ΗΠΑ: Όχι μόνο δεν μείωσε, αλλά αύξησε η Ρωσία τον στρατό στα ουκρανικά σύνορα

 
ΗΠΑ: Όχι μόνο δεν μείωσε, αλλά αύξησε η Ρωσία τον στρατό στα ουκρανικά σύνορα

Ενημερώθηκε: 17/02/22 - 09:26

Η Ρωσία «αύξησε» την παρουσία δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον «7.000 στρατιωτικούς», ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν εκεί την Τετάρτη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντας «ψευδή» την ανακοίνωση της Μόσχας πως προχώρησε στην απόσυρση κάποιων δυνάμεων.

«Χθες οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως απέσυραν στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία (…). Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτό είναι ψευδές. Στην πραγματικότητα έχουμε πλέον επιβεβαιώσει ότι τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία αύξησε την παρουσία της κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων κατά ως και 7.000 στρατιωτικούς, ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν σήμερα» (σ.σ.: την Τετάρτη), επέμεινε ο ίδιος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι η Μόσχα θα μπορούσε «ανά πάσα στιγμή» να διεξαγάγει κάποια επιχείρηση που θα της χρησίμευε ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία και πρόσθεσε: «Η Ρωσία λέει πως θέλει να βρεθεί διπλωματική λύση, αλλά οι πράξεις της υποδεικνύουν το αντίθετο».

«Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει κατεύθυνση προτού εξαπολύσει έναν καταστροφικό πόλεμο».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η επιχείρηση για να βρεθεί πρόσχημα μπορεί να πάρει «διαφορετικές μορφές», όπως μια «πρόκληση» στην περιφέρεια Ντονμπάς ή μια υποτιθέμενη «εισβολή» στο ρωσικό έδαφος.

Σημειώνοντας πως αναμένει «κι άλλες ψευδείς ειδήσεις από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τις προσεχείς ημέρες», ο αξιωματούχος υπογράμμισε «ελπίζουμε ο κόσμος να είναι έτοιμος».

 Το Κίεβο αρνείται ότι στοχοθέτησε θέσεις των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στα ανατολικά

Ο ουκρανικός στρατός διέψευσε σήμερα ότι στοχοθέτησε τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουρκανία.

"Παρά το γεγονός ότι οι θέσεις μας δέχθηκαν από απαγορευμένα όπλα, περιλαμβανομένων πυροβόλων 12 χιλιοστών, τα ουκρανικά στρατεύματα δεν απάντησαν στα πυρά", δήλωσε στο Reuters ο υπεύθυνος Τύπου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Νωρίτερα οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τον στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον της περιοχής που ελέγχουν τέσσερις φορές μέσα σε διάστημα 24 ωρών και πρόσθεσαν ότι προσπαθούν να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο σοβαρά είναι αυτά τα περιστατικά και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την Ουκρανία ή τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος παρακολουθεί την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει αποσύρει κάποιους από τους παρατηρητές του από την περιοχή.

Τέτοιου είδους περιστατικά έχουν σημειωθεί πολλές φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια, αλλά αυτό σημειώνεται σε μια περίοδο που η Ρωσία κατηγορείται ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορά με την Ουκρανία και έχει αποσύρει κάποιους από τους παρατηρητές της τις τελευταίες ημέρες.

Εκπρόσωποι της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όλμους, εκτοξευτήρες ρουκετών και πολυβόλα σε τέσσερα ξεχωριστά περιστατικά σήμερα Πέμπτη.

“Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν παραβιάσει κατάφωρα το καθεστώς εκεχειρίας χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα τα οποία, βάσει των συμφωνιών του Μινσκ, θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί”, τόνιζε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Γιαν Λεστσένκο επικεφαλής της λαϊκής πολιτοφυλακής του Λουχάνσκ, "τις τελευταίες 24 ώρες η κατάσταση στη γραμμή επαφής έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Ο εχθρός, υπό την άμεση εντολή της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας του Κιέβου, προσπαθεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση".

Παράλληλα η λαϊκή πολιτοφυλακή της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ανακοίνωσε σήμερα ότι μονάδες της απάντησαν σε πυρά που δέχθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

“Προκειμένου να προστατεύσουμε τον άμαχο πληθυσμό, οι υπερασπιστές μας αναγκάστηκαν να απαντήσουν στα πυρά (…) Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα ή ζημιές στις πολιτικές υποδομές”, επεσήμανε ο εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής.

Η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία θα είχαν «παγκόσμιες επιπλοκές»

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν αναγνώρισε ότι η επιβολή μαζικών κυρώσεων στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα είχαν «παγκόσμιες επιπλοκές», κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Προφανώς, θέλουμε η πίεση να ασκηθεί πάνω απ’ όλα στη Ρωσία. Όμως αναγνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις αυτές θα έχουν επίσης παγκόσμιες επιπλοκές», είπε η υπουργός Οικονομικών του Τζο Μπάιντεν αναφερόμενη στο «πακέτο κυρώσεων» με στόχο πρόσωπα και εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα που προετοιμάζει η Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους.

Το «πακέτο» αυτό, διευκρίνισε, θα περιλαμβάνει «αναμφίβολα περιορισμό των εξαγωγών» της Ρωσίας.

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε προχθές Τρίτη πως οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία «είναι έτοιμες». Αναφέρθηκε σε «ισχυρά» μέτρα που θα πλήξουν τον χρηματοοικονομικό τομέα και «βιομηχανίες-κλειδιά».

«Το υπουργείο Οικονομικών ενεπλάκη στην προετοιμασία του πακέτου οικονομικών κυρώσεων», είπε η κυρία Γέλεν, υπογραμμίζοντας πως «συνεργαστήκαμε πάρα πολύ στενά με τους ευρωπαίους συμμάχους μας».

«Συμφωνήσαμε για το πακέτο των κυρώσεων» που «θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τη ρωσική οικονομία», είπε διαβεβαιώνοντας ότι «εξασφαλίσαμε πολύ ισχυρή υποστήριξη από πλευράς των ευρωπαίων εταίρων μας» και «θα προχωρήσουμε μαζί».

Ευρύτερα, η υπουργός ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχουν οι γεωπολιτικές εντάσεις στις τιμές της ενέργειας, την ώρα που οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών».

«Ανησυχούμε για τον πιθανό αντίκτυπο στις αγορές της ενέργειας, λαμβανομένου υπόψη του σημαντικού ρόλου της Ρωσίας, που αποτελεί προμηθευτή πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά και φυσικού αερίου στην Ευρώπη», εξήγησε.

Διευκρίνισε πως η Ουάσινγκτον συνεργάζεται «με τους ευρωπαίους συμμάχους» για να εξασφαλιστεί «η καλύτερη δυνατή προστασία τους» από τις πιθανές συνέπειες.

Ζητούμενο είναι να υπάρχουν «διαθέσιμες προμήθειες» από «άλλες περιοχές του κόσμου» και να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εφοδιασμός της Ευρώπης «με πετρέλαιο και φυσικό αέριο».