Δεν φορούσε «σωστά» το χιτζάμπ στο κεφάλι και η αστυνομία ηθών την συνέλαβε. Στο νοσοκομείο εισήχθη εγκεφαλικά νεκρή η νεαρή κοπέλα. Ο θάνατός της ήταν η θρυαλλίδα για να ξεσπάσει η λαϊκή οργή.
Η οργή έχει πλημμυρίσει τους δρόμους του Ιράν μετά τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας, μετά τη σύλληψή της από την ισλαμική «αστυνομία ήθους». Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει από το Σάββατο στην επαρχία Κουρδιστάν του Ιράν ανακοίνωσε χθες Τρίτη αξιωματούχος.
Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτέμβρη στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της. Δεν φορούσε «σωστά» το χιτζάμπ στο κεφάλι και η αστυνομία ηθών την συνέλαβε.
Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτέμβρη στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια.
Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν συνεχώς διαφορετικές εκδοχές για το πώς πέθαμε. Για παράδειγμα ότι μετά τη σύλληψη οι αστυνομικοί χτύπησαν το κεφάλι της στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία. Η κλινική, όπου νοσηλευόταν, ανάρτησε στο Instagram την πληροφορία ότι η Αμινί ήταν ήδη εγκεφαλικά νεκρή όταν εισήχθη την περασμένη Τρίτη. Στο μεταξύ η ανάρτηση έχει διαγραφεί.
Μετά την κηδεία της το περασμένο Σάββατο ξέσπασαν διαδηλώσεις και ταραχές σε αρκετές πόλεις του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Τεχεράνης και της βόρειας ιρανικής πόλης Ραστ, όπου προχτές βράδυ έγιναν 22 συλλήψεις. Παράλληλα, κουρδική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστήριξε ότι τη Δευτέρα το βράδυ σκοτώθηκαν πέντε άτομα στην επαρχία Κουρδιστάν του Ιράν, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τον θάνατο νεαρής γυναίκας μετά τη σύλληψή της.
Σε μία προσπάθεια να αποφορτίσουν το κλίμα, οι αρχές υποσχέθηκαν ότι θα διαλευκάνουν την υπόθεση, ενώ σε μία πρωτοφανή κίνηση σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν επισκέφτηκε το σπίτι της άτυχης κοπέλας για να υποβάλλει τα συλλυπητήριά του. Έμεινε δύο ολόκληρες ώρες εκεί. «Όλοι οι θεσμοί θα αναλάβουν ενέργειες προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματα που έχουν παραβιαστεί», είπε, προσθέτοντας ότι είναι σίγουρος πως ο Χαμενεΐ «έχει επίσης επηρεαστεί και πονέσει από τον θάνατό της».
Η Μαχσά Αμινί δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία γυναίκα που πέφτει θύμα βίας του σκληρού θεοκρατικού καθεστώτος στο Ιράν και της αδυσώπητης θρησκευτικής αστυνομίας. Ο δικός της θάνατος, όμως, λειτούργησε σαν θρυαλλίδα αντιδράσεων σε μια περίοδο που οι Ιρανοί βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση λόγω των κυρώσεων. Οι προοπτικές αναβίωσης της συμφωνίας για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, που όλοι ήλπιζαν ότι θα οδηγούσε σε άρση των κυρώσεων, έχουν ελαχιστοποιηθεί. Κανένα φως πίσω από το τούνελ.