Η κορυφαία Αμερικανίδα αξιωματούχος που χειρίζεται την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα αποκάλυψε τον Αύγουστο σε οργανώσεις ότι οι ΗΠΑ δεν σκέφτονται να διακόψουν την αποστολή όπλων προς το Ισραήλ, παρά την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή.
Όπως μεταδίδει το Politico, αυτή η ασυνήθιστη παραδοχή προήλθε από τη Λίζ Γκραντ, η οποία ανέφερε στις 29 Αυγούστου, σε συνάντηση στην Ουάσινγκτον με ηγέτες περισσότερων από δώδεκα ανθρωπιστικών οργανώσεων, ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει άλλες τακτικές, όπως η άσκηση πιέσεων μέσω των Ηνωμένων Εθνών, για να πείσει το Ισραήλ να επιτρέψει τη διάθεση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ωστόσο, τόνισε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ θα συνεχιστεί, χωρίς να υπάρξει διακοπή ή καθυστέρηση στις αποστολές όπλων.
Η αποκάλυψη αυτή έρχεται λίγα 24ωρα μετά το τελεσίγραφο που έδωσε η Ουάσινγκτον την περασμένη Τρίτη στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το οποίο, εάν δεν λυθεί το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα εντός 30 ημερών, τότε οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε εμπάργκο όπλων.
Ένας αξιωματούχος ανθρωπιστικής οργάνωσης που παραβρέθηκε στην εν λόγω συνάντηση ανέφερε ότι η Γκραντ δήλωσε πως το Ισραήλ ανήκει σε έναν «στενό κύκλο πολύ λίγων συμμάχων» που οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αντιταχθούν, ούτε να «κρατήσουν πίσω οτιδήποτε επιθυμούν». «Ήταν σαν να έλεγε ότι με ορισμένους συμμάχους, δεν μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο του κακού» ανέφερε ο αξιωματούχος.
Παρόλο που οι δηλώσεις της Γκραντ έγιναν περισσότερο από έναν μήνα πριν, η ξεκάθαρη εκτίμησή της για τις πιθανότητες των ΗΠΑ να λάβουν δράση όσον αφορά την αποστολή όπλων στο Ισραήλ εγείρει αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των πρόσφατων απειλών της κυβέρνησης Μπάιντεν να πράξει ακριβώς αυτό.
Όταν δημοσιογράφοι πίεσαν την αμερικανική κυβέρνηση για τον λόγο που περιελάμβανε περίοδο χάριτος η επιστολή της Κυριακής, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι είναι σκόπιμο να τους δοθεί η ευκαιρία να λύσουν το πρόβλημα».
Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα λαμβάνει σοβαρά υπόψη την επιστολή και σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν με τους Αμερικανούς συμμάχους της.
Ωστόσο, η συνάντηση του Αυγούστου άφησε στις ανθρωπιστικές οργανώσεις αμφιβολίες για το εάν θα υπάρξει πραγματική δράση τώρα.
Κατά τη διάρκεια της σχεδόν δίωρης συνάντησης, οι εκπρόσωποι των ανθρωπιστικών οργανώσεων εξέθεσαν τις μεθόδους με τις οποίες το Ισραήλ εμπόδιζε την πρόσβαση στη Γάζα και εξέφρασαν ανησυχίες για την άρνηση των ΗΠΑ να περιορίσουν τις αποστολές όπλων. Επίσης, υποστήριξαν ότι το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το οποίο απαγορεύει σε κράτη να περιορίζουν ή να αποκλείουν την ανθρωπιστική βοήθεια ή τη μετακίνηση ανθρωπιστικών εργαζομένων σε ζώνες σύγκρουσης.
«Έλεγε ότι οι κανόνες δεν ισχύουν για το Ισραήλ» δήλωσε ένα άτομο που συμμετείχε στη συνάντηση αναφερόμενη στην Λιζ Γκραντ. Πολλοί από τους παρευρισκόμενους περιέγραψαν τα λόγια της Γκραντ ως ασυνήθιστα ευθύβολα και ειλικρινή, εκπλήσσοντας πολλούς στην αίθουσα.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει επίσημη δήλωση για το εάν το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Μια έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών από τον Μάιο ανέφερε ότι είναι «λογικό να εκτιμηθεί» πως το Ισραήλ παραβιάζει τους νόμους στη Γάζα, αλλά σταμάτησε πριν από την τελική απόφαση.
Αρκετοί από τους ανθρώπους που παραβρέθηκαν στη συνάντηση του Αυγούστου δήλωσαν ότι η Γκραντ δεν εξέφραζε τις δικές της απόψεις, αλλά εξηγούσε την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο Ισραήλ.
Η Γκραντ έχει μακρά ιστορία στον ανθρωπιστικό τομέα και ήταν CEO του Ινστιτούτου Ειρήνης των ΗΠΑ πριν ενταχθεί στην κυβέρνηση Μπάιντεν τον Απρίλιο ως ειδική απεσταλμένη για τα ανθρωπιστικά ζητήματα στη Μέση Ανατολή.
Πηγή: protothema.gr