Τις αλλαγές ισορροπίας στην Αφρική και στην Μέση Ανατολή αναλύει σε άρθρο του στην Jerusalem Post ο Σεθ Φράντζμαν σημειώνοντας ότι η Τουρκία, η Ρωσία και η Κίνα φαίνεται να παίρνουν έναν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο σε αυτές τις περιοχές καθώς οι δυτικές χώρες μειώνουν το αποτύπωμά τους εκεί.
Αναλυτικά το άρθρο:
Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, οι αναφορές ότι η Ρωσία ενδέχεται να στείλει μισθοφόρους στρατιώτες στο Μάλι προκάλεσαν ανησυχίες στην Δύση, καθώς οι ΗΠΑ και η Ρωσία βρίσκονται σε έντονη διαμάχη για την Ουκρανία.
Η Ρωσία η Τουρκία, καθώς και η Κίνα, διαδραματίζουν όλο και περισσότερο έναν πιο σημαντικό ρόλο στην αφρικανική ήπειρο. Αυτό περιλαμβάνει τις πωλήσεις drone από την Τουρκία στην Αιθιοπία, καθώς και τις κινήσεις της Άγκυρας στη Σομαλία, στο Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η Ρωσία και η Τουρκία παίζουν επίσης ρόλο και στη Λιβύη.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία κατηγορήθηκε από δυτικές χώρες ότι έστειλε μισθοφόρους στρατιώτες στο Μάλι. Η Ρωσία διέψευσε τις αναφορές. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS στη Μόσχα ανέφερε ότι «η κυβέρνηση του Μάλι με δήλωση της κατέρριψε τις κατηγορίες του Καναδά και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με την υποτιθέμενη ανάπτυξη μιας ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας (Wagner) στη χώρα».
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε η Ρωσία η κυβέρνηση του Μάλι «απορρίπτει επισήμως αυτές τις αβάσιμες κατηγορίες και απαιτεί αποδείξεις από ανεξάρτητες πηγές». Η κυβέρνηση του Μάλι σημείωσε ότι «συμμετέχει μόνο σε μια διακρατική εταιρική σχέση με τη Ρωσική Ομοσπονδία, τον ιστορικό της εταίρο», ζητώντας «να την κρίνουμε από πράξεις και όχι φήμες». Το όνομα της Wagner δεν αναφέρεται στη δήλωση ενώ σύμφωνα με το TASS: «Στις 25 Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι το Μάλι επικοινώνησε με έναν Ρώσο ιδιωτικό στρατιωτικό εργολάβο για βοήθεια στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν εμπλέκεται σε αυτή τη συμφωνία».
Τι συμβαίνει στο Μάλι και στο Σαχέλ
Η Ρωσία θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη επιρροή σε αυτές τις περιοχές, αλλά η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαδραματίζουν ήδη έναν σημαντικό ρόλο, αφού οι περιοχές αυτές είναι πρώην αποικίες και οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να διατηρήσουν την επιρροή τους.
Ωστόσο, εξτρεμιστικές ομάδες έχουν αναπτυχθεί στη Νιγηρία και σε μια σειρά χωρών. Αυτές οι χώρες προσβλέπουν τώρα όλο και περισσότερο στην Κίνα, την Ρωσία και την Τουρκία, για οικονομικές συμφωνίες και πιθανώς για στρατιωτικές συμφωνίες, που θα μπορούσαν να σημαίνουν στρατιωτικούς συμβούλους ή ιδιωτικούς στρατιωτικούς εργολάβους.
Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν καθώς οι ΗΠΑ υποχωρούν από διάφορες χώρες της Αφρικής. Το 2017, τέσσερα μέλη του προσωπικού των ΗΠΑ σκοτώθηκαν στον Νίγηρα. Αλλά αυτές τις μέρες, οι ΗΠΑ θέλουν να μειώσουν τον ρόλο τους σε μέρη όπως ο Νίγηρας ή η Σομαλία. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία, η Τουρκία, η Κίνα και ακόμη και το Ιράν θα προσπαθήσουν να «γεμίσουν» το κενό αυτό.
Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι η αδυναμία της Γαλλίας να σταματήσει τις απειλές των τζιχαντιστών στο Σαχέλ, σε μέρη όπως το Μάλι, θα ανοίξει την πόρτα στη Ρωσία. Μάλιστα οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες προέβησαν σε ανησυχητικές δηλώσεις σχετικά με αυτήν την εξέλιξη.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας, για παράδειγμα, έγραψε «μαζί με τους εταίρους της, η Τσεχική Δημοκρατία λυπάται βαθιά για την απόφαση του Μάλι να προσκαλέσει μισθοφόρους στρατιώτες του ρωσικού ομίλου Wagner στο έδαφός του, με τη Ρωσία να συμμετέχει στην ανάπτυξή τους».
Αυτό που έχει σημασία εδώ είναι εάν αυτό είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης σύμφωνα με την οποία οι δυτικές χώρες και οι ΗΠΑ μειώνουν το αποτύπωμα και τον ρόλο τους σε περιοχές όπως η Αφρική και η Μέση Ανατολή και εάν αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αποκτήσουν πιο σημαντικό ρόλο η Ρωσία, η Τουρκία και η Κίνα.
Το αν αυτές οι χώρες θα συγκρουστούν για την επιρροή ή θα συνεργαστούν σε αυτές τις χώρες μένει να φανεί. Αυτό που είναι συμβολικό είναι πώς αυτή η αργή μετατόπιση αποτελεί ολοένα και περισσότερο μέρος των ευρύτερων εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Δύσης.