Η επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο, λίγα 24ωρα πριν από την ετήσια επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στέλνει ένα ισχυρό διττό μήνυμα: Πρακτικό και συμβολικό.
Έναν χρόνο πριν, ο Πούτιν είχε διατάξει τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας να εισβάλουν ταυτοχρόνως από πολλαπλά σημεία. 360 ημέρες μετά, απροειδοποίητα και ταξιδεύοντας επί 10 ώρες με τρένο από την Πολωνία, έφτασε στην ουκρανική πρωτεύουσα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του στον αγώνα των Ουκρανών.
Ενδεικτικό της πρωτοφανούς αυτής σκηνογραφίας ήταν το ότι ενώ ο Μπάιντεν βρίσκονταν στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μιχαήλ -στο κέντρο του Κιέβου-, ήχησαν οι προειδοποιητικές σειρήνες, κάτι που συμβαίνει τακτικά στην ουκρανική πρωτεύουσα.
«Η Ουκρανία θα επικρατήσει»
Το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν ήταν σαφές: «Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας για όσο χρειαστεί». Και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «έκανε τεράστιο λάθος», θεωρώντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να υπερβεί την αντίσταση των Ουκρανών και την αντίδραση των δυτικών συμμάχων.
Ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μαζί μετέβησαν σε ένα μνημείο αφιερωμένο στους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους, αυτά τα εννέα χρόνια από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και δυνάμεις της κατέλαβαν τμήματα της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς.
Η παρουσία Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, έχει σκοπό να επιβεβαιώσει την «ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής στη δημοκρατία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
Σύμφωνα με τους New York Times, ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε ένα ταξίδι 10 ωρών με τρένο από την Πολωνία για να φτάσει στο Κίεβο.
Μετά το πέρας της επίσκεψης, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε μεγαλύτερη στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία, ύψους 460 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών για τα Himars, ρουκέτες Javelin και ραντάρ εναέριας επιτήρησης.
Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι επίκειται η ανακοίνωση ενός νέου κύματος κυρώσεων κατά ατόμων και εταιρειών «που προσπαθούν να τροφοδοτήσουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας».
«Τα αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης σίγουρα θα φανούν και σίγουρα θα αντικατοπτρίζονται στο πεδίο της μάχης για την απελευθέρωση των εδαφών μας», τόνισε, από την πλευρά του, ο Ζελένσκι, ο οποίος κατ’ επανάληψη έχει ζητήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16, κάτι που οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι δεν έχουν μέχρι στιγμής εγκρίνει.
Ισχυρή επίδειξη ενότητας
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν – ο οποίος συμμετείχε στην επίσκεψη Μπάιντεν – είπε ότι οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τη Ρωσία για το ταξίδι λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του προέδρου. Αρνήθηκε, πάντως, να σχολιάσει τον τρόπο με τον οποίο η Μόσχα ανταποκρίθηκε στην πληροφορία.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι ο προγραμματισμός του ταξιδιού βρισκόταν επί μήνες σε εξέλιξη και ότι η τελική απόφαση ελήφθη την περασμένη Παρασκευή.
Στη διάρκεια του χρόνου που παρήλθε, πολλοί ξένοι ηγέτες επισκέφτηκαν την Ουκρανία, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος δεν το είχε επιχειρήσει.
Το BBC εκτιμά ότι, η εμφάνιση του προέδρου των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα ενώ ο πόλεμος εξελίσσεται -και στον οποίο Αμερικανοί στρατιώτες δεν λαμβάνουν μέρος- συνιστά ισχυρή επίδειξη ενότητας, τη στιγμή μάλιστα που η Ρωσία υποστηρίζει ότι η δυτική στήριξη προς την Ουκρανία βαίνει μειούμενη.
Ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Άντριι Γιέρμακ, δήλωσε ότι η επίσκεψη ήταν στρατηγική και ιστορική. «Πολλά ζητήματα επιλύονται και αυτά που έχουν σταματήσει θα επιταχυνθούν», τόνισε.
Οι ΗΠΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους της Ουκρανίας και έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει στρατιωτική βοήθεια 24,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Τον Ιανουάριο, ο κ. Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν 31 άρματα μάχης και πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς.
Όπως σημειώνουν οι New York Times, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται την Τρίτη να πραγματοποιήσει ομιλία και η επίσκεψη Μπάιντεν πιθανότατα αύξησε την πίεση στον Ρώσο ηγέτη.
Η ομιλία αναμενόταν ήδη να είναι επιθετική, σημείωσε η Τατιάνα Στανοβάγια, αναλύτρια στο Carnegie Moscow Center, και τώρα μπορεί να γίνει «ακόμα πιο σκληρή».
Με πληροφορίες BBC, Reuters, NYT