ΗΠΑ και Τουρκία βλέπουν η μια την άλλη ως στρατηγική απειλή και όχι ως σύμμαχο

 
ΗΠΑ και Τουρκία βλέπουν η μια την άλλη ως στρατηγική απειλή και όχι ως σύμμαχο

Ενημερώθηκε: 11/02/21 - 20:43

Η επιθετική και ανταγωνιστική προσέγγιση που ακολουθεί η Τουρκία στην εξωτερική πολιτική της είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει τις ΗΠΑ να αλλάξουν στάση απέναντι της και να μην στοχεύουν πλέον στην συνεργασία αλλά στην περιστολή τους, τόνισε o Νίκολας Ντάνφορθ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τζόρτζταουν, στον αρχισυντάκτη της ιστοσελίδας Ahval, Γιαβούζ Μπαϊντάρ.

Ο Ντάνφορθ, εξέχων παρατηρητής και αναλυτής της Τουρκίας, μίλησε με τον Μπαϊντάρ με αφορμή το πρόσφατο άρθρο του με τίτλο «Μεταξύ συγκράτησης συνεργασίας: Νέες πολιτικές των ΗΠΑ για μια νέα Τουρκία» και το δόγμα ασφαλείας της Τουρκίας μετά το 2016.

Τα τελευταία δημοσιεύματα για την Τουρκία παρουσιάζουν μια θλιβερή εικόνα των σχέσεων της με τους δυτικούς συμμάχους της εν μέσω μιας σειράς εξελίξεων που αποξενώνουν διπλωματικά την Άγκυρα. Σύμφωνα με τον Ντάνφορθ, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να διατηρηθούν καλές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Θα ήταν λάθος να πούμε ότι η αγορά ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία προήλθε λόγω της απογοήτευση της με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο ειδικός σε τουρκικά ζητήματα, καθώς η νέα στρατηγική της Άγκυρας δείχνει ότι σιγά σιγά αλλάζει γνώμη για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Με απλά λόγια, η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ως στρατηγική απειλή και όχι σύμμαχο», δήλωσε ο Ντάνφορθ, προσθέτοντας ότι «και μια αυξανόμενη πλειοψηφία στην Ουάσινγκτον βλέπει πλέον την Τουρκία με τον ίδιο τρόπο».

Για τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τη διοίκησή του, η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον μια σχέση που πρέπει να αποκατασταθεί αλλά «ένα άλυτο πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής που πρέπει να αντιμετωπιστεί και να μετριαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημείωσε ο Ντάνφορθ.

Ο Ντάνφορθ είπε ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την Τουρκία υπό τον Μπάιντεν «σχεδόν σίγουρα θα συνεχίσει τη σταδιακή μετάβαση από τη συνεργασία, προς τον περιορισμό».

Κάτι που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι αμερικανοί αξιωματούχοι είναι ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό πως έχει αλλάξει η στάση της στην εξωτερική πολιτική της και ειδικότερα απέναντι στην Δύση, και πως ήρθε η ώρα για την χώρα να γίνει πιο ανεξάρτητη αναφορικά με τις αποφάσεις που παίρνει για τις διεθνείς της σχέσεις, σημείωσε ο Ντάνφορθ.

Η Δύση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Ahval ο αναλυτής, πρέπει να αναγνωρίσει αυτή την επιμονή της Τουρκίας για μια πιο ανεξάρτητη συμπεριφορά, που αψηφά τις παραδοσιακές συμμαχίες της. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα "προκαλέσει προβλήματα", πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ και ότι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της συμμαχίας.

Ο μελετητής είπε ότι όσοι υποστηρίζουν μια πιο ανεξάρτητη τουρκική εξωτερική πολιτική πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν ότι έτσι θα απομακρύνουν την χώρα από την Δύση.

Το νέο δόγμα ασφαλείας της Τουρκίας υποδηλώνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης εξωτερικής πολιτικής στην Άγκυρα κατάλαβαν ότι η προσπάθεια για να αποκτήσουν με ήπιο τρόπο ενα πρωταγωνιστικό ρόλο στην Μέση Ανατολή απέτυχε, είπε ο Ντάνφορθ, και τώρα ήρθε η ώρα να υιοθετήσουν μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση και να ασκήσουν «σκληρή δύναμη» στην περιοχή.