Ισραήλ: Μαζική κινητοποίηση στο Τελ Αβίβ κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης Νετανιάχου

 
ISRAEL

Πηγή Φωτογραφίας: Tomer Appelbaum

Ενημερώθηκε: 12/08/23 - 23:57

Διαδηλώσεις κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Νετανιάχου πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου σε πολλές τοποθεσίες σε όλο το Ισραήλ για 32η συνεχόμενη εβδομάδα.

Στην κεντρική διαδήλωση της οδού Kaplan στο Τελ Αβίβ, ο πρώην Ισραηλινός στρατηγός, Αμιράμ Λεβίν, κάλεσε τους ηγέτες της άμυνας να αντισταθούν στον υπουργό Οικονομικών Μπετζατζέλ Σμότριτς και τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, οι οποίοι, όπως είπε, «προσπαθούν να σας σύρουν σε εγκλήματα πολέμου».

"Αν έρθει η τρομερή στιγμή που θα πρέπει να αποφασίσετε μεταξύ του δικαστηρίου και μιας κυβέρνησης εγκληματιών - επιλέξτε τη δημοκρατία! Θα σταθούμε όλοι στο πλευρό σας, άφοβα και ανεπιφύλακτα», δήλωσε ο Levin.

Μετά την ολοκλήρωση της διαμαρτυρίας στο Τελ Αβίβ, εκατοντάδες διαμαρτυρήθηκαν έξω από την κατοικία του προέδρου της Κνεσέτ, Αμίρ Οχάνα.

Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιούν πορεία και στη βόρεια πόλη της Χάιφα προς το κέντρο Χόρεφ, όπου πραγματοποιούνται τακτικά οι εβδομαδιαίες διαδηλώσεις της Χάιφα κατά του δικαστικού πραξικοπήματος της κυβέρνησης Νετανιάχου. Επικεφαλής της πορείας ήταν ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς Bagatz» («Bagatz» είναι το ακρωνύμιο για το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ).

Πάνω από 1.500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης έξω από την προεδρική κατοικία στην Ιερουσαλήμ.

Στο Ισραήλ, αλλά και στο εξωτερικό, εκφράζονται φόβοι ότι η μεταρρύθμιση θα ανοίξει τον δρόμο για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, εξουδετερώνοντας τις δικλείδες ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας.

Η πρώτη ρύθμιση του νομοσχεδίου, η οποία περιορίζει την εξουσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώνει αποφάσεις της κυβέρνησης μέσω της ρήτρας για τον «εύλογο χαρακτήρα» των κυβερνητικών αποφάσεων, έχει ήδη υιοθετηθεί από την Κνεσέτ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση Νετανιάχου, που περιλαμβάνει ακροδεξιά και θρησκευτικά κόμματα και θεωρείται η δεξιότερη κυβέρνηση από καταβολής του Ισραήλ, στόχος της δικαστικής μεταρρύθμισης είναι η «εξισορρόπηση των εξουσιών», με τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί «πολιτικοποιημένο» και υπερβολικά επεμβατικό, υπέρ του Κοινοβουλίου, το οποίο ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Haaretz

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ