Ένας 61χρονος Αμερικανός που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για σειρά φόνων εκτελέστηκε χθες Τρίτη στο Τέξας, ανακοίνωσε το βράδυ η σωφρονιστική αρχή της πολιτείας αυτής στις νότιες ΗΠΑ.
Πρόκειται για τη 19η εκτέλεση που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ από την αρχή του έτους. Όλες τους έγιναν με τη χρήση φονική ένεσης, με εξαίρεση δύο καταδικασμένους σε θάνατο στην Αλαμπάμπα οι οποίοι εκτελέστηκαν με εισπνοή αζώτου, μια μέθοδο την οποία ο ΟΗΕ χαρακτήρισε μορφή “βασανιστηρίου”.
Ο Γκαρσία Γκλεν Γουάιτ είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τον φόνο με μαχαίρι δύο έφηβων διδύμων, της Ανέτ και της Μπερνέτ Έντουαρντς, και της μητέρας τους Μπονίτα Έντουαρντς στο Χιούστον το 1989.
Ο τριπλός φόνος παρέμενε άλυτος μέχρι τη σύλληψη του Γκλεν Γουάιτ το 1995 αφού χτύπησε μέχρι θανάτου τον Χάι Φαμ, έναν εργαζόμενο σε σούπερ μάρκετ, μετανάστη από το Βιετνάμ. Τότε ένας συγγενής του ενημέρωσε την αστυνομία ότι ο Γκλεν Γουάιτ τού εκμυστηρεύθηκε πως είχε σκοτώσει και τις τρεις γυναίκες.
Το γεγονός επιβεβαιώθηκε με την ανάλυση του DNΑ του Γκλεν Γουάιτ, το οποίο αντιστοιχούσε σε ποσοστό 99,9% με το DNA του δράστη που είχε εντοπιστεί πάνω σε ένα από τα θύματά του. Αργότερα και ο ίδιος ομολόγησε τους φόνους. Επίσης ομολόγησε ότι το 1989 χτύπησε μέχρι θανάτου και μία άλλη νεαρή γυναίκα, την Γκρέτα Γουίλιαμς.
Τον Ιανουάριο του 2015 το Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας ζήτησε την αναβολή της εκτέλεσης του Γκλεν Γουάιτ, μετά από προσφυγή των δικηγόρων του οι οποίοι δήλωσαν ότι υπάρχουν νέες επιστημονικές έρευνες για τις επιπτώσεις της χρήσης κοκαΐνης στον εγκέφαλο.
Ο Γκλεν Γουάιτ ήταν παίκτης του αμερικανικού φούτμπολ και χάρη στις επιδόσεις του στο άθλημα είχε κερδίσει υποτροφία για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο. Όμως η καριέρα του σταμάτησε έπειτα από έναν τραυματισμό στο γόνατο. Εγκατέλειψε τις σπουδές του όταν η φίλη του έμεινε έγκυος και εθίστηκε στα ναρκωτικά μετά από ένα εργατικό ατύχημα, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.
Η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες. Έξι ακόμη – η Αριζόνα, η Καλιφόρνια, το Οχάιο, το Όρεγκον, η Πενσιλβάνια και το Τενεσί-- έχουν επιβάλει μορατόριουμ στις εκτελέσεις, έπειτα από απόφαση του κυβερνήτη τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ