Ιταλία: Βίαια επεισόδια σε διαδηλώσεις για το θάνατο 19χρονου Αιγύπτιου

 
ddd

Ενημερώθηκε: 12/01/25 - 18:10

Ημέρα συγκρούσεων και βίας μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων ήταν το Σάββατο σε πολλές ιταλικές πόλεις κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που οργανώθηκαν στη μνήμη του Ράμι Ελγκάμι, ενός 19χρονου αιγυπτιακής καταγωγής που έχασε τη ζωή του στις 24 Νοεμβρίου μετά από καταδίωξη από τους καραμπινιέρι στο Μιλάνο, αφού δεν συμμορφώθηκε σε οδόφραγμα. Αρκετοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη Ρώμη και τη Μπολόνια.

Οι διαμαρτυρίες οργανώθηκαν από τον «Ιταλικό Αντιρατσιστικό Συντονισμό», στον οποίο συμμετέχουν αρκετές φοιτητικές ομάδες και ενώσεις, μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο που εικονίζει μέρος της καταδίωξης, στο οποίο φαίνονται αυτοκίνητα καραμπινιέρων να προσπαθούν να σταματήσουν τον Ελγκάμ και τον φίλο του Φαρες Μπουζιντι, ο οποίος οδηγούσε το μοτοποδήλατο. Σε ορισμένες σκηνές ακούγονται οι καραμπινιέρι να σχολιάζουν την τρελή καταδίωξη και να βρίζουν επειδή δεν μπορούν να τους σταματήσουν.

Τι γνωρίζουμε για τη φονική καταδίωξη των Ελγκάμι και Μπουζιντι

Η καταδίωξη τελειώνει με το μοτοποδήλατο να καταλήγει σε ένα πεζοδρόμιο και να πέφτει πάνω σε έναν στύλο και το αυτοκίνητο των καραμπινιέρι να το ακολουθεί. Ο Μπουζίντι, ο οποίος συνελήφθη για διακεκριμένη αντίσταση και ερευνάται για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συναυτουργία, είπε στην κατάθεσή του ότι το αυτοκίνητο ακούμπησε το μοτοποδήλατο πριν από τη σύγκρουση ενώ από τα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα δύο οχήματα είναι πολύ κοντά αλλά δεν είναι σαφές αν υπήρξε σύγκρουση.

Προς το παρόν, λοιπόν, ο Μπουζιντι και ο αστυνομικός που βρισκόταν πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου που καταδίωξε τους δύο βρίσκονται υπό έρευνα- για τον ένστολο η πιθανή κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι ανθρωποκτονία από αμέλεια στο δρόμο και όχι η σοβαρότερη της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, όπως ανέφεραν ορισμένα μέσα ενημέρωσης μετά τη δημοσιοποίηση των βίντεο.

Οι διαμαρτυρίες που οργανώθηκαν για το θάνατο του Ράμι Ελγκάμι

Τα βίντεο, ωστόσο, αναζωπύρωσαν την οργή και πολλοί αποφάσισαν να βγουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά του θανάτου του 19χρονου. Το απόγευμα του Σαββάτου στη συνοικία Σαν Λορέντζο της Ρώμης, διαδηλωτές πέταξαν καπνογόνα στην αστυνομία, με τους αστυνομικούς να αντιδρούν επιτιθέμενοι στους διαδηλωτές. Τουλάχιστον οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα, ενώ διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό όσων συμμετείχαν βίαια στη διαδήλωση.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης την ίδια ώρα στο Μιλάνο, την Μπρέσια και την Μπολόνια. Στην Εμίλια, ορισμένοι διαδηλωτές έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και τουλάχιστον δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Δύο άτομα, ηλικίας 23 και 30 ετών, συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες από την αστυνομία και αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ορισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν επίσης στη συναγωγή της Μπολόνια και τη βανδάλισαν.

Πολιτικές αντιδράσεις για τις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων

Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι ζήτησε να καταδικαστούν οι επιθέσεις από όλους "χωρίς αναποφασιστικότητα ή επιτηδευμένες διακρίσεις". "Ανάμεσα σε χάρτινες βόμβες, καπνογόνα και επιθετικότητα, χθες το βράδυ στη Ρώμη γίναμε μάρτυρες ενός ακόμη ατιμωτικού επεισοδίου αταξίας και χάους από τους συνήθεις ταραξίες που βγήκαν στους δρόμους όχι για να διαδηλώσουν για κάποιο σκοπό, αλλά από ένα καθαρά εκδικητικό πνεύμα", έγραψε η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι σε ανάρτηση που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνέχισε: "Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια τραγωδία για να νομιμοποιήσετε τη βία. Στις δυνάμεις της τάξης πηγαίνει η αλληλεγγύη μας, μαζί με τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες αστυνομικούς. Είμαστε στο πλευρό σας".

Έντονη καταδίκη ήρθε και από τον πρόεδρο της Γερουσίας Ιγνάσιο λα Ρουσσα. "Καμία δικαιολογία, καμία ανοχή δεν είναι επιτρεπτή για αυτά τα επεισόδια, τα οποία δυστυχώς συνεχίζουν να επαναλαμβάνονται με ανησυχητική συχνότητα", έγραψε το δεύτερο ανώτατο αξίωμα του κράτους, το οποίο στη συνέχεια εξέφρασε την εγγύτητά του στους δημάρχους της Ρώμης και της Μπολόνια, στην αστυνομία και στην εβραϊκή κοινότητα.

"Παρά τις διακηρύξεις εκείνων στο διαδίκτυο που προώθησαν αυτή τη βίαιη συγκέντρωση, δεν υπήρξε καμία πολιτική διαδήλωση αλλά μόνο καταστροφή. Ένα γεγονός τεράστιας βαρύτητας. Εκ μέρους των πολιτών της Μπολόνια, ζητώ να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι, επίσης επειδή υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εικόνες. Ως διοίκηση, θα καταγγείλουμε και θα απαιτήσουμε αποζημιώσεις. Δεν υπάρχουν δίκαιες αιτίες για την καταστροφή της Μπολόνια", δήλωσε ο δήμαρχος της Μπολόνια Ματέο Λεπόρε, σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη.

"Ακόμη μετράμε τις ζημιές, οι οποίες σε κάθε περίπτωση φαίνονται σημαντικές, σε πολλούς δρόμους και πλατείες", συνέχισε ο πρώτος πολίτης της Μπολόνια. "Θέλω να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό των δυνάμεων επιβολής του νόμου που επενέβη χθες το βράδυ, και επειδή χρειάστηκε να εργαστούν σε πραγματικά πολύπλοκες και επικίνδυνες συνθήκες, για να προστατεύσουν την ασφάλεια των ανθρώπων και των περιουσιών. Ενήργησαν με μεγάλο επαγγελματισμό και αίσθηση του καθήκοντος. Η υποστήριξη και η ευγνωμοσύνη μας είναι προς αυτούς".

Η οικογένεια του Ραμι Ελγκαμι καταδικάζει τη βία

Τα μέλη της οικογένειας του νεαρού άνδρα που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της καταδίωξης πήραν αποστάσεις από τις πράξεις βίας των τελευταίων ημερών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που οργανώθηκαν στη μνήμη του. "Είμαστε βαθιά ενοχλημένοι όταν μαθαίνουμε ότι το όνομα του Ραμι χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για πράξεις βίας. Καταδικάζουμε έντονα όλες τις μορφές βίας και βανδαλισμού που σημειώθηκαν στις διαδηλώσεις των τελευταίων ωρών. Πιστεύουμε ότι η μνήμη του Ραμι πρέπει να είναι σύμβολο ενότητας και όχι διαίρεσης ή καταστροφής", δήλωσε η οικογένεια στο πρακτορείο ειδήσεων Agi μέσω της δικηγόρου που χειρίζεται την υπόθεση Μπάρμπαρα Ιντοβίνα.

"Η μορφή του δεν θα πρέπει να εργαλειοποιηθεί για σκοπούς που δεν έχουν καμία σχέση με το αίτημά μας για αλήθεια και δικαιοσύνη, για το οποίο έχουμε δείξει απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου", ανέφερε η οικογένεια και πρόσθεσε: "Αποστασιοποιούμαστε από οποιαδήποτε πολιτική χρήση του ονόματος του γιου μας".

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ