ΗΠΑ: Πώς επηρεάζουν τα ντιμπέιτ τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 11/09/24 - 16:57

Με τις διαφορές των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ να κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους, εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι στήθηκαν χθες το βραδύ μπροστά στις οθόνες τους με σκοπό να δουν την τηλεμαχία μεταξύ της αντιπροέδρου και υποψήφιας για το Δημοκρατικό Κόμμα, Κάμαλα Χάρις, και του πρώην προέδρου και υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ.

Με λιγότερο από δύο μήνες να απομένουν μέχρι την ημέρα των εκλογών, θα μπορούσε αυτή η συζήτηση να αλλάξει τελικά τις αντιλήψεις των ψηφοφόρων για τους δύο υποψηφίους;

Αντλώντας συμπεράσματα από παλαιότερα προεκλογικά ντιμπέιτ για τις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε γενικές γραμμές η απάντηση είναι ως επί το πλείστον «όχι».

Ο Βίνσεντ Πονς, αναπληρωτής καθηγητής του Harvard Business School και η επίκουρη καθηγήτρια Καρολίν Λε Πενέκ-Καλντισουρί του πανεπιστημίου Μπέρκλει της Καλιφόρνια αξιολόγησαν προεκλογικές εκστρατείες σε 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και του Καναδά, από το 1952 έως το 2017 και το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι οι τηλεοπτικές αψιμαχίες των υποψηφίων δεν επηρέασαν σημαντικά τις επιλογές των ψηφοφόρων.

«Υπάρχει αυτή η αντίληψη ότι οι αυτές συζητήσεις είναι ένα σπουδαίο δημοκρατικό εργαλείο όπου οι ψηφοφόροι μπορούν να μάθουν τι αντιπροσωπεύουν οι υποψήφιοι και πόσο καλοί είναι πραγματικά», αναφέρει ο Πονς σε άρθρο του το 2019, όμως τονίζει ότι τελικά «διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν καμία επίδραση σε καμία ομάδα ψηφοφόρων».

Στα ίδια συμπεράσματα κατέληξε και έρευνα του 2013 από τους καθηγητές επικοινωνίας του πανεπιστημίου του Μιζούρι, Μίτσελ Μακίνι και Μπέντζαμιν Γουόρνερ, οι οποίοι εξέτασαν ερωτηματολόγια που είχαν μοιραστεί σε προπτυχιακούς φοιτητές πανεπιστημίων σε όλες τις ΗΠΑ από το 2000 έως το 2012. Αναλύοντας τα αποτελέσματα, οι δύο ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι προεκλογικές τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις είχαν πολύ μικρό αντίκτυπο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, με την επιλογή του υποψηφίου να παραμένει αμετάβλητη για το 86,3% των ερωτηθέντων πριν και μετά την παρακολούθηση της συζήτησης. Μόνο το 3,5% άλλαξε από τον έναν υποψήφιο στον άλλο, ενώ η παρακολούθηση της συζήτησης βοήθησε να πάρουν μια απόφαση μόλις το 7% των φοιτητών που δεν είχαν αποφασίσει ποιον να ψηφίσουν.

Πηγή: Al Jazeera, μέσω ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ