Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πιο αυστηρό πλαίσιο για τα μέσα ενημέρωσης που παίρνουν συνεντεύξεις από στρατιωτικούς οι οποίοι είναι ενεργοί στο πεδίο της μάχης, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων σε βάρος εφέδρων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για τη φερόμενη εμπλοκή τους σε εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Η απόφαση ελήφθη αφότου Ισραηλινός έφεδρος που έκανε διακοπές στη Βραζιλία αναγκάστηκε να φύγει εσπευσμένα από τη χώρα αφού δικαστής ζήτησε από την ομοσπονδιακή αστυνομία να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του, έπειτα από τις κατηγορίες φιλοπαλαιστινιακής οργάνωσης ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.
Με βάση τον νέο κανονισμό, τα μέσα ενημέρωσης που παίρνουν συνέντευξη από στρατιωτικούς με βαθμό κατώτερο του συνταγματάρχη δεν θα επιτρέπεται να αναφέρουν το πλήρες όνομά τους ή να δείχνουν το πρόσωπό τους. Αυτοί οι κανόνες ισχύουν ήδη για τους πιλότους και τα μέλη των ειδικών δυνάμεων, δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Εξάλλου οι στρατιώτες δεν θα πρέπει να συνδέονται με συγκεκριμένη επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν στο πεδίο της μάχης.
Προστασία των στρατιωτικών
«Αυτοί είναι οι νέοι κανόνες μας με στόχο να προστατεύουμε τους στρατιωτικούς μας από περιστατικά που υποκινούνται από αντιισραηλινούς ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Σοσάνι.
Οπως πρόσθεσε ο ίδιος, με βάση τους ήδη ισχύοντες κανόνες, οι στρατιωτικοί ούτως ή άλλως δεν πρέπει να αναρτούν βίντεο ή φωτογραφίες από τις εμπόλεμες περιοχές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και παραδέχθηκε ότι δεν τηρούνται πάντα. Εξάλλου υπάρχουν κανόνες και πλαίσια για τους στρατιωτικούς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, σημείωσε.
Αναρτήσεις από τη Γάζα
Ο Σοσάνι δήλωσε ότι φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις, όπως η Hind Rajab Foundation με έδρα το Βέλγιο που άσκησε πιέσεις για τη δίωξη του Ισραηλινού στρατιώτη στη Βραζιλία, συνδέουν τα στοιχεία που προκύπτουν από το περιεχόμενο που έχουν αναρτήσει στρατιώτες από τη Γάζα και φωτογραφίες και βίντεο από τις διακοπές τους στο εξωτερικό.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σημείωσε ότι έχουν υπάρξει και άλλες περιπτώσεις με εφέδρους που έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό και έγιναν στόχοι, εκτός από το περιστατικό στη Βραζιλία.
Σε όλες τις περιπτώσεις, οργανώσεις ακτιβιστών άσκησαν πιέσεις στις αρχές για να ξεκινήσουν έρευνα. «Δεν άνοιξαν έρευνα, δεν άσκησαν διώξεις ούτε τίποτα τέτοιο», κατέληξε ο Σοσάνι.
Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ