβάνει επίσης στρατιωτική χρηματοδότηση, πωλήσεις όπλων, τουλάχιστον 4,4 δισ. δολάρια σε αποσύρσεις από τα αμερικανικά αποθέματα και μεταχειρισμένο εξοπλισμό, διαπίστωσε η έκθεση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της δύναμη στην περιοχή από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση, με στόχο να αποτρέψει και να απαντήσει σε τυχόν επιθέσεις κατά των ισραηλινών και αμερικανικών δυνάμεων.

Το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην ιστορία, λαμβάνοντας 251,2 δισ. δολάρια σε δολάρια προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό από το 1959, προστίθεται στην έκθεση.

Το τέλος του πολέμου ζητά το 53% των Ισραηλινών δείχνει δημοσκόπηση

Βαθιές διαιρέσεις για τους στόχους του πολέμου στη Γάζα δείχνει έρευνα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας του Ισραήλ, σύμφωνα με το οποίο οι περισσότεροι Ισραηλινοί θέλουν τον τερματισμό του πολέμου και την επιστροφή των ομήρων. Στην αντίθετη κατεύθυνση βρίσκεται η βάση των ψηφοφόρων του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας έχουν εξαντλήσει τον στόχο τους και πιστεύουν ότι ο κορυφαίος στόχος της χώρας θα έπρεπε να είναι η ασφαλής επιστροφή των 101 ομήρων της Χαμάς.

Στην ερώτηση αν έχει έρθει η ώρα να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα, το 53% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει έρθει, ενώ το 36% απάντησε ότι δεν έχει έρθει. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Άραβες - Ισραηλινοί τάχθηκαν συντριπτικά υπέρ του τερματισμού του πολέμου, ενώ οι Εβραίοι ερωτηθέντες ήταν μοιρασμένοι μεταξύ της διακοπής των μαχών και της συνέχισης, με 45% προς 43% αντίστοιχα.

Τόσο οι Εβραίοι (56%) όσο και οι Άραβες (45%) ανέφεραν τους φόβους για την τύχη των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα ως τον κυριότερο λόγο για την υποστήριξη ενός άμεσου τερματισμού του πολέμου. Ο δεύτερος συνηθέστερος λόγος που αναφέρθηκε από τους Εβραίους (20%) ήταν η ανάγκη να επικεντρωθεί η προσοχή αποκλειστικά στο βόρειο μέτωπο κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, ενώ για τους Άραβες (14%) είναι το μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και η επιθυμία για ηρεμία, ειρήνη και ασφάλεια.

Ερωτηθείς για το εάν η επιστροφή των ομήρων ή η ανατροπή της Χαμάς θα πρέπει να είναι ο κορυφαίος στόχος του πολέμου στη Γάζα, το 62% απάντησε την επιστροφή των ομήρων, ενώ μόλις το 29% απάντησε την εξόντωση της παλαιστινιακής τρομοκρατικής ομάδας. Τον Ιανουάριο, μια δημοσκόπηση έδειξε μια πολύ μικρότερη πλειοψηφία, 51%, να θέτει τους ομήρους ως κύρια προτεραιότητα, έναντι 36% που ήθελε το Ισραήλ να επικεντρωθεί στην ανατροπή της Χαμάς.

Γάλλος ΥΠΕΞ: Η στρατιωτική δύναμη από μόνη της δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του Ισραήλ

Ηασφάλεια του Ισραήλ δεν μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με στρατιωτική δύναμη και θα απαιτηθεί μια διπλωματική λύση, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κατά την πρώτη επέτειο της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

«Η δύναμη από μόνη της δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του Ισραήλ, την ασφάλειά σας. Η στρατιωτική επιτυχία δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο μιας πολιτικής προοπτικής», τόνισε ο Μπαρό σε συνέντευξη Τύπου σε επίσκεψή του στο Ισραήλ.

«Για επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους στα αγαπημένα τους πρόσωπα, για να επιτραπεί στους εκτοπισμένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στον βορρά, μετά από έναν χρόνο πολέμου, έχει φτάσει η ώρα της διπλωματίας», τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, σημειώνοντας η γαλλο-αμερικανική πρόταση για μια εκεχειρία στον Λίβανο παραμένει στο τραπέζι, με τα μέρη να συνεχίζουν να εργάζονται για αυτήν.

Παράλληλα ο Γάλλος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ «φέρει βαριά ευθύνη» για την επέκταση του πολέμου στον Λίβανο, όπου ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τους βομβαρδισμούς του και πριν από μια εβδομάδα εξαπέλυσε χερσαία επίθεση κατά του λιβανικού κινήματος.

«Στον Λίβανο, η βία απειλεί να βυθίσει μια πολύ εύθραυστη χώρα σε διαρκές χάος, απειλώντας την ασφάλεια του Ισραήλ ακόμη περισσότερο από σήμερα», δήλωσε ο Μπαρό. «Η Χεζμπολάχ φέρει βαριά ευθύνη για αυτή την κατάσταση, αφού έσυρε τον Λίβανο σε έναν πόλεμο που αυτός δεν επέλεξε».

«Αυτή η θλιβερή επέτειος της 7ης Οκτωβρίου είναι μια ευκαιρία να υπενθυμίσουμε: η Γαλλία είναι σταθερά αφοσιωμένη στην ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε ο Μπαρό, «πάντα ήταν, πάντα θα είναι, αυτά δεν είναι μόνο λόγια».

Το Παρίσι, τόνισε, «κινητοποίησε τους στρατιωτικούς τους πόρους, τον Απρίλιο, όπως και τον Οκτώβριο, για να βοηθήσει το Ισραήλ να αποκρούσει τις απαράδεκτες βαλλιστικές επιθέσεις» από το Ιράν.

«Και συνεχίσαμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των διεθνών προσπαθειών για να αποτρέψουμε την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα ή να ανατρέψουμε την ατζέντα της για περιφερειακή αποσταθεροποίηση», είπε ο Μπαρό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας βρέθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί στη Ρεΐμ, στο νότιο Ισραήλ, για να συμμετάσχει σε τελετή μνήμης για τα θύματα της επίθεσης της Χαμάς πριν από έναν χρόνο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ