Η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν δεν θα περιλαμβάνει ρήτρα για την αμοιβαία άμυνα, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης στις 16 Ιανουαρίου, σύμφωνα με δηλώσεις Ιρανού αξιωματούχου.
Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή διαφέρει από εκείνες που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Βόρειας Κορέας.
«Η φύση αυτής της συμφωνίας είναι διαφορετική. Αυτοί (η Λευκορωσία και η Βόρεια Κορέα) δημιούργησαν σχέσεις εταιρικής σχέσης (με τη Μόσχα) σε διάφορους τομείς που δεν θίξαμε ιδιαίτερα. Η ανεξαρτησία και η ασφάλεια της χώρας μας, καθώς και η αυτοδυναμία, είναι εξαιρετικά σημαντικές. Δεν μας ενδιαφέρει να ενταχθούμε σε οποιοδήποτε μπλοκ», ανέφερε ο Ιρανός απεσταλμένος στη Μόσχα Καζέμ Τζαλαλί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγκτσί δήλωσε μία ημέρα νωρίτερα ότι η συμφωνία έχει σχεδιαστεί για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας, αλλά δεν περιλαμβάνει τη δημιουργία στρατιωτικής συμμαχίας.
«Πράγματι, πρόκειται για μια ολοκληρωμένη, συνολική συμφωνία. Καλύπτει όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στα οικονομικά θέματα και το εμπόριο … Η συμφωνία περιλαμβάνει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, αλλά δεν θέτει ως στόχο τη δημιουργία στρατιωτικής συμμαχίας», δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι η συνθήκη δεν στρέφεται κατά οποιουδήποτε τρίτου μέρους και δεν περιλαμβάνει περιορισμούς στη συνεργασία της κάθε χώρας με άλλα έθνη.
Αξιωματούχοι τόσο από το Ιράν όσο και από τη Ρωσία λένε ότι η συμφωνία θα ανοίξει νέες ευκαιρίες στον τομέα της άμυνας, της αντιτρομοκρατίας, της ενέργειας, της χρηματοδότησης, των μεταφορών, της γεωργίας, της επιστήμης και άλλων πραγμάτων.
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα στις 17 Ιανουαρίου για να υπογράψει τη συμφωνία.
Οι δύο χώρες λειτουργούν επί του παρόντος βάσει της Συνθήκης του 2001 για τα θεμέλια των σχέσεων και τις αρχές της συνεργασίας, η οποία είχε οριστεί για 10ετή θητεία και έχει παραταθεί δύο φορές για πέντε χρόνια, μεταξύ άλλων το 2021.
Το Ιράν και η Ρωσία έχουν πρόσφατα ενισχύσει τους αμυντικούς δεσμούς. Ο Ahmed Bakhshaish Ardestani, μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του ιρανικού κοινοβουλίου, επιβεβαίωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι το Ιράν στέλνει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία για τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.
Η Ρωσία φέρεται επίσης να έχει βοηθήσει στην ενίσχυση της ιρανικής αεράμυνας. Πέρυσι, η Τεχεράνη προσχώρησε μαζί με πολλές χώρες στην ομάδα αναδυόμενων οικονομιών BRICS.