ΗΠΑ και Ευρώπη θα αποσαφηνίσουν τη μελλοντική σχέση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: Omar Havana/Getty Images

Ενημερώθηκε: 11/10/24 - 19:58

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ που συναντώνται την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να επανεξετάζουν την πολιτική δεκαετιών της συμμαχίας στις σχέσεις με τη Ρωσία ως αντίδραση στην απειλή που θέτει το Κρεμλίνο.

Οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας έφτασαν στον πάτο μετά την πλήρη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022. Σε απάντηση, το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τη Ρωσία ως την «πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων», ενώ το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι αυτό που αποκαλεί η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά είναι υπαρξιακός κίνδυνος.

Ωστόσο, παρά την αλλαγή του τόνου, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να διατηρεί ζωντανή την « Ιδρυτική Πράξη » με τη Ρωσία. Είναι ένα έγγραφο που υπογράφηκε το 1997, έξι χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το οποίο ορίζει έναν κοινό στόχο να «χτίσει μια σταθερή, ειρηνική και αδιαίρετη Ευρώπη».

Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ένα όργανο που ιδρύθηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο για εταίρους σε θέματα ασφάλειας και κοινά έργα, δεν έχει συνεδριάσει από το 2022. Οι σχέσεις επιδεινώνονται σταθερά εδώ και χρόνια, με τη Ρωσία να επιτίθεται στη Γεωργία το 2008 και στη συνέχεια να προσαρτά παράνομα την Κριμαία το 2014 και υποκίνηση πολέμου στην ανατολική Ουκρανία.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ τώρα προσπαθούν να «χαρτογραφήσουν διαφορετικά στοιχεία της στρατηγικής [της Ρωσίας] και να προωθήσουν τις συζητήσεις εντός της συμμαχίας που μας οδηγούν σε θέματα όπως το μέλλον του Ιδρυτικού Νόμου ΝΑΤΟ-Ρωσίας», ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ. είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.

«Είναι καιρός να διαμορφώσουμε τώρα μια νέα στρατηγική όσον αφορά τις συγκεκριμένες θέσεις [των συμμάχων]», είπε ο αξιωματούχος.

Ενώ οι επίσημες συζητήσεις κατώτερου επιπέδου διεξάγονται εδώ και μήνες, η υπουργική συνάντηση του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα θα είναι ο πρώτος από μερικούς γύρους συζητήσεων σε επίπεδο υπουργών για αυτό το θέμα. Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον, οι σύμμαχοι συμφώνησαν να χαράξουν μια νέα στρατηγική ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην επόμενη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας, που θα γίνει στη Χάγη τον Ιούνιο του 2025.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή πρέπει να κατανοήσουμε σε όλη τη συμμαχία… ότι η [Ιδρυτική Πράξη] και το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας χτίστηκαν για μια διαφορετική εποχή και νομίζω ότι οι σύμμαχοι είναι έτοιμοι να πουν ότι ήταν μια διαφορετική εποχή στη σχέση μας με τη Ρωσία, και ως εκ τούτου αξίζει κάτι νέο».

Ο αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη προσχέδιο της νέας στρατηγικής, καθώς η εστίαση είναι στη συγκέντρωση απόψεων από τις 32 χώρες του ΝΑΤΟ. Είπαν επίσης ότι οι στρατιωτικές επιπτώσεις αυτής της πολιτικής άσκησης αναμένεται να είναι περιορισμένες.

Προκύπτουν διαφορές ως προς το πόσο μακριά πρέπει να φτάσει το ΝΑΤΟ για να δημιουργήσει ένα νέο σύνολο κανόνων όταν πρόκειται για τη Ρωσία. Ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ είπε ότι υπάρχει ανησυχία μεταξύ ορισμένων μελών ότι μια πολύ επιθετική νέα στρατηγική θα μπορούσε να στείλει ένα «σήμα» που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη Ρωσία.

Έπειτα, υπάρχει το ζήτημα της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, δύο χωρών του ΝΑΤΟ που σπάνε τις τάξεις με την υπόλοιπη συμμαχία συνεχίζοντας να διατηρούν επαφές με το Κρεμλίνο και βλέποντας στρατηγική αξία στη δέσμευση της Ρωσίας.

Πηγή: politico.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ