Για πρώτη φορά στα χρονικά, τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή του επόμενου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.
Εν έτει 2024, τα κρυπτονομίσματα έχουν γίνει πιο mainstream στην αμερικανική κοινωνία καθώς οι επενδυτές δεν αποτελούν πλέον ένα ισχνό ποσοστό, όπως σε παρελθούσες εκλόγικές αναμετρήσεις. Υπολογίζεται ότι οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων σήμερα στις ΗΠΑ ξεκινούν από 7% και θα μπορούσαν να φτάνουν έως και το 21% των πολιτών. Πρόκειται για ποσοστά που ισοδυναμούν με 18 έως και 50 εκατομμύρια ψηφοφόρους.
Σύμφωνα με έρευνα από το ανταλλακτήριο Gemini, το 73% των επενδυτών δηλώνει ότι η στάση του υποψήφιου προέδρου απέναντι στα κρυπτονομίσματα θα επηρεάσει την ψήφο του. Η σημασία της μερίδας αυτής του πληθυσμού όσον αφορά την επιρροή στο εκλογικό αποτέλεσμα ενισχύεται ακόμα περισσότερο στις αμφίρροπες πολιτείες. Οργανώσεις όπως η «Stand with Crypto», μια επιτροπή πολιτικής δράσης υπέρ των κρυπτονομισμάτων, εγγράφουν συνεχώς «υποστηρικτές» των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων σε κρίσιμες πολιτείες-κλειδιά.
«Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Το προϊόν είναι εδώ και δεν εξαφανίζεται. Η κατανόηση των ψηφοφόρων αυτών αλλά και των αναγκών τους θα είναι ζωτικής σημασίας για κάθε πολιτικό», δήλωσε ο Πάτρικ Γκέχαρτ, πρόεδρος εργασιών της ψηφιακής τράπεζας Telcoin. «Μια διοίκηση που έχει γνώσεις σε αυτόν τον τομέα δεν θα βοηθήσει μόνο τους καθημερινούς χρήστες των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, αλλά και τις ρυθμιστικές αρχές», προσθέτει.
Οι υποσχέσεις Τραμπ και η «εχθρική» Χάρις
Τα επιτελεία των υποψήφιων προέδρων, έχουν ήδη προσέξει αυτή την τάση, δηλαδή τη μετατροπή των κρυπτονομισμάτων σε ένα ολοένα και πιο mainstream περιουσιακό στοιχείο στην αμερικανική κοινωνία. Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις έχουν ακολουθήσει διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς αυτό το θέμα.
Ο Τραμπ έχει παρουσιάσει προεκλογικά τον εαυτό του ως τον κατεξοχήν πρόεδρο των κρυπτονομισμάτων, έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει ένα αποθεματικό σε Bitcoin (το πιο ακριβό κρυπτονόμισμα στον κόσμο) και έχει εκφράσει την πρόθεσή του να χαλαρώσει το νομικό πλαίσιο.
Αντίθετα, η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις θεωρείται γενικά ότι έχει πιο εχθρική στάση απέναντι στον τομέα των κρυπτονομισμάτων. Οι παρεμβάσεις ρυθμιστικών αρχών τα προηγούμενα χρόνια έχουν προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών, οι οποίοι αισθάνονται ότι η σημερινή ηγεσία δεν κατανοεί πλήρως ή δεν υποστηρίζει τις δυνατότητες του κλάδου.
«Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιθανότατα θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις πιο μη φιλικές προς τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων», δήλωσε ο Τοντ Ρούοφ, διευθύνων σύμβουλος της Autonomys, ενός αποκεντρωμένου δικτύου δεδομένων. «Η έλλειψη σαφών ρυθμιστικών κατευθυντήριων γραμμών δημιούργησε αβεβαιότητα, κατέπνιξε την καινοτομία και εξώθησε ορισμένες επιχειρήσεις εκτός ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Αν και στο παρελθόν η Κάμαλα Χάρις έχει συνεργαστεί με προσωπικότητες που συνδέονταν με τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, η προεκλογική της εκστρατεία δεν έχει υποσχεθεί τίποτα για τον εν λόγω κλάδο. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα στους επενδυτές για το τι θα σήμαινε μια προεδρία της Χάρις όσον αφορά το μέλλον των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
«Ο Τραμπ έχει υιοθετήσει έναν επαναλαμβανόμενο και πιο ευνοϊκό τόνο. Κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν μπορεί να θεωρηθεί ονειρεμένος για τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, αλλά παραμένει η ελπίδα ότι ο ένας μπορεί να είναι λιγότερο εφιάλτης από τον άλλο», εκτίμησε ο Ρούοφ.
Πηγή: kathimerini.gr